Maduro noemt één reden waarom Sutalo beter presteert bij Kroatië dan bij Ajax | OneFootball

Maduro noemt één reden waarom Sutalo beter presteert bij Kroatië dan bij Ajax | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·16 juin 2024

Maduro noemt één reden waarom Sutalo beter presteert bij Kroatië dan bij Ajax

Image de l'article :Maduro noemt één reden waarom Sutalo beter presteert bij Kroatië dan bij Ajax
Image de l'article :Maduro noemt één reden waarom Sutalo beter presteert bij Kroatië dan bij Ajax

© IMAGO

Hedwiges Maduro denkt dat de moeilijk start van Josip Sutalo bij Ajax voor een groot deel te wijten is aan de taalbarrière. De hoofdtrainer van Almere City FC maakte de verdediger vorig seizoen mee als assistent-trainer van de Amsterdamse club. Daar zag hij onder meer dat Sutalo de Engelse taal nauwelijks machtig is.


Vidéos OneFootball


Sutalo wordt, net als zijn team- en landgenoot Borna Sosa, veelvuldig bekritiseerd. Beiden zijn echter gewaardeerde internationals en eerstgenoemde is zelfs basisspeler bij Kroatië. "Sosa spreekt vloeiend Engels en dat maakt het makkelijk om met hem contact te maken. Het Engels van Sutalo is minder, waardoor hij als vanzelf rustig is. Maar verder zijn het goede, vrolijke jongens die hun best doen op trainingen en nooit klagen", vertelt Maduro in Voetbal International over het tweetal.

Dat Sutalo echter moeilijk met zijn ploeggenoten kan communiceren, is een groot probleem. "Communicatie achterin is superbelangrijk. Dat is überhaupt héél belangrijk, binnen en buiten het veld, al is het maar om je direct thuis te voelen. Je moet achterin één taal praten, want voetbal gaat supersnel. Links, rechts, spits in je rug. Zo snel gaat het. Dek door, twee meter. Dat gaat Sutalo in Kroatië beter af. De kwaliteiten hebben ze, maar als je net iets te laat komt, komen die niet tot uiting."

"Het is natuurlijk niet voor niets dat ze in Kroatië wel goed worden gevonden. Dat zit ‘m vooral in communicatie", vervolgt de oefenmeester. "Ze hebben alle voorwaarden om goed te kunnen spelen, want het zijn gewoon goede voetballers. Sutalo zou een leader by example kunnen zijn, door goed voorbeeldgedrag te vertonen en professioneel te zijn. Qua spel kan hij het wel, maar goede communicatie is het punt waar hij zich op kan ontwikkelen."

Daarin ligt ook een rol voor de clubleiding, vindt Maduro. "Ik sprak die jongens op het veld, maar een technisch directeur en een hoofdtrainer spreken spelers vóór ze naar de club komen. Zoals ik nu bij Almere al meerdere spelers gesproken heb over hoe we gaan communiceren, of hoe we gaan voetballen. Bij Ajax ben ik daar niet bij geweest. Ik kwam ze op het trainingsveld tegen en dan praat je over voetbalsituaties. Al heb ik natuurlijk geprobeerd om ze zich zoveel mogelijk thuis te laten voelen."

Of de twee ook komend seizoen in Amsterdam spelen, durft Maduro niet te zegen. "Dat is iets voor de nieuwe beleidsbepalers. Ik heb ze meegemaakt, ze spelen voor een goed voetballand dat het altijd goed doet op toernooien. Dat zegt voldoende, dat dit geen spelers zijn die het niveau niet aankunnen." Sutalo en Sosa vertegenwoordigen een Estimated Transfer Value (ETV) van respectievelijk 11,7 miljoen euro en 6,3 miljoen euro en liggen beiden nog tot medio 2028 vast in de Johan Cruijff ArenA.

À propos de Publisher