Van der Vaart en Van Hooijdonk lyrisch over Oranje-international: 'Zijn beste wedstrijd ooit' | OneFootball

Van der Vaart en Van Hooijdonk lyrisch over Oranje-international: 'Zijn beste wedstrijd ooit' | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·11 September 2024

Van der Vaart en Van Hooijdonk lyrisch over Oranje-international: 'Zijn beste wedstrijd ooit'

Article image:Van der Vaart en Van Hooijdonk lyrisch over Oranje-international: 'Zijn beste wedstrijd ooit'
Article image:Van der Vaart en Van Hooijdonk lyrisch over Oranje-international: 'Zijn beste wedstrijd ooit'

© IMAGO

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart waren na het duel tussen Nederland en Duitsland (2-2) vol lof over Brian Brobbey. De spits van Ajax kreeg van Ronald Koeman de voorkeur boven Joshua Zirkzee en Wout Weghorst. Hij bekroonde zijn basisplaats tegen de Duitsers met een assist bij de 2-2 van Denzel Dumfries.


OneFootball Videos


Vooral de fysiek van de 22-jarige aanvaller viel de analisten in positieve zin op. “Dit is Brobbey op zijn allerbest. Hier valt niet tegen te verdedigen. Dan kan je nog zo sterk zijn, hij is altijd net een beetje sterker”, zei Van Hooijdonk na de wedstrijd over de spits tegenover de NOS. “Ik zag zelfs momenten waarbij ik dacht: dit is onze spits”, reageerde Van der Vaart. “We hadden het over Zirkzee, dat is geweldig en hij heeft alles, maar Brobbey is zo verschrikkelijk sterk. We hadden wat momenten waarbij hij werd aangespeeld en Jonathan Tah kwam er gewoon niet aan te pas.”

Ik zag zelfs momenten waarbij ik dacht: dit is onze spits

- Rafael van der Vaart over Brian Brobbey

Van Hooijdonk vindt dat het ‘zo ontzettend vervelend’ is om tegen een fysiek sterke spits te spelen. “Noem hem even onze Nederlandse Romelu Lukaku. Elk duel, je wil erin klappen maar je wordt toch elke keer weer simpel ondersteboven gebeukt. Het is een Hulk”, aldus Van Hooijdonk, die benadrukte dat het ook draait om wat Brobbey vervolgens met de bal doet. “Het allermoeilijkste is onder druk die bal proberen vast te houden. Dat is echt ontzettend moeilijk, en dat deed hij vandaag echt fantastisch.”

Van der Vaart vond Brobbey op basis van de wedstrijd dé Oranje-spits en genoot ook volop van hem. “Ik vond dit de beste wedstrijd die ik ooit van hem gezien heb”, stelde de oud-speler van onder meer Ajax en Real Madrid. “Zonder te scoren. Dat vind ik ook altijd wel lekker als een spits niet scoort, en dat klinkt een beetje gek, maar toch enorm goed is.”

Van der Vaart en Van Hooijdonk zagen echter ook een duidelijk verbeterpunt bij Brobbey: het afronden van kansen. Van der Vaart noemde dat een 'valkuil', waarna Van Hooijdonk verder uitweidde. "Dit is mijn enige puntje van kritiek. Het is in de afwerking vaak nog iets te wild. Hij doet heel veel, zo niet alles, op kracht en daarin moet hij gewoon leren om even twee seconden adem te halen en binnenkantje voet. Iets rustiger in de afwerking. Maar vandaag was hij, met name ook voor het elftal, ontzettend belangrijk.”

Ook Regi Blinker is in De Telegraaf uiterst lovend over de fysiek sterke aanvalsleider. "Met Brobbey in deze vorm in de spits bij het Nederlands elftal zijn we zeker niet minder dan met Zirkzee", stelt de oud-international van Oranje. "Ik vond hem prima spelen, volwassen ook tegen de brute kracht van zijn tegenstander Jonathan Tah. Hij was altijd aanspeelbaar en hij koos zijn momenten voortreffelijk."

View publisher imprint