Van der Gijp legt basisplaats Memphis uit, Derksen reageert: 'Dat mag eigenlijk geen reden zijn' | OneFootball

Van der Gijp legt basisplaats Memphis uit, Derksen reageert: 'Dat mag eigenlijk geen reden zijn' | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FCUpdate

FCUpdate

·9. Juli 2024

Van der Gijp legt basisplaats Memphis uit, Derksen reageert: 'Dat mag eigenlijk geen reden zijn'

Artikelbild:Van der Gijp legt basisplaats Memphis uit, Derksen reageert: 'Dat mag eigenlijk geen reden zijn'

René van der Gijp legt in Vandaag Inside Oranje uit waarom Memphis Depay, ondanks enkele minder geslaagde optredens tijdens het EK, nog altijd de eerste spits van het Nederlands elftal is. Johan Derksen wijst zijn tafelgenoot erop dat dat 'eigenlijk geen reden mag zijn'.

Bondscoach Ronald Koeman heeft met Memphis, maar bijvoorbeeld ook met Nathan Aké, nou eenmaal een band opgebouwd, legt Van der Gijp uit. Dat is volgens de analist dan ook dé reden waarom het duo nog altijd de voorkeur krijgt boven bijvoorbeeld Wout Weghorst en Micky van de Ven, die als invaller regelmatig hun waarde bewijzen maar ook in de halve finale tegen Engeland niet aan de aftrap worden verwacht. "Dat mag eigenlijk geen reden zijn, René", zegt Derksen. Van der Gijp is het daarmee eens: "Nee, maar het is vaak wél de reden."


OneFootball Videos


In Engeland ziet Van der Gijp een trainer die zich door dergelijke sentimenten niet laat leiden: "Bij Manchester City heb je bijvoorbeeld Kyle Walker, die vijftien wedstrijden op rij in de competitie speelt en dan in de Champions League-finale (van 2023, red.) op de bank wordt gezet. Pep Guardiola legde het uit: hij had hem daar niet nodig. De tegenpartij zou niet met een linksbuiten spelen, dus zette hij liever iemand neer die beter aan de bal was. Dat is een goeie coach, net als Cruijff. Maar Koeman en Deschamps en Southgate zijn niet dat soort coaches."

Eerder op maandag liet Koeman in een interview weten dat hij vaak wat respect mist. "Ik vind het echt storend van Koeman, dat hij nou weer de kaart respect trekt. De spelers en hij zouden met meer respect behandeld moeten worden. Koeman is Koeman niet meer. Dat is een hele saaie, introverte brombeer geworden, die geen verrassende beslissingen neemt", meent Derksen.

Van der Gijp is het daarmee eens en vindt dat we gewoon kritiek mogen blijven uiten. "Hij speelt als een drol met dit Oranje, dan kunnen we moeilijk zeggen dat hij lekker tikt. Bergwijn raakt helemaal geen knikker de eerste helft, helemaal niks en ook onze vriend Xavi, geen knikker geraakt. Dan moet je dat toch gewoon zeggen?" Derksen vervolgens: "Dan komt altijd dat beladen woord 'respect'. Alsof we die kornuiten moeten aanbidden."

Impressum des Publishers ansehen