AZ kan vertrek Pavlidis opvangen met controversiële komst 24-voudig international | OneFootball

AZ kan vertrek Pavlidis opvangen met controversiële komst 24-voudig international | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·11 June 2024

AZ kan vertrek Pavlidis opvangen met controversiële komst 24-voudig international

Article image:AZ kan vertrek Pavlidis opvangen met controversiële komst 24-voudig international
Article image:AZ kan vertrek Pavlidis opvangen met controversiële komst 24-voudig international

© IMAGO

Vangelis Pavlidis heeft zijn laatste wedstrijd voor AZ al gespeeld. De Griekse scherpschutter beschikt namelijk over een contract tot medio 2025 en moet komende zomer verkocht worden, wil AZ nog iets aan hem verdienen. Benfica heeft op dit moment de beste papieren voor zijn komst. Mocht Pavlidis vertrekken, doen de Alkmaarders er verstandig aan om een blik te werpen op Sékou Koïta van Red Bull Salzburg.


OneFootball Videos


De prestaties van Pavlidis waren dit seizoen ongekend. De Grieks international trof, verdeeld over 46 duels, liefst 33 keer het doel namens AZ en was daarnaast goed voor 6 assists. Pavlidis scoorde in totaal 29 doelpunten in competitieverband en kroonde zich daarmee, samen met Luuk de Jong van PSV, tot topscorer van de Eredivisie.

De uitstekende prestaties van Pavlidis hebben Benfica doen besluiten om over te gaan tot actie. De Portugese topclub is volgens Sport bereid om liefst twintig miljoen euro te betalen voor de aanvalsleider, die nog tot medio 2025 onder contract staat bij AZ. De Alkmaarders hopen naast de torenhoge transfersom ook nog een doorverkooppercentage te bedingen.

Gezien Pavlidis op het punt staat om te vertrekken, moet AZ zijn blik werpen op een mogelijke vervanger. Data van SciSports tonen aan dat Koïta van Red Bull Salzburg een identieke speelstijl heeft met Pavlidis. Beiden uit de voeten als zowel een poacher als shadow striker, waarbij laatstgenoemde speelstijl vooral gehanteerd kan worden in een twee-spitsen-systeem. Koïta kan noodgedwongen ook als aanvallende middenvelder fungeren.

De speelstijl van Sékou Koïta

Maar wie is Koïta eigenlijk? De 24-jarige spits van Red Bull Salzburg maakte in 2018 vanuit Mali de overstap naar Oostenrijk en werkte zich langzaam maar zeker richting de top. In 2019 maakte Koïta de transfer van FC Liefering naar Red Bull Salzburg, waar hij sindsdien in 106 wedstrijden liefst 43 trefzeker was. Dat hadden er een stuk meer kunnen zijn, ware het niet dat Koïta in 2021 door de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA drie maanden werd geschorst vanwege dopinggebruik.

Onderzoek wees uit dat Koïta en een teamgenoot van een arts een medicijn tegen hoogteziekte hadden gekregen dat een verboden stof bevatte. Overigens is de arts die in de fout ging onmiddellijk geschorst door de voetbalbond van Mali. Na zijn schorsing herpakte Koïta zich en bleef hij van grote waarde voor Red Bull Salzburg, waarmee hij in totaal vier keer kampioen werd.

Afgelopen seizoen speelde Koïta een bijrol. De 24-voudig international (4 goals) had vaak te kampen met blessures en kon amper het verschil maken. In totaal kwam Koïta nog maar 829 minuten voor Red Bull Salzburg in actie afgelopen seizoen. In deze 24 wedstrijden was de spits weliswaar nog acht keer trefzeker.

Voor AZ kan de komst van Koïta het onderzoeken waard zijn. Hoewel de spits blessuregevoelig is en een controversieel verleden heeft, kan Koïta in Alkmaar uitgroeien tot een sensatie. De spits stond afgelopen winter nog in de belangstelling van VfB Stuttgart en Eintracht Frankfurt, maar van een overstap kwam het niet. AZ zou hiervan kunnen profiteren, gezien het feit dat de aanvaller over een aflopend contract beschikt in Oostenrijk en zodoende gratis op te pikken is.

Belangrijkste reden waarom AZ de komst van Koïta moet bestuderen, is misschien wel het feit dat de spits uit Mali een vergelijkbare route als Pavlidis kan volgen richting de top. Koïta heeft in het verleden laten zien een behoorlijk hoog niveau te kunnen aantikken, wat terug te zien is aan zijn Estimated Transfer Value. Op dit moment vertegenwoordigt de spits een ETV van slechts 600.000 euro, wat volledig te maken heeft met zijn aflopend contract. In het seizoen 2020/21 scoorde Koïta liefst veertien keer in slechts zeventien competitiewedstrijden voor Red Bull Salzburg en steeg zijn ETV naar een recordhoogte van 10,8 miljoen euro. Een situatie waar AZ direct voor zou tekenen.

View publisher imprint