Feyenoord moet voor pikante transfer gaan en miljoenendeal stadsgenoot kapen | OneFootball

Feyenoord moet voor pikante transfer gaan en miljoenendeal stadsgenoot kapen | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·2 July 2024

Feyenoord moet voor pikante transfer gaan en miljoenendeal stadsgenoot kapen

Article image:Feyenoord moet voor pikante transfer gaan en miljoenendeal stadsgenoot kapen
Article image:Feyenoord moet voor pikante transfer gaan en miljoenendeal stadsgenoot kapen

© IMAGO

Mike Eerdhuijzen gaat zijn loopbaan vervolgen bij Birmingham City. De centrale verdediger maakt naar verluidt voor 2,5 miljoen euro de overstap naar de League One en is na Bart Vriends alweer de tweede verdediger die Sparta Rotterdam op korte termijn achter zich laat. Data van SciSports tonen echter aan dat Feyenoord een ideale vervolgbestemming had kunnen zijn voor Eerdhuijzen.


OneFootball Videos


Birmingham City degradeerde afgelopen uit de Championship. De overwinning op het St. Andrews’ tegen Norwich City op de laatste speeldag was niet genoeg om handhaving te bewerkstelligen. Hierdoor is de club voor het eerst na bijna dertig jaar niet te bewonderen in een van de twee hoogste competities van Engeland.

Om zo snel als mogelijk weer terug te keren naar de Championship, wil Birmingham City de selectie op meerdere plekken versterken. De komst van Eerdhuijzen moet een grote bijdrage gaan leveren aan de revival van the Blues, dat een vierjarig contract voor de centrale verdediger heeft klaarliggen.

Twee seizoenen geleden maakte Eerdhuijzen de overstap van FC Volendam naar Sparta. Aan het einde van het seizoen 2022/23 veroverde hij een plek in de basiself onder trainer Maurice Steijn. In het seizoen 2023/24 leek hij opnieuw als basisspeler te beginnen, maar een aanhoudende liesblessure gooide roet in het eten. Pas in de tweede helft van het seizoen kon de 1,94 meter lange verdediger weer in elk duel meedoen.

Dankzij Eerdhuijzens inzet wist Sparta de play-offs voor een Conference League-ticket te bereiken, hoewel dit avontuur snel ten einde kwam. Eerdhuijzen speelde 51 wedstrijden voor Sparta en het ziet ernaar uit dat dit aantal niet verder zal toenemen. Voor Sparta betekent zijn vertrek, samen met dat van aanvoerder Vriends naar Adelaide United, een sportieve tegenvaller, ondanks de financiële meevaller.

Ideale vervolgstap

Ondanks dat Eerdhuijzen, 23 jaar, met Birmingham City een mooie vervolgstap te pakken heeft, toont de Career Advice Tool van SciSports aan dat Feyenoord een betere vervolgstap had kunnen zijn. De Rotterdammers hebben namelijk een Club Fit van 81 met Eerdhuijzen, die in dat opzicht een goede vervanger van Dávid Hancko had kunnen zijn. Eerdhuijzen past volgens het databureau perfect bij de speelstijl van Feyenoord, waardoor hij weinig moeite zal kennen om zijn draai te vinden in De Kuip.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

De drie sterren op speeltijd laten zien dat de verdediger vooralsnog genoegen moet nemen met een plek kort achter Hancko. Vertrekt de Slowaak, die in de nadrukkelijke belangstelling staat van Atlético Madrid, is de kans groot dat het aantal sterren op speeltijd zal toenemen en daarmee ook de Club Fit.

Uiteraard is Eerdhuijzen nog niet van het niveau van Hancko, maar desondanks heeft de verdediger afgelopen seizoen aangetoond klaar te zijn voor een vervolgstap. Met name in verdedigend opzicht deed Eerdhuijzen afgelopen seizoen niet onder van Hancko. Statistieken van SciSports laten zien dat Eerdhuijzen meer defensieve kopduels won, meer schoten blokkeerde, meer intercepties en tackles telde.

Article image:Feyenoord moet voor pikante transfer gaan en miljoenendeal stadsgenoot kapen

© SciSports - De grafiek van SciSports laat zien dat Hancko aan de bal ijzersterk is en dat Eerdhuijzen daar simpelweg niet bij in de buurt komt. In verdedigend opzicht doet Eerdhuijzen weinig onder van de Feyenoorder.

Hancko bleek afgelopen seizoen in aanvallend opzicht van onschatbare waarde voor Feyenoord met zijn passes, dribbelacties en zijn voetballende vermogen. In dat opzicht is Eerdhuijzen een stuk behoudender, wat overigens ook grotendeels te maken heeft met de speelstijl van de club. Feyenoord, nummer twee van afgelopen seizoen, heeft uiteraard een meer aanvallende speelstijl dan Sparta. Voor Eerdhuijzen had een stap naar Feyenoord een ideale vervolg kunnen zijn in zijn ontwikkeling. Wellicht dat hij via de League One alsnog een dergelijke stap kan maken.

View publisher imprint