Ajax kan voor 5,8 miljoen euro eindelijk ideale opvolger Jurriën Timber binnenhalen | OneFootball

Ajax kan voor 5,8 miljoen euro eindelijk ideale opvolger Jurriën Timber binnenhalen | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·8. Mai 2024

Ajax kan voor 5,8 miljoen euro eindelijk ideale opvolger Jurriën Timber binnenhalen

Artikelbild:Ajax kan voor 5,8 miljoen euro eindelijk ideale opvolger Jurriën Timber binnenhalen
Artikelbild:Ajax kan voor 5,8 miljoen euro eindelijk ideale opvolger Jurriën Timber binnenhalen

© IMAGO

Ajax lijkt er komende zomer bij gebaat om een nieuwe centrale verdediger aan te trekken. De Amsterdamse club kreeg dit seizoen in de Eredivisie in 32 duels liefst 59 tegentreffers te verwerken. Daarmee doet Ajax het niet alleen slechter dan de clubs in de top vier, maar ook de doelmannen van onder meer RKC Waalwijk, Almere City FC en Fortuna Sittard hoefden minder vaak te vissen. Andreas Ndoj, die speelt bij Olympiakos, lijkt een interessante optie.


OneFootball Videos


Wim Kieft liet maandagavond nog blijken weinig onder de indruk te zijn van Josip Sutalo, die dit seizoen samen met Jorrel Hato het centrum van Ajax vormt. “Het is allemaal zo passief en gemakzuchtig. Hij heeft geen persoonlijkheid. Dan kan je zeiken over Jordan Henderson, maar die gaat ervoor”, zei de voormalig Oranje-international bij Veronica Offside. Volgens Kieft moet Ajax blij zijn als Sutalo in de zomer op het EK voor Kroatië mag spelen. "Dan kan je hem verkopen. Want je hebt er helemaal niets aan. Als hij op het EK wel opvalt... Wat ik me niet kan voorstellen. Weg ermee."

Het is goed mogelijk dat Ajax bij een verkoop een flink verlies moet slikken op Sutalo. De 24-jarige Kroaat kwam in de zomer voor ruim 20 miljoen euro over van Dinamo Zagreb. Zijn Estimated Transfer Value (ETV) is momenteel slechts 12,1 miljoen euro en zakt al enige maanden. Een goed EK met Kroatië lijkt zodoende cruciaal voor Ajax om de financiële schade rond de transfer van de mandekker enigszins te beperken.

Door de twee dramatische transferzomers lijkt Ajax in de komende transferperiode op zoek te moeten gaan naar betaalbare buitenkansjes. Bij die zoektocht lijkt Ndoj een goede keuze. De 21-jarige Griekse Albanees is geen onbetwiste basisspeler bij de recordkampioen van Griekenland en lijkt zodoende voor een relatief zacht prijsje op te halen uit Pireaus. De Estimated Transfer Value van de centrale verdediger, die een contract heeft tot medio 2025, wordt geschat op 5,8 miljoen euro.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Volgens de Career Advice Tool van SciSports past Ndoj bovendien ook goed bij Ajax, getuige zijn Club Fit van 80 met de club uit Amsterdam. De potentiële ontwikkeling in de Nederlandse hoofdstad valt wat tegen, maar de speelstijl en formatie passen erg goed bij hem. Ook de kans op speeltijd is groot en die zou bovendien nog groter worden als Ajax daadwerkelijk overgaat tot een verkoop van Sutalo.

Dat Ndoj qua speelstijl goed bij Ajax past, is geen toeval: op dit aspect heeft hij namelijk een similarity van 99 procent met Jurriën Timber. De verdediger beleefde zijn doorbraak bij Ajax en verkaste afgelopen zomer voor veertig miljoen euro naar Arsenal. Beide spelers zijn ball playing defenders. Dit type verdediger is comfortabel aan de bal en noteert per wedstrijd een hoog aantal korte passes naar ploeggenoten, evenals opbouwende acties in een relatief laag tempo. Deze kenmerken gaan vaak samen met verdedigende acties in de vorm van tackles. De ball playing defender voert zijn acties graag wat hoger op het veld uit, en noteert minder intercepties dan ander type verdedigers.

Impressum des Publishers ansehen