Ryan Kent kan enkele dagen na aanstelling José Mourinho in Eredivisie aan de slag | OneFootball

Ryan Kent kan enkele dagen na aanstelling José Mourinho in Eredivisie aan de slag | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·12 June 2024

Ryan Kent kan enkele dagen na aanstelling José Mourinho in Eredivisie aan de slag

Article image:Ryan Kent kan enkele dagen na aanstelling José Mourinho in Eredivisie aan de slag
Article image:Ryan Kent kan enkele dagen na aanstelling José Mourinho in Eredivisie aan de slag

© IMAGO

De dagen van Ryan Kent bij Fenerbahce lijken geteld. De Engelse aanvaller komt al een tijdlang niet meer in de plannen van de club voor en mag volgens Turkse media komende transferperiode vertrekken. Onder meer clubs uit Engeland, Duitsland en ook Nederland zouden hengelen naar zijn diensten.


OneFootball Videos


Kent maakte afgelopen zomer transfervrij de overstap van Rangers naar Fenerbahce, wat uit is gelopen op een fiasco. Mede door de aanwezigheid van Dusan Tadic op zijn positie, speelde Kent afgelopen seizoen 735 minuten in achttien wedstrijden. Om de hopeloze situatie van Kent beter te schetsen: de aanvaller kwam sinds de winterstop slechts drie keer in actie.

De 27-jarige aanvaller voldoet simpelweg niet aan de eisen van de club en mag na één jaar alweer vertrekken. Dat terwijl Kent, afkomstig uit de jeugdopleiding van Liverpool, afgelopen zomer nog tekende tot medio 2027 in Istanbul. De afgelopen maanden heeft Kent amper minuten kunnen maken, waardoor het voor clubs lastig in te schatten is waar de aanvaller op dit moment staat in zijn ontwikkeling.

De pijlsnelle aanvaller stond in zijn tijd bij Rangers vooral bekend om zijn vele assists op onder meer spits Alfredo Morelos. In de 218 wedstrijden die Kent voor Rangers speelde, was de aanvaller goed voor 33 treffers en 56 assists. Op zijn piek vertegenwoordigde Kent een Estimated Transfer Value van 12,2 miljoen euro. Inmiddels is deze waarde gedaald tot een bedrag van 6,7 miljoen euro.

Echter is het onwaarschijnlijk dat Fenerbahce komende transferperiode een bedrag van boven de zes miljoen euro zal ontvangen voor Kent. De Turkse topclub haalde de aanvaller afgelopen zomer transfervrij binnen en sindsdien heeft Kent amper zijn kwaliteiten kunnen etaleren. Om die reden zal Fenerbahce überhaupt blij mogen zijn als het nog iets voor Kent kan ontvangen de komende maanden. Zeker gezien het feit dat zijn waarde alleen maar zal slinken, zolang hij op de bank zit.

Hoewel het onduidelijk is welke clubs in Nederland geïnteresseerd zouden zijn in Kent, toont de Career Advice Tool van SciSports aan dat PSV het beste bij hem past. Kent zou onder Peter Bosz direct zeker zijn van een basisplaats. Gezien het vertrek van Hirving Lozano zou zijn komst niet eens zou heel slecht uitkomen. Wel zal Kent enige tijd nodig hebben om te wennen aan de tactiek van Bosz, aangezien hij met Fenerbahce in een ander systeem speelt.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

FC Twente kan worden gezien als een alternatief. De Tukkers gaan de voorrondes van de Champions League in en kunnen Kent een uitstekend platform bieden. FC Twente haalde echter met Sayfallah Ltaief al een linksbuiten in huis, maar aangezien Daan Rots en Mitchell van Bergen de enige twee andere buitenspelers zijn in de selectie van Joseph Oosting, kan de komst van een extra vleugelspeler geen kwaad.

De Career Advice Tool laat zien dat zowel PSV als FC Twente twee sterren krijgen op ontwikkeling. In dit geval houdt dat in dat Kent, in goede doen, een hoger niveau aan kan dan de top van de Eredivisie. Clubs als PSV en FC Twente zullen voor Kent een tussenstap zijn naar bijvoorbeeld de middenmoot van de Premier League. De aanvaller bewees in zijn tijd bij Rangers FC een behoorlijk hoog niveau aan te kunnen tikken en kan in goede doen een extreem goede aanwinst zijn voor clubs in Nederland.

View publisher imprint