Europese Hof doet uitspraak en zet streep door FIFA-regels | OneFootball

Europese Hof doet uitspraak en zet streep door FIFA-regels | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FR12.nl

FR12.nl

·4 October 2024

Europese Hof doet uitspraak en zet streep door FIFA-regels

Article image:Europese Hof doet uitspraak en zet streep door FIFA-regels

De regels van FIFA inzake spelerstransfers zijn in strijd met de EU-wetgeving, zo heeft het Hooggerechtshof van Europa vrijdagochtend bekendgemaakt. De uitspraak heeft verregaande gevolgen voor de voetbalwereld, want in de praktijk kan een speler straks eenzijdig zijn contract opzeggen met een opzegtermijn van een maand.

Of het in de praktijk ook daadwerkelijk op deze manier gaat, is nog even afwachten. De clubs en spelers kunnen nu zonder inmenging van de FIFA met elkaar afspraken maken over hoe om te gaan met de huidige vorm van de transfermarkt. Voor clubs uit kleinere competities, waaronder die van Nederland, is het te hopen dat er een oplossing komt, want Eredivisieclubs zijn voor een groot deel afhankelijk van transferinkomsten.


OneFootball Videos


Voor de Europese topclubs zal het ongetwijfeld ook niet wenselijk zijn dat je op elk moment van het jaar de kans hebt om spelers kwijt te raken. De FIFA moet de regels daadwerkelijk aanpassen, en nu is het afwachten of er een oplossing gaat komen. Het doel is om voor de transferwindow in januari een alternatief op te zetten voor het bestaande transferstelsel. De grote zorg is, met zoveel belangen en partijen, of dit op korte termijn te realiseren valt.

Daarnaast zijn er nog altijd mogelijkheden voor de FIFA. Het Europese Hof stelde Diarra in het gelijk in de zaak die is aangespannen tegen de wereldvoetbalbond, maar gaf ook aan dat het niet erop uit is om het gehele transfersysteem op de schop te gooien. Alle partijen kunnen nog in beroep. Over de gevolgen is het daarom slechts speculeren, maar dat de FIFA en de clubs aan het werk moeten en een onzekere tijd aanbreekt, is duidelijk.

View publisher imprint