Wout Weghorst moet Twente links laten liggen en elders in Eredivisie tekenen | OneFootball

Wout Weghorst moet Twente links laten liggen en elders in Eredivisie tekenen | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·23 de maio de 2024

Wout Weghorst moet Twente links laten liggen en elders in Eredivisie tekenen

Imagem do artigo:Wout Weghorst moet Twente links laten liggen en elders in Eredivisie tekenen
Imagem do artigo:Wout Weghorst moet Twente links laten liggen en elders in Eredivisie tekenen

© IMAGO

Wout Weghorst lijkt komende zomer sowieso te vertrekken bij Burnley. De spits zal na dit seizoen terugkeren bij de Premier League-degradant, die hem verhuurde aan Hoffenheim. De Duitse club gaat echter geen werk maken van een definitieve overname. Weghorst kwam eerder ook nauwelijks voor in de plannen bij Burnley, dat dit seizoen degradeerde. FC Twente hoopt al enige tijd op de komst van Weghorst, maar een overstap naar PSV lijkt een beter idee.


Vídeos OneFootball


Burnley besloot Weghorst afgelopen zomer voor de derde keer in twee jaar tijd te verhuren. De Oranje-international werd in januari 2022 voor 17,5 miljoen euro overgenomen van VfL Wolfsburg, maar speelde maar een half jaar in de hoofdmacht van Burnley. Na twee huurperiodes van een half jaar vorig seizoen bij Besiktas en Manchester United streek hij deze voetbaljaargang bij Hoffenheim neer. Hier was hij dit seizoen goed voor zeven doelpunten en vier assists in dertig duels.

Weghorst kan komende zomer terugkeren naar Nederland, waar Twente al enige tijd zeer geïnteresseerd is in zijn komst. Afgelopen winter deden de Tukkers al tevergeefs een poging en tijdens de aanstaande transferperiode hoopt men op meer succes. Weghorst zelf wil ook graag in De Grolsch Veste aan de slag en is bereid salaris in te leveren om de samenwerking mogelijk te maken.

Volgens de Career Advice Tool van SciSports is Twente echter geen goede match met Weghorst, die nog tot medio 2025 vastligt bij the Clarets. De 31-voudig Oranje-international (9 goals) heeft een Club Fit van slechts 47 met de club uit Enschede. De kans op ontwikkeling is klein, doordat Weghorst natuurlijk in een lager aangeschreven competitie aan de slag gaat. Maar ook de speelstijl en de formatie van Twente vormen geen goede match met de in Borne geboren aanvaller.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

PSV daarentegen blijkt wel een goede bestemming voor Weghorst, getuige de Club Fit van 79. De potentiële ontwikkeling is hoger en ook de speelstijl matcht beter met die van de rechtspoot. De kans op speeltijd is alleen wat lager en de formatie past nog altijd niet goed bij hem. Hoffenheim speelt vooral in een 3-5-2-opstelling, heel anders dan de 4-3-3-varianten die PSV en Twente hanteren.

Dat de speelstijl van Weghorst beter bij PSV dan bij Twente past, is goed te verklaren door de speelstijlen van de twee huidige eerste spitsen van de clubs naast die van Weghorst te leggen. Weghorst speelt vooral als een schaduwspits en heeft significante overeenkomsten met een beweeglijke spits. Dat wil zeggen dat hij zich relatief veel aanvallende acties aan de bal noteert, zowel passes als schoten en dribbels. De Jong is voornamelijk een ‘poacher’, maar heeft ook flinke overeenkomsten met een beweeglijke spits. Van Wolfswinkel is alleen een ‘poacher’ en is zodoende maar weinig betrokken bij het creëren van kansen, iets wat de andere twee spitsen een stuk vaker doen.

Wout Weghorst en Luuk de Jong hebben allebei flink wat weg van een beweeglijke spits.

Saiba mais sobre o veículo