Voormalig Tottenham-ster moet Jordan Henderson doen vergeten bij Ajax | OneFootball

Voormalig Tottenham-ster moet Jordan Henderson doen vergeten bij Ajax | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·11 de mayo de 2024

Voormalig Tottenham-ster moet Jordan Henderson doen vergeten bij Ajax

Imagen del artículo:Voormalig Tottenham-ster moet Jordan Henderson doen vergeten bij Ajax
Imagen del artículo:Voormalig Tottenham-ster moet Jordan Henderson doen vergeten bij Ajax

© IMAGO

Jordan Henderson heeft twijfels over een langer verblijf bij Ajax. De middenvelder zou niet te spreken zijn over de topsportmentaliteit binnen de club en overweegt te vertrekken komende zomer. Data van SciSports tonen aan dat Harry Winks van Leicester City een ideale vervanger kan zijn voor Henderson na dit seizoen.


OneFootball Videos


Henderson werd in januari met hoge verwachtingen ontvangen bij Ajax, maar tot op heden valt de samenwerking voor beide partijen vooralsnog tegen. In Amsterdam wordt de Engels international zeer gewaardeerd, maar de gang van zaken binnen de Amsterdamse club heeft zijn wenkbrauwen doen fronsen. Henderson zou zich onder meer verbazen over 'het gebrek aan topsportcultuur' en aan 'de mentaliteit van zijn medespelers'.

De Engels international speelde tot op heden tien wedstrijden voor Ajax en het kan zomaar zo zijn dat de middenvelder bezig is aan zijn laatste weken in Nederland. Henderson is naar verluidt de absolute grootverdiener binnen Ajax en zou volgens The Athletic twijfelen over zijn toekomst in Amsterdam omdat de huidige nummer vijf zowel Champions League als Europa League-voetbal dreigt mis te lopen. Daarnaast hoopte Henderson op de komst van Graham Potter, maar de gesprekken tussen de Engelse oefenmeester en Ajax liepen uiteindelijk op niets uit. Een vertrek naar Benfica kan komende zomer mogelijk uitkomst bieden voor Henderson.

Mocht Henderson besluiten om komende zomer te vertrekken bij Ajax, dan zal de club er alles aan moeten doen om opnieuw een ervaren middenvelder aan te trekken. Het huidige middenveld van de Amsterdammers heeft simpelweg niet de kwaliteiten om het Feyenoord en PSV op de korte termijn lastig te gaan maken. Wil Ajax een rol van betekenis gaan spelen in de titelstrijd, dan zal er een kwalitatief goede vervanger moeten worden aangetrokken.

Imagen del artículo:Voormalig Tottenham-ster moet Jordan Henderson doen vergeten bij Ajax

© IMAGO - Harry Winks promoveerde dit seizoen met Leicester City naar de Premier League.

Dat kan in de persoon van Winks. De 28-jarige middenvelder uit Hemel Hempstead draagt inmiddels al een bak aan ervaring met zich mee. Winks doorliep de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur en maakte al op jonge leeftijd zijn debuut in het eerste van de Engelse subtopper. In het seizoen 2019/20 maakte Winks de meeste minuten. Onder leiding van Mauricio Pochettino was Winks dat gehele seizoen basisspeler. Dat ondanks de aanwezigheid van concurrenten als Tanguy Ndombélé en Christian Eriksen.

Winks was een gewaardeerde kracht bij Tottenham Hotspur en speelde in totaal 203 wedstrijden voor the Spurs alvorens hij de club in 2022 tijdelijk verliet voor Sampdoria. Een succes werd zijn uitleenbeurt in de Serie A echter niet. Na twintig wedstrijden keerde Winks terug naar Londen, waar Leicester City hem afgelopen zomer oppikte. Met Winks in de gelederen zette Leicester City alles op alles om na één seizoen terug te keren vanuit de Championship naar de Premier League. Dat lukte. De voormalig landskampioen slaagde er enkele speelrondes voor het einde erin om promotie veilig te stellen.

Voor Winks stond dit jaar in het teken van zijn comeback in Engeland. De middenvelder slaagde er in zijn tijd bij Tottenham Hotspur in om zich in de kijker te spelen van de nationale ploeg en speelde in totaal tien interlands voor Engeland. Maar mede door zijn uitleenbeurt aan Sampdoria raakte Winks enigszins uit beeld bij bondscoach Gareth Southgate. Nu Winks met Leicester City terug is in de Premier League, komt de middenvelder mogelijk weer in beeld bij de bondscoach.

Een overstap naar Ajax zou daar wellicht nog meer bij kunnen helpen. De data van SciSports tonen namelijk aan dat Henderson en Winks precies dezelfde speelstijl hebben. Beiden fungeren voornamelijk als een defensief ingestelde middenvelder, die met zijn ervaring als spelverdeler van grote waarde kan zijn voor de opbouw. Zowel Winks als Henderson staat niet bekend om bijzondere acties of schitterende doelpunten, maar staan volledig in dienst van het elftal.

UITGELICHT

Dit type middenvelder verdeelt het spel, door de bal zowel vooruit als achteruit te spelen. Het gaat vaak om opbouwende acties aan de bal, terwijl er minder betrokkenheid is wat betreft verdedigend werk. Een speler die de kenmerken heeft van dit type, zal zich minder vaak laten verleiden tot fysieke duels en richt zich op het zo snel mogelijk verplaatsen van het spel.

Voorbeelden: Thiago Álcantara, Marco Veratti en Jorginho

Bijkomend voordeel aan de mogelijke komst van Winks is dat de middenvelder net als Henderson een leidinggevende rol kan vertolken binnen het team van Ajax. Winks is met zijn 28 jaar wellicht een stuk jonger dan Henderson (33), maar dat kan de club op termijn alleen maar ten goede komen. Winks kan nog meerdere jaren mee en daarmee een grote rol spelen in de terugkeer van Ajax op het internationale toneel.

Opvallend is dan ook dat Winks (70,5) op dit moment een hogere Skill heeft dan Henderson (68,2). Hoewel Henderson jarenlange ervaring heeft als aanvoerder van Liverpool, heeft de middenvelder de laatste tijd behoorlijk wat ingeleverd qua Skill. Zijn periode in Saoedi-Arabië heeft zijn gemiddelde dan ook geen goed gedaan. De data tonen aan dat Ajax met de komst van Winks in ieder geval er niet op achteruit zal gaan en op de langere termijn zelfs een betere speler in huis haalt.

De ontwikkeling van Harry Winks en Jordan Henderson in Skill

Het is alleen de vraag of Ajax de komst van Winks kan bekostigen. Leicester City betaalde afgelopen zomer nog een bedrag van 11,6 miljoen euro aan Tottenham Hotspur en legde Winks tot medio 2026 vast. Mede door de promotie naar de Premier League en de grote bijdrage van Winks daaraan, is de kans klein dat the Foxes zomaar zullen meewerken aan een vertrek van de verdedigende middenvelder. Winks vertegenwoordigt op dit moment een Estimated Transfer Value van acht miljoen euro, waarbij de kans groot is dat de Engelsman uiteindelijk voor het veelvoudige op te pikken is.

Ver detalles de la publicación