Smaakmaker moet FC Utrecht verruilen voor Feyenoord of Ajax: 'Dat niveau kan ik zeker aan' | OneFootball

Smaakmaker moet FC Utrecht verruilen voor Feyenoord of Ajax: 'Dat niveau kan ik zeker aan' | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·23 de mayo de 2024

Smaakmaker moet FC Utrecht verruilen voor Feyenoord of Ajax: 'Dat niveau kan ik zeker aan'

Imagen del artículo:Smaakmaker moet FC Utrecht verruilen voor Feyenoord of Ajax: 'Dat niveau kan ik zeker aan'
Imagen del artículo:Smaakmaker moet FC Utrecht verruilen voor Feyenoord of Ajax: 'Dat niveau kan ik zeker aan'

© IMAGO

Ryan Flamingo maakt komende zomer de overstap van Sassuolo naar FC Utrecht, dat hem dit seizoen al huurde van de club uit de Serie A. De centrale verdediger annex verdedigende middenvelder presteert uitstekend in de Domstad en heeft zichzelf dan ook al in de kijker gespeeld van onder meer PSV. Toch zijn het Feyenoord en Ajax dat het beste bij hem passen.


OneFootball Videos


Hoewel Flamingo pas 21 jaar is, lijkt het alsof de jeugdinternational al jaren een vaste waarde is bij FC Utrecht. De centrale verdediger, die ook als middenvelder uit de voeten kan, speelt dit seizoen vol vertrouwen en kwam al 34 keer voor de club in actie. FC Utrecht twijfelde dan ook geen seconde en legde 2,75 miljoen euro op tafel om Flamingo komende zomer definitief over te nemen van Sassuolo. Flamingo tekende een contract tot medio 2027 in Utrecht. Alleen is het de vraag of Flamingo überhaupt zijn nieuwe contract zal uitdienen bij FC Utrecht.

De verdediger staat namelijk in de nadrukkelijke belangstelling van PSV, dat in hem een uitstekende aanvulling ziet op de huidige achterhoede. Zeker met het aanstaande vertrek van Armel Bella-Kotchap en André Ramalho in het achterhoofd, doet PSV er verstandig aan om zich te oriënteren naar mogelijke vervangers. FC Utrecht hanteert naar verluidt een vraagprijs van acht miljoen euro komende zomer voor Flamingo, die volgens data van FootballTransfers op dit moment een Estimated Transfer Value van 4,9 miljoen euro vertegenwoordigt.

Klaar voor een volgende stap

Flamingo heeft het op dit moment enorm naar zijn zin bij FC Utrecht en benadrukt in gesprek met ESPN dat hij absoluut niet weg hoeft. Toch is de verdediger ervan overtuigd dat hij de kwaliteiten heeft voor een volgende stap: “Ik denk dat ik het niveau van de Nederlandse top aankan. Misschien zal ik wat aanpassingstijd nodig hebben, maar ik denk zeker dat ik in de Nederlandse top kan slagen. Bij Jong Oranje speel ik ook met jongens van PSV en Ajax en daar doe ik voor mijn gevoel niet voor onder.”

“Ik voel me hier comfortabel”, vervolgt Flamingo. “En heb het gevoel dat ik mij hier nog goed kan ontwikkelen. De Nederlandse speelstijl ligt mij en clubs geven hier sneller kansen aan jonge spelers.” Ondanks de interesse van PSV, is Flamingo nog niet op zoek naar een woning in Eindhoven. “Dat weet ik niet, haha. Het is mooi dat er interesse is, maar ik ben heel blij dat FC Utrecht mijn koopoptie heeft gelicht en laat het allemaal op me afkomen.”

De ontwikkeling in Skill van Ryan Flamingo ten opzichte van Gernot Trauner en André Ramalho.

Data van FootballTransfers laten zien dat Flamingo op dit moment over een Skill van 65,0 beschikt. Met dat gemiddelde zou de in Bussum geboren verdediger bij zowel Feyenoord als PSV tegen een basisplaats aan zitten. Ter vergelijking: Gernot Trauner en Ramalho beschikken over een Skill van respectievelijk 59,4 en 66,4. Met zijn gemiddelde zou Flamingo momenteel tussen beide verdedigers in zweven. Gezien zijn Potential van 75,9 heeft Flamingo het talent om op termijn een absolute sterspeler te zijn voor een van de topclubs.

Positie

Om een volgende stap te maken, doet Flamingo er mogelijk verstandig aan om zich te focussen op één positie. De jeugdinternational kwam dit seizoen 1.777 minuten als centrale middenvelder in actie, naast de 1.149 minuten die hij als centrale verdediger speelde in Stadion Galgenwaard. “Nu vind ik mezelf als centrumverdediger nog beter”, zegt Flamingo. “Maar uiteindelijk denk ik dat ik als middenvelder verder kan komen. Daar komt mijn duelkracht nog beter tot zijn recht en ik vind dat ook leuker, omdat je kan aanvallen én verdedigen.” Flamingo denkt dat het beter is om uiteindelijk een keuze te maken: “Het kost me steeds wel even om te schakelen tussen die twee posities. Uiteindelijk is het sowieso lekkerder als ik mij op één positie kan richten.”

Als centrale verdediger blijkt Flamingo aan de bal ijzersterk te zijn. Flamingo is comfortabel aan de bal en noteert per wedstrijd een hoog aantal korte passes naar ploeggenoten, evenals opbouwende acties in een relatief laag tempo. Deze kenmerken gaan vaak samen met verdedigende acties in de vorm van tackles. Flamingo, die als ball playing defender wordt omschreven door SciSports voert zijn acties graag wat hoger op het veld uit, en noteert minder intercepties dan ander type verdedigers.

Ajax of Feyenoord

In de rol als ball playing defender zou Flamingo een uitstekende aanwinst kunnen zijn voor zowel Feyenoord als Ajax, blijkt uit de Career Advice Tool van het databureau. Zowel de Rotterdammers als de Amsterdammers hopen komende zomer een nieuwe centrale verdediger aan de selectie toe te voegen en lijken met Flamingo een meer dan prima optie in huis te kunnen halen. De jeugdinternational heeft dit seizoen bewezen een behoorlijk niveau te kunnen aantikken en kan nog stappen maken in zijn ontwikkeling.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Om stappen te kunnen maken, lijkt een transfer naar Feyenoord op de langere termijn de beste oplossing voor Flamingo. Hoewel de kansen op speeltijd in Rotterdam iets kleiner zijn, ligt het niveau van de selectie een stuk hoger dan in Amsterdam. Weet Flamingo zich op te trekken aan de spelers van Feyenoord, dan is het niet onwaarschijnlijk dat de verdediger op termijn een vaste basisspeler zal worden in De Kuip en Feyenoord zelfs als tussenstap richting de Europese top kan gebruiken.

En PSV? De Eindhovenaren hebben een Club Fit van 69 met Flamingo. Hoewel de centrale verdediger bij PSV zich door kan ontwikkelen, zal hij in eerste instantie niet in aanmerking komen voor speelminuten. De concurrentie wordt op dit moment te sterk geacht in Eindhoven. Echter kan die situatie veranderen, zodra Ramalho en Bella-Kotchap definitief zijn verdwenen bij PSV.

Ver detalles de la publicación