Xabi Alonso moet Nederlandse concurrentie aftroeven voor aanvallende 'sensatie' | OneFootball

Xabi Alonso moet Nederlandse concurrentie aftroeven voor aanvallende 'sensatie' | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·15 September 2024

Xabi Alonso moet Nederlandse concurrentie aftroeven voor aanvallende 'sensatie'

Article image:Xabi Alonso moet Nederlandse concurrentie aftroeven voor aanvallende 'sensatie'
Article image:Xabi Alonso moet Nederlandse concurrentie aftroeven voor aanvallende 'sensatie'

© IMAGO

Seydou Fini streek deze zomer neer bij Excelsior, dat hem dit seizoen huurt van Genoa. De achttienjarige aanvaller kon dit weekend al op complimenten rekenen van Hans Kraay junior, die een mooie toekomst voorziet voor het talent. Volgens de data van SciSports lijkt Fini inderdaad te mogen dromen van een toptransfer, daar hij een uitstekende optie blijkt te zijn voor Bayer Leverkusen.


OneFootball Videos


Fini doorliep de jeugdopleiding van Genoa, waar hij al op zestienjarige leeftijd dicht bij zijn debuut in de hoofdmacht was. Uiteindelijk mocht de Italiaans jeugdinternational in het seizoen 2023/24 debuteren en kwam hij in totaal vier keer in actie voor Genoa, dat hem afgelopen winter vervolgens verhuurde aan Standard Luik. In België kwam Fini uiteindelijk negen wedstrijden in actie.

Deze zomer besloot Genoa opnieuw om Fini te verhuren en zodoende streek hij neer bij Excelsior. Hier liet de aanvaller zich bij zijn debuut tegen Vitesse (1-1) direct gelden met een assist en afgelopen vrijdag scoorde hij tegen Telstar (3-2 winst) zijn eerste treffer. "Dit wordt een sensatie", was Kraay junior enthousiast."

Kraay junior kan mogelijk zomaar gelijk krijgen, daar de carrière van Fini volgens de Career Advice Tool van SciSports daadwerkelijk in een sneltreinvaart vooruit lijkt te kunnen gaan. Het data-analysebureau laat namelijk zien dat Bayer Leverkusen met Club Fit van 80 een uitstekende vervolgstap lijkt voor Fini, die volgens de data perfect past binnen de spelopvatting van Xabi Alonso.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Fini wordt gekenmerkt als een Wide Playmaker en deze speelstijl lijkt uitstekend te passen in de speelstijl van Alonso, die met Nathan Tella een andere type rechtsbuiten heeft. Fini is regelmatig betrokken in balbezit en ontvangt de bal vaak in de halfspace. De kansen die de jonge dribbelaar creëert, kunnen worden opgezet vanaf de flank, maar worden in meer gevallen gecreëerd vanuit het centrum. Qua Skill moet Fini alleen nog grote stappen zetten om bij Leverkusen aan de bak te kunnen.

Een stap hogerop in Nederland is ook geen gek alternatief voor Fini volgens de data van SciSports. Feyenoord en NEC lijken beiden met een Club Fit van 74 in de Eredivisie de beste opties voor de talentvolle vleugelspits. Ook PSV lijkt met een Club Fit van 73 een goede keuze voor Fini, die bij alle drie de clubs goed lijkt te passen qua speelstijl en formatie.

View publisher imprint