Farioli dreigt mist in te gaan bij keuze voor eerste spits van Ajax | OneFootball

Farioli dreigt mist in te gaan bij keuze voor eerste spits van Ajax | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·15 ottobre 2024

Farioli dreigt mist in te gaan bij keuze voor eerste spits van Ajax

Immagine dell'articolo:Farioli dreigt mist in te gaan bij keuze voor eerste spits van Ajax
Immagine dell'articolo:Farioli dreigt mist in te gaan bij keuze voor eerste spits van Ajax

© IMAGO

Bij Ajax is dit seizoen flinke discussie over wie de eerste spits moet worden. Voor aanvang van het seizoen leek Brian Brobbey de absolute favoriet om de eerste keus in de punt van de aanval in Amsterdam te worden. De fysiek sterke aanvaller presteert dit seizoen echter vooralsnog tegenvallend en daarom wordt de roep om Wout Weghorst steeds groter. Een basisplaats geven aan de 32-jarige Oranje-international lijkt op basis van data echter geen goed idee.


OneFootball Video


Weghorst was in de laatste wedstrijd van Ajax de grote man aan Amsterdamse zijde. De aanvalsleider, die in de 84e minuut binnen de lijnen kwam voor Mika Godts, maakte in blessuretijd de 2-1 en stelde Chuba Akpom even later in staat om de 3-1 eindstand op het bord te zetten. Zodoende had de voormalig speler van onder meer Burnley, VfL Wolfsburg en TSG Hoffenheim een zeer groot aandeel in de overwinning. "Heel fijn", zei Weghorst na afloop tegenover de NOS. "Ik wil belangrijk zijn."

Door de goede invalbeurt en de matige prestaties van Brobbey, die dit seizoen nog altijd wacht op zijn eerste Eredivisie-goal, laaide de discussie over de spitspositie bij Ajax weer op. Bij Rondo pleitte oud-Oranje-spits Marco van Basten voor Weghorst. “Brobbey is sterk, explosief, maar technisch natuurlijk ondermaats. Het moet wel op een gemiddelde komen dat het voldoende is, maar daarin komt hij nu echt tekort. Het is allemaal sleuren. Als je Weghorst ziet: hij heeft het voetballend net iets makkelijker. Ik zit hier niet om Brobbey af te keuren. Weghorst komt erin en maakt een goal en geeft een assist.”

Aangezien de Eredivisie pas net aan de gang is en Brobbey lang niet alle minuten gespeeld heeft, zijn nog geen harde conclusies aan de data over het huidige seizoen te trekken. De eerste tekenen rond de rechtspoot zijn, ondanks diens ongelukkige spel, echter positief. De 22-jarige Oranje-international noteert een Expected Goals (xG) van 0,68 per negentig minuten, zelfs wat hoger dan zijn xG van vorig seizoen (0,63). Op basis daarvan had hij al ongeveer twee doelpunten moeten maken. Dat de goals er nog niet zijn, is grotendeels te wijten aan pech.

Immagine dell'articolo:Farioli dreigt mist in te gaan bij keuze voor eerste spits van Ajax

© SciSports - De statistieken van Brian Brobbey waren vorig seizoen veel beter dan die van Wout Weghorst

Als we de statistieken over vorig jaar bekijken, zien we echter ook daarin dat de prestaties van Weghorst bij Hoffenheim een stuk minder waren dan die van Brobbey bij Ajax. Laatstgenoemde noteerde afgelopen voetbaljaargang de vijfde beste prestaties van alle spitsen in de Eredivisie, terwijl Weghorst van de 51 spitsen in de Bundesliga op plek 42 eindigt. Defensief kon de boomlange aanvaller nog aardige statistieken overleggen, maar aanvallend was Weghorst relatief zeer ondermaats. De xG van Brobbey bedroeg vorig seizoen 0,63, terwijl diens concurrent bij Ajax en Oranje slechts 0,23 kon noteren als huurspeler bij Hoffenheim.

Visualizza l' imprint del creator