Ajax en PSV samen in top tien van transferranglijst in Europa | OneFootball

Ajax en PSV samen in top tien van transferranglijst in Europa | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·9 settembre 2024

Ajax en PSV samen in top tien van transferranglijst in Europa

Immagine dell'articolo:Ajax en PSV samen in top tien van transferranglijst in Europa
Immagine dell'articolo:Ajax en PSV samen in top tien van transferranglijst in Europa

© IMAGO/FootballTransfers

In de afgelopen tien jaar hebben zowel Ajax als PSV indrukwekkende resultaten geboekt op het gebied van transfers. Volgens een rapport van CIES, dat de transferactiviteiten van Europese clubs analyseerde, hebben beide Nederlandse clubs aanzienlijke winsten behaald door spelers te verkopen voor bedragen die veel hoger waren dan de oorspronkelijke aankoopsommen.


OneFootball Video


Ajax heeft in het afgelopen decennium een winst van maar liefst 473 miljoen euro weten te realiseren op transfers. Dit plaatst de club hoog op de ranglijst van Europese clubs die het meest winstgevend zijn gebleken op de transfermarkt. Het is duidelijk dat de Amsterdammers een uitstekende strategie hebben ontwikkeld om jonge talenten aan te trekken, op te leiden en vervolgens met grote winst te verkopen. Deze strategie is cruciaal geweest voor de club om competitief te blijven op het hoogste niveau, zowel nationaal als internationaal.

PSV staat ook hoog op deze lijst, met een winst van 250 miljoen euro in de afgelopen tien jaar. Hoewel dit bedrag lager is dan dat van Ajax, toont het nog steeds aan dat PSV consistent in staat is geweest om waarde te creëren met hun transferactiviteiten. De club uit Eindhoven heeft, net als Ajax, geprofiteerd van het verkopen van spelers aan grote Europese clubs. Neem bijvoorbeeld Cody Gakpo naar Liverpool en Noni Madueke naar Chelsea.

Op Europees niveau is het echter Benfica dat de kroon spant. De Portugese club staat bovenaan de lijst met een overweldigende winst van 816 miljoen euro op transfers in het afgelopen decennium. Dit benadrukt Benfica's reputatie als een van de beste clubs ter wereld in het identificeren, ontwikkelen en verkopen van talent. Ondanks deze enorme winst van Benfica, zijn zowel Ajax als PSV goed vertegenwoordigd in deze elitegroep van clubs die erin slagen om consequent grote winsten te genereren op de transfermarkt.

Naast Ajax en PSV staan ook andere Europese subtoppers zoals LOSC Lille, Sporting Portugal en AS Monaco hoog op de lijst. Deze clubs staan erom bekend te investeren in jonge talenten en deze vervolgens met winst door te verkopen aan clubs uit bijvoorbeeld de Premier League. Overigens heeft ook AZ een plekje in het rapport bemachtigd. De club uit Alkmaar maakte de afgelopen jaren 224 miljoen euro winst op de transfermarkt en staat daarmee elfde op de ranglijst.

Visualizza l' imprint del creator