Erik ten Hag moet topaanwinst na komst meteen bij Ajax stallen | OneFootball

Erik ten Hag moet topaanwinst na komst meteen bij Ajax stallen | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·12 giugno 2024

Erik ten Hag moet topaanwinst na komst meteen bij Ajax stallen

Immagine dell'articolo:Erik ten Hag moet topaanwinst na komst meteen bij Ajax stallen
Immagine dell'articolo:Erik ten Hag moet topaanwinst na komst meteen bij Ajax stallen

© IMAGO

Manchester United heeft vergaande interesse in Evanilson. De Braziliaan was afgelopen seizoen een van de uitblinkers bij FC Porto en lijkt een transfer naar de Premier League te gaan maken. Ook Chelsea en Tottenham Hotspur hebben de 24-jarige spits op de korrel. In de Engelse top lijkt hij echter weinig kans op speeltijd te hebben, waardoor een tijdelijk vertrek voor de hand ligt.


OneFootball Video


Volgens het Portugese Jornal de Noticias hebben United en Chelsea Evanilson beide gebombardeerd tot toptarget. Beide clubs zijn op zoek naar versterking voor de voorhoede in aanloop naar komend seizoen. Evanilson was vorig seizoen behoorlijk op schot bij Porto: in 42 duels voor de Portugese topclub vond hij 25 keer het net. Ook leverde de tweebenige aanvaller zeven assists.

Evanilson was afgelopen seizoen een van de best presterende spitsen van de Portugese competitie.

Dat de clubs achter Evanilson aanzitten, is gezien zijn prestaties goed te begrijpen. De spits leverde afgelopen seizoen de vijfde beste prestaties van alle spitsen in de Portugese competitie. Alleen Rafa (Benfica), Rafa Mujica (Arouca), Viktor Gyökeres (Sporting Portugal) en Simon Banza (SC Braga) kwamen nog beter uit de verf. Evanilson liet zich onder meer zien door goede voorzetten te leveren en veel succesvolle dribbels in te zetten.

De kans op speeltijd bij Manchester United lijkt voor de enkelvoudig international echter zeer klein. Onder meer Marcus Rashford en Rasmus Højlund kunnen in de punt van de aanval spelen bij the Red Devils. Zij hebben een Skill van respectievelijk 80,2 en 75,7. Evanilson heeft een Skill van slechts 68,2 en lijkt daarmee weinig aanspraak te kunnen maken op een basisplek.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Zodoende lijkt een huurperiode een beter idee voor de voormalig speler van onder meer Fluminense, die tot de zomer van 2027 vastligt in Porto. Ajax, de oude club van United-trainer Erik ten Hag, lijkt daarbij een goede bestemming voor de Braziliaan. De speelstijl van de Amsterdammers past goed bij Evanilson en de kans op speeltijd is zeer groot, zo blijkt uit data van de Career Advice Tool van SciSports.

Dat Evanilson zo goed bij Ajax past qua speelstijl, is niet toevallig. De spits van Porto lijkt qua speelstijl namelijk veel op Brian Brobbey, de huidige eerste spits van de club uit Amsterdam. Beide aanvallers spelen voornamelijk als poacher. Dit type speler is voornamelijk betrokken bij aanvallende acties in het strafschopgebied. Hij ontvangt en schiet graag in de zestien en is sterk in het afmaken vanuit voorzetten vanaf de flanken. Een poacher staat niet bekend om het creëren van kansen of betrokkenheid bij verdedigende acties zoals druk zetten of het maken van tackles, overtredingen of aangaan van duels.

Evanilson gedraagt zich verder ook als een beweeglijke spits. Dit type speler noteert doorgaans veel aanvallende acties, zoals het ontvangen van de bal in de aanvallende zone, het dribbelen in de aanvallende zone en schieten van binnen het strafschopgebied. Dit type spits ontvangt de bal ook zeer regelmatig in de halfspace. De mobiele spits is in mindere mate betrokken bij verdedigende acties zoals druk zetten op de tegenstander, het uitvoeren van tackles, het aangaan van duels of maken van overtredingen. Brobbey heeft ook trekken van deze speelstijl, maar minder dan de aanvaller van Porto.

Visualizza l' imprint del creator