Feyenoord voert Nederlandse clubs aan op UEFA-ranglijst na zege in Spanje | OneFootball

Feyenoord voert Nederlandse clubs aan op UEFA-ranglijst na zege in Spanje | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FR12.nl

FR12.nl

·4 October 2024

Feyenoord voert Nederlandse clubs aan op UEFA-ranglijst na zege in Spanje

Article image:Feyenoord voert Nederlandse clubs aan op UEFA-ranglijst na zege in Spanje

Feyenoord heeft deze week goede zaken gedaan in Europa. De Rotterdammers wonnen uit bij Girona FC in de Champions League en dat heeft ook positieve gevolgen voor de UEFA-clubranking. De ploeg van Brian Priske is zes plekken gestegen op de ranglijst en staat met plek 24 als de hoogst genoteerde Nederlandse club.

De afgelopen vijf seizoenen behaalde Feyenoord 61.000 coëfficiëntpunten. Dat is meer dan Ajax (57.000), PSV (55.000), AZ (45.000) en FC Twente (11.313). De hoge notering van Feyenoord is vooral te danken aan het succesvolle jaar in de Conference League. Het bereiken van de finale van het Europese toernooi leverde dat seizoen 24.000 coëfficiëntpunten op.


OneFootball Videos


Dit seizoen staat de teller voor Feyenoord op 8.000 coëfficiëntpunten, evenveel als Real Madrid, FC Barcelona en Bayern München. Met de nieuwe opzet is de UEFA-clubranking minder van belang. In het verleden kon je sterkere tegenstanders ontlopen wanneer je op basis van de coëfficiëntpunten een hogere potindeling kon afdwingen. Met de nieuwe opzet loot je sowieso twee tegenstanders uit de vier potten. De ranglijst wordt echter nog altijd gebruikt bij de verdeling van de inkomsten uit tv-rechten.

UEFA Country Ranking

De ranglijst van de UEFA Country Ranking wordt met meer aandacht gevolgd. Nederland kan ook volgend seizoen twee tickets verdelen voor de Champions League, en de nummer drie kan voorrondes spelen. Voor het seizoen daarna is Nederland in felle strijd met Portugal om de felbegeerde zesde plaats.

Wanneer Nederland terugzakt naar de zevende plaats, is alleen de landskampioen verzekerd van Champions League-voetbal. De nummer twee moet het hoofdtoernooi via voorrondes zien te bereiken. De overwinning van Feyenoord tegen Girona FC is dan ook een mooie opsteker voor het Nederlands voetbal. De Rotterdammers pakten daardoor de volle buit (0,333 punt).

AZ wist als enige Nederlandse club geen resultaat te boeken. De Alkmaarders gingen met oud-Feyenoorder Jordy Clasie onderuit tegen Athletic Bilbao. PSV, FC Twente en Ajax speelden gelijk, waardoor Nederland in totaal 0,833 punt ophaalde. Het vervelende voor de Nederlandse clubs is dat de Portugese clubs uitstekend presteren. Zij verzamelden 1,200 punt tijdens de afgelopen speelronde in Europa.

View publisher imprint