Ajax kan bij FC Twente opvolger van Sivert Mannsverk oppikken | OneFootball

Ajax kan bij FC Twente opvolger van Sivert Mannsverk oppikken | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·8. Juli 2024

Ajax kan bij FC Twente opvolger van Sivert Mannsverk oppikken

Artikelbild:Ajax kan bij FC Twente opvolger van Sivert Mannsverk oppikken
Artikelbild:Ajax kan bij FC Twente opvolger van Sivert Mannsverk oppikken

© IMAGO

Sivert Mannsverk is volgens BILD in beeld verschenen bij Borussia Mönchengladbach, dat graag een verdedigende middenvelder aan de selectie hoopt toe te voegen. De Noorse spelverdeler van Ajax kwam afgelopen zomer nog voor zes miljoen euro over van Molde FK en kan de club al na één seizoen verlaten. Mathias Kjølø van FC Twente is zijn ideale vervanger in Amsterdam.


OneFootball Videos


Mannsverk beleefde, mede door blessureleed, een uiterst teleurstellend eerste seizoen bij Ajax. De 22-jarige spelverdeler miste 26 wedstrijden vanwege een voetblessure en zag Ajax in die tussentijd steeds verder afzakken. Zijn blessuregevoeligheid kan de voornaamste reden zijn waarom Borussia Mönchengladbach in eerste instantie hoopt in te zetten op een verhuurperiode met een optie tot koop. Komt Mannsverk niet uit de verf in de Bundesliga, kunnen die Fohlen zonder problemen weer van hem af.

De kans is echter klein dat Ajax van plan is mee te werken aan dit plan. De Amsterdammers kunnen de inkomsten van een transfer goed gebruiken, maar weten dat een tijdelijk vertrek van Mannsverk simpelweg te weinig oplevert. Daarbij is Mannsverk een van de weinige spelers die Sven Mislintat heeft aangetrokken en niet hoeft te vertrekken deze zomer. Hoewel de Noorse spelverdeler amper indruk maakte in zijn eerste seizoen, heeft hij nog toekomst in Amsterdam. Mannsverk ligt tenslotte nog tot medio 2028 vast in de Johan Cruijff ArenA.

Om Mannsverk daadwerkelijk los te weken bij Ajax, moet Borussia Mönchengladbach simpelweg met een transfersom over de brug komen. Ajax betaalde afgelopen zomer zes miljoen euro voor de middenvelder, die werd gezien als ‘de nieuwe Frenkie de Jong’. De club wil de investering minstens terugverdienen en zal vermoedelijk hoger inzetten. En terecht: Mannsverk beschikt volgens data van FootballTransfers over een Estimated Transfer Value van 7,8 miljoen.

Komen beide clubs tot een akkoord, doen de Amsterdammers er verstandig aan om Mannsverk met een landgenoot op te volgen: Kjølø. De 23-jarige middenvelder beleefde afgelopen seizoen zijn echte doorbraak in de Eredivisie en had een belangrijk aandeel in de knappe derde plaats van FC Twente in de Eredivisie. Kjølø pakte zijn kans na het vertrek van Ramiz Zerrouki naar Feyenoord en is sindsdien niet meer weg te denken uit het team van Joseph Oosting, die afgelopen seizoen 38 keer een beroep op Kjølø deed.

De middenvelder van FC Twente heeft de afgelopen maanden dan ook een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt in Enschede. Onderstaande graphic laat duidelijk zien dat speeltijd een absolute key bleek te zijn in de ontwikkeling van Kjølø, die op dit moment al verder is dan Mannsverk op basis van zijn Skill. Waar de Noor van FC Twente een Skill van 61,5 heeft, heeft de Noor van Ajax een gemiddelde van 58,9.

De ontwikkeling van Mathias Kjølø en Sivert Mannsverk in Skill.

Op basis van Skill zou Ajax met de komst van Kjølø een stap vooruit maken. Zeker gezien zijn Potential zou zijn komst het overwegen waard zijn. De middenvelder van FC Twente kan doorgroeien naar een Skill van 70,0 en daarmee een vooraanstaande speler worden voor een topclub in Nederland. Ter vergelijking: Mats Wieffer maakte afgelopen week de overstap van Feyenoord naar Brighton & Hove Albion en beschikt over een Skill van 65,0.

Maar past Kjølø wel in de speelstijl van de Amsterdammers? De Career Advice Tool van SciSports laat zien dat de manier van spelen van Kjølø geen enkele aanleiding geeft om hem niet te halen. De spelverdeler, die precies dezelfde manier van spelen heeft als Mannsverk, zal alleen in zijn eerste jaar moeite hebben met het veroveren van een basisplaats. Gezien zijn Potential en het vertrek van concurrent Mannsverk, is de kans aannemelijk dat Kjølø op termijn wél in aanmerking zal komen voor een basisplaats.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Om Kjølø los te weken bij FC Twente, zal Ajax wel met een transfersom over de brug moeten komen. De Noor ligt nog tot medio 2027 onder contract in De Grolsch Veste, waarbij FC Twente de optie heeft om zijn verbintenis met één jaar te verlengen. Gezien zijn ontwikkeling en Potential is de kans klein dat FC Twente zal meewerken aan een uitverkoop. Op dit moment vertegenwoordigt Kjølø een Estimated Transfer Value van drie miljoen euro. De afgelopen maanden heeft zijn ETV een enorme stijging laten zien, waardoor het niet onwaarschijnlijk is dat Kjølø de komende tijd nog verder in waarde zal stijgen. Voor Ajax zaak om er snel bij te zijn.

Impressum des Publishers ansehen