AZFanpage

·11. Mai 2024

AZ onder 18 wint titel bij Ajax en speelt weer Youth League!

Artikelbild:AZ onder 18 wint titel bij Ajax en speelt weer Youth League!

Op zaterdagmiddag was Sportpark de Toekomst het decor van de beslissende finale om het landskampioenschap Eredivisie Onder 18. AZ, de kampioen van het najaarsseizoen, stond tegenover het voorjaarskampioen Ajax. De jonge Alkmaarders triomfeerden met een solide 0-2 overwinning.

Deze zege betekent ook dat AZ zich opnieuw heeft geplaatst voor het aanstaande Youth League-seizoen, en daarmee zullen ze voor het vierde achtereenvolgende jaar meedoen aan dit prestigieuze jeugdtoernooi.

AZ domineert vroeg

De wedstrijd begon sterk in het voordeel van AZ onder 18. Al in de vierde minuut creëerde Jayden Addai de eerste grote kans. Kort daarna werd Yoël van den Ban diep gestuurd, maar zijn poging werd ternauwernood geblokkeerd door Ajax-verdediger Dies Janse.

Kansen rond de rust

Aan het einde van de eerste helft nam de druk toe. Kasper Boogaard’s schot werd gestopt door keeper Paul Reverson, en vlak voor de rustpauze raakte Addai de paal met een krachtig schot, waardoor de teams zonder doelpunten de kleedkamers opzochten.

IJskoude Kees Smit

In de slotfase van de wedstrijd wist AZ de impasse te doorbreken. Enoch Mastoras zette Kees Smit met een scherpe pass vrij in het strafschopgebied, waar Smit zich met een slimme draai vrij speelde en de bal onhoudbaar in de rechterhoek schoot.

In de extra tijd verdubbelde AZ de voorsprong. Wassim Bouziane zette een snelle tegenaanval op, behield het overzicht en speelde de bal naar Smit, die koelbloedig voor de 0-2 zorgde. Onder leiding van trainer Michael van Zijtveld gaf AZ onder 18 daarna niets meer weg, en verzekerde zich zo van de overwinning op De Toekomst.