Ajax en Go Ahead Eagles kunnen dubbelslag slaan met ruildeal Jay Gorter en Jeffrey de Lange | OneFootball

Ajax en Go Ahead Eagles kunnen dubbelslag slaan met ruildeal Jay Gorter en Jeffrey de Lange | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·6 Juli 2024

Ajax en Go Ahead Eagles kunnen dubbelslag slaan met ruildeal Jay Gorter en Jeffrey de Lange

Gambar artikel:Ajax en Go Ahead Eagles kunnen dubbelslag slaan met ruildeal Jay Gorter en Jeffrey de Lange
Gambar artikel:Ajax en Go Ahead Eagles kunnen dubbelslag slaan met ruildeal Jay Gorter en Jeffrey de Lange

© IMAGO

Ajax houdt er serieus rekening mee dat Gerónimo Rulli dezer weken zal vertrekken bij de club. De Argentijnse doelman, die nu met de nationale ploeg op weg is naar de Olympische Spelen, heeft al meerdere malen aangegeven te willen vertrekken bij Ajax. De Amsterdammers zien in Jeffrey de Lange van Go Ahead Eagles zijn ideale opvolger. Een ruildeal met Jay Gorter lijkt voor beide partijen de beste oplossing, zo laten data van SciSports zien.


Video OneFootball


Als Rulli daadwerkelijk vertrekt uit Amsterdam, zal Ajax een nieuwe tweede doelman willen aantrekken. Een van de opties die in de Johan Cruijff ArenA wordt genoemd, is De Lange. De sluitpost doorliep zijn jeugdopleiding bij Ajax, waar hij in de zomer van 2017 na elf jaar vertrok. Afgelopen voetbaljaargang kende hij een goed seizoen bij Go Ahead Eagles. De club uit Deventer zal hem echter niet zomaar laten gaan, want de goalie heeft nog een contract voor twee seizoenen.

Desondanks weet Go Ahead Eagles ook dat het lastig zal worden om De Lange te behouden. De doelman, 26 jaar, kende een uitstekend seizoen met de Deventenaren en had een groot aandeel in de plaatsing voor de voorrondes van de Conference League. De Lange hield in 38 wedstrijden liefst 11 keer zijn doel schoon en kreeg in totaal 51 doelpunten te verwerken. De doelman zal dan ook bij verschillende clubs op het lijstje staan, maar van concrete interesse is nog geen sprake.

Ajax zou met De Lange een doelman in huis kunnen halen, die de club door en door kent. In een interview met Voetbalzone vertelde de doelman enkele maanden geleden dat hij nog altijd een voorliefde heeft voor de club uit Amsterdam. “Ik vind Ajax nog steeds een ongelooflijk mooie en grote club, natuurlijk.” De Lange vertrok enkele jaren geleden van Ajax naar FC Twente, maar is het gevoel voor de club niet verloren: “Voor mijn gevoel was en ben ik nog steeds een typische Ajax-keeper. Toen kwam het contract vanuit Ajax met een bepaald perspectief waar ik op dat moment gewoon niet tevreden mee was. Toen dacht ik: dan ga ik lekker weg en me elders ontwikkelen. Toch voelde dat wel een beetje als mijn thuis: ik kende iedereen daar en was vaker op de club dan dat ik thuis was.”

Maar wat haalt Ajax met De Lange in huis? De doelman van Go Ahead Eagles is, ondanks zijn 26 jaar, pas twee jaar eerste doelman bij een profclub. De Lange gold jarenlang als een toptalent bij FC Twente, maar door de kwaliteiten van Lars Unnerstall kwam De Lange er niet aan te pas. De doelman koos in 2022 eieren voor zijn geld door te vertrekken naar Deventer, waar hij de concurrentiestrijd met Erwin Mulder aan moest gaan. De Lange won het vertrouwen van René Hake, die sindsdien 74 wedstrijden voor Go Ahead Eagles keepte.

Door dieper de data van SciSports in te duiken, valt op dat De Lange wordt beschouwd als een ball playing keeper, die daarmee dezelfde speelstijl heeft als bijvoorbeeld Diant Ramaj. Hoewel de Duitse doelman als erg talentvol wordt gezien, beschikt De Lange over een hogere Skill dan Ramaj. De Lange, die een Skill van 61,5 heeft, is simpelweg een stuk verder in zijn ontwikkeling dan de huidige eerste doelman (51,3) van Ajax. In dat opzicht zou De lange een uitstekende aanvulling kunnen zijn op het keeperskorps in Amsterdam, waar hij Ramaj tot het uiterste zal drijven om een basisplaats te veroveren.

De ontwikkeling van Jeffrey de Lange en Diant Ramaj in Skill.

Om De Lange los te weken bij Go Ahead Eagles, zal Ajax wel financieel over de brug moeten komen. De Deventenaren zijn financieel gezond, gaan Europa in en hebben geen reden om mee te werken aan een vertrek. De Lange ligt nog twee jaar vast, dus haast is er niet voor technisch manager Paul Bosvelt. De Lange beschikt over een Estimated Transfer Value van 2,3 miljoen euro. Mocht de doelman voor een dergelijk bedrag vertrekken uit De Adelaarshorst, gaat De Lange de boeken in als de duurste uitgaande speler uit de clubhistorie van Go Ahead Eagles. Die titel staat nu nog op naam van Jan Kromkamp, die in het seizoen 2000/01 voor 1,5 miljoen euro de overstap maakte naar AZ.

Ajax zou de prijs van De Lange enigszins kunnen drukken door Kowet een gunst te doen met de terugkeer van Jay Gorter. De 24-jarige doelman maakte in 2021 voor één miljoen euro de overstap van Go Ahead Eagles naar Amsterdam, nadat hij in Deventer een groot aandeel had in de promotie naar de Eredivisie. De toen piepjonge keeper hield liefst 25 keer de nul in 37 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en vestigde daarmee het record van de meeste clean sheets in één seizoen.

Gorter bekroonde zijn uitstekende seizoen in Deventer dus met een overstap naar Ajax. Gorter stond destijds bekend als een van de grootste keeperstalenten van Nederland, maar wist de hoge verwachtingen in Amsterdam niet waar te maken. Met name een belabberd optreden in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (3-5) zorgde ervoor dat Gorter genoegen moest nemen met een reserverol bij Ajax.

De situatie van Gorter in Amsterdam lijkt nog altijd uitzichtloos. De 24-jarige keeper moet Remko Pasveer, Diant Ramaj en ook Gerónimo Rulli voor zich dulden en lijkt dan ook te mogen vertrekken. TransferWatch meldde enkele weken geleden dat Gorter door de Amsterdammers op TransferRoom is gezet en in principe verkocht mag worden. In eerste instantie leek het erop dat Ajax in zou zetten op een nieuwe verhuurperiode van Gorter, die eerder al bij Aberdeen werd gestald.

De Career Advice Tool van SciSports laat zien dat een terugkeer naar Go Ahead Eagles een uitstekende optie kan zijn voor Gorter om zijn loopbaan te redden. De voormalig jeugdinternational past prima bij de manier van spelen, kent de club en kan zich in Deventer verder ontwikkelen. De één ster op het gebied van speeltijd zal natuurlijk stijgen, zodra De Lange is vertrokken. Daarmee zal ook de Club Fit van 68 aanzienlijk gaan stijgen.

Gorter, die in 2018 aansloot in de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles, staat momenteel stil in zijn ontwikkeling. Het Skill-algoritme laat zien dat de doelman sinds zijn 21e jaar eigenlijk alleen maar achteruit is gegaan in zijn ontwikkeling. De belangrijkste reden is dat Gorter sinds zijn vertrek uit Deventer geen basisspeler meer is en zodoende geen stappen kan zetten. Zijn Potential van 60,2 laat zien dat hij over voldoende talent beschikt om een meer dan degelijke keeper in de Eredivisie te worden. Wellicht dat een terugkeer naar Deventer kan helpen.

Lihat jejak penerbit