Kieft: 'Koeman kan door de situatie bij Ajax in een hoek gedreven worden' | OneFootball

Kieft: 'Koeman kan door de situatie bij Ajax in een hoek gedreven worden' | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·6 September 2024

Kieft: 'Koeman kan door de situatie bij Ajax in een hoek gedreven worden'

Article image:Kieft: 'Koeman kan door de situatie bij Ajax in een hoek gedreven worden'
Article image:Kieft: 'Koeman kan door de situatie bij Ajax in een hoek gedreven worden'

© Videostill Veronica Offside

Wim Kieft denkt dat de spitsensituatie bij Ajax negatieve gevolgen kan hebben voor Ronald Koeman. De bondscoach van Oranje besloot Memphis Depay niet op te roepen zolang hij zonder club zit. Daarom zijn Joshua Zirkzee, Wout Weghorst en Brian Brobbey nu de opties in de punt van de aanval bij het Nederlands elftal. De twee laatstgenoemden spelen allebei bij Ajax.


OneFootball Videos


Kieft is van mening dat Depay al jarenlang de beste optie is in de spits bij Oranje. "Weliswaar bezit Memphis Depay niet de uitzonderlijke kwaliteiten van spitsen als Patrick Kluivert, Robin van Persie, Ruud van Nistelrooy of Roy Makaay; hij is al wel jarenlang onbetwist de beste nummer 9 van Nederland. Ondanks de kritieken dat hij te weinig heeft geleverd op de grote toernooien en in de grote interlands tegen toplanden", schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

Weghorst is volgens Kieft een 'supersub', terwijl Zirkzee meer een 'zwervende spits' is. "Je ziet dat Zirkzee zich het liefst uit de spits laat wegzakken en rondzwerft om aan de bal te komen. Dat is omdat hij met zijn spel en kwaliteiten veel ruimte nodig heeft om tot zijn recht te komen. Zirkzee is nog wat licht voor Oranje en de situatie bij Manchester United helpt hem ook niet. Weliswaar zal hij sterker worden omdat hij iedere week op hoog niveau onder de grootste weerstand moet spelen tegen topverdedigers. Iedereen ziet dat Zirkzee kan voetballen en toch blijft het afwachten met hem op topniveau. Zijn spel en ontwikkeling bieden vooralsnog geen garanties."

Hetzelfde geldt volgens de oud-spits van Ajax, PSV en het Nederlands elftal voor Brobbey. Kieft ziet tevens dat Koeman 'ongewenst in een hoek kan worden gedrukt' doordat Ajax Weghorst deze zomer aantrok, terwijl men al Brobbey in de gelederen had. "Niemand weet hoe de invulling van de spitspositie wordt met Brobbey en Weghorst die strijden voor één plek in het eerste elftal van Ajax. Weghorst kennende gaat hij vol voor de spitspositie", verwacht hij.

"Het wordt extra pikant voor Koeman als Weghorst Brobbey uit de basis speelt", denkt Kieft. "Dat verkleint zijn opties want je kan Brobbey moeilijk in de basis van Oranje zetten als hij bij Ajax door een andere international wordt gepasseerd op die positie. Frank de Boer zette als bondscoach Weghorst ooit in de basis van Oranje, maar dat heeft Koeman nooit gedaan en gaat niet snel gebeuren. In ieder geval is het opmerkelijk dat Koeman bij Oranje op deze manier door de situatie bij Ajax een hoek in gedreven kan worden."

View publisher imprint