Ajax kan vertrek Owen Wijndal en Borna Sosa opvangen met kopie van Nicolás Tagliafico | OneFootball

Ajax kan vertrek Owen Wijndal en Borna Sosa opvangen met kopie van Nicolás Tagliafico | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·30 juillet 2024

Ajax kan vertrek Owen Wijndal en Borna Sosa opvangen met kopie van Nicolás Tagliafico

Image de l'article :Ajax kan vertrek Owen Wijndal en Borna Sosa opvangen met kopie van Nicolás Tagliafico
Image de l'article :Ajax kan vertrek Owen Wijndal en Borna Sosa opvangen met kopie van Nicolás Tagliafico

© IMAGO

Ajax heeft Owen Wijndal en Borna Sosa op de transferlijst gezet. De twee linksbacks komen niet meer in de plannen van de Amsterdammers voor en mogen op korte termijn vertrekken. Met Youri Baas heeft Ajax dan de beschikking over slechts één linksback, waardoor de kans groot is dat daar iemand bij gaat komen. Op basis van data van SciSports is dit de ideale linksback voor Ajax de komende jaren.


Vidéos OneFootball


Zowel Wijndal als Sosa maakt op dit moment geen onderdeel meer uit van de selectie van Francesco Farioli. Het tweetal is, net als Benjamin Tahirovic en Silvano Vos, buiten de selectie gezet door de trainer. Naast het feit dat Wijndal en Sosa geen aanspraak kunnen maken op een basisplaats, wil de club graag van de twee linksbacks af. Ajax moet simpelweg spelers verkopen om financieel gaten te vullen. Technisch directeur Alex Kroes heeft de opdracht meegekregen om deze zomer flink te snijden in het salarishuis, wat ten koste lijkt te gaan van Sosa en Wijndal.

Het vertrek van beiden kan best wel een impact gaan hebben op Ajax, aangezien de club bijna geen opties meer achter de hand heeft. Gastón Ávila kan in principe als linksback uit de voeten, maar is de komende maanden nog uitgeschakeld met een fikse blessure. Baas is dan vooralsnog de enige optie voor Farioli op de linkerkant. Echter beschikt de voormalig huurling van NEC over weinig ervaring, waardoor de club best wel een risico neemt door hem te laten starten zonder enige back-up.

Om die reden moet Ajax op zoek naar een nieuwe linksback. Een verdediger die betaalbaar is, de club op termijn winst kan opleveren, een aanvallende speelstijl heeft én kwalitatief meekan met het niveau dat Ajax weer nastreeft. Deze linksback kan het beste vergeleken worden met Nicolás Tagliafico. Een aanvallende wingback, die de duels niet schuwt. Om een compleet plaatje te schetsen, moet deze linksback beschikken over een betere technisch dan Tagliafico. Daar ontbrak het in het verleden nog wel eens aan bij de Argentijnse publiekslieveling van Ajax.

Image de l'article :Ajax kan vertrek Owen Wijndal en Borna Sosa opvangen met kopie van Nicolás Tagliafico

© IMAGO - Nicolás Tagliafico speelde tussen 2018 en 2022 liefst 169 wedstrijden voor Ajax en pakte met de club onder meer driemaal de landstitel.

Luca Pellegrini: de ideale linksback van Ajax

Luca Pellegrini van Lazio voldoet volgens de data van SciSports aan al deze eisen. De 25-jarige linksback wordt omschreven als een Inverted Wing Back, die graag op stoomt op de linkerflank. Pellegrini heeft dan ook een Similarity van 99% met de speelstijl van Tagliafico. Zowel de Italiaan als de Argentijn staat bekend om zijn Powerplay, waarbij de linksback alle energie steekt in het opkomen en daarmee een man-meer-situatie creëert op de helft van de tegenstander. Pellegrini zette afgelopen seizoen gemiddeld genomen 7.72 dribbelacties in per wedstrijd namens Lazio. Met dit gemiddelde steekt hij met kop en schouders boven bijvoorbeeld Sosa (7.05) en Wijndal (6.90) uit.

Luca Pellegrini (24) doorliep de jeugdopleiding van AS Roma en stond jarenlang bekend als een van de grootste verdedigende talenten van Italië. Niet voor niets maakte Juventus in 2019 een bedrag van 22,8 miljoen euro over naar AS Roma voor zijn komst.

Zijn periode in Turijn werd echter geen succes. De enkelvoudig international van Italië werd uitgeleend aan onder meer Genoa en Eintracht Frankfurt. De linksback staat ondertussen nog altijd onder contract bij Juventus, dat hem in 2023 voor twee jaar uitleende aan Lazio. De club uit Rome heeft een verplichte optie tot koop, waardoor Pellegrini in 2025 de definitieve overstap gaat maken.

Bij Lazio is Pellegrini niet zeker van een basisplaats. Afgelopen seizoen kwam de linksback tot 26 wedstrijden namens Lazio, wat veelal bestond uit invalbeurten.

Maar wat maakt Pellegrini een complete linksback? De jeugdexponent van aartsrivaal AS Roma behoorde afgelopen seizoen in de Serie A tot zowel de beste passers als dribbelaars onder alle backs in de competitie, blijkt volgens het databureau. Tagliafico was in zijn tijd bij Ajax vaak onbesuisd, wat de club nog al eens in de problemen bracht in de achterhoede. Pellegrini lijkt daar minder last van te hebben en is uiterst comfortabel aan de bal.

Pellegrini is dan ook een speler die Ajax aanspraak zou kunnen maken op een basisplaats. De linksback beschikt namelijk over een Skill van 64,9, terwijl Sosa (64,2) Wijndal (64,3) en Baas (58,4) achterblijven. Hoewel het verschil minimaal is, heeft Pellegrini nog wel voldoende ruimte om stappen te maken. De Italiaan beschikt namelijk over een Potential van 68,6 en zal daarmee op het niveau uitkomen van bijvoorbeeld Phillipp Mwene (68,2) en Konstantinos Tsimikas (68,4).

De ontwikkeling in Skill van Luca Pellegrini, Borna Sosa en Owen Wijndal.

De Italiaan is niet een speler die er meteen met kop en schouders bovenuit zal steken, maar dat is ook niet gek aangezien Ajax deze zomer moet zoeken in een lagere prijsklasse. Pellegrini vertegenwoordigt op dit moment een Estimated Transfer Value van 3,7 miljoen euro en is daarmee zeker te betalen voor de club uit Amsterdam. Een optie die Ajax zeker niet links kan laten liggen deze zomer.

À propos de Publisher