Ajax oriënteert zich op komst van verdediger van buitencategorie | OneFootball

Ajax oriënteert zich op komst van verdediger van buitencategorie | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·23 April 2024

Ajax oriënteert zich op komst van verdediger van buitencategorie

Article image:Ajax oriënteert zich op komst van verdediger van buitencategorie
Article image:Ajax oriënteert zich op komst van verdediger van buitencategorie

Achtergrond

© IMAGO


OneFootball Videos


Kelvin de Lang is namens Ajax afgereisd naar Denemarken voor de wedstrijd tussen FC Nordsjælland en AGF Aarhus. Volgens Deense media bestaat er de kans dat de technisch manager op de tribune zat voor Adamo Nagalo van de huidige nummer vier van de kampioenspoule in de Superligaen. De 21-jarige verdediger is dit seizoen een van de uitblinkers in de Deense competitie en lijkt klaar te zijn voor een stap hogerop. Is hij de oplossing voor de verdedigende problemen van Ajax?

Het gaat momenteel hard met de ontwikkeling van Nagalo. Iets meer dan drie jaar geleden maakte de verdediger de overstap van de jeugdopleiding van Right to Dream naar die van FC Nordsjælland, dat een samenwerkingsverband heeft met de club uit Ghana. Nagalo kreeg in Denemarken ruim de tijd om te wennen aan het klimaat en leefcultuur. Pas sinds afgelopen seizoen krijgt de negenvoudig international ruimschoots de kans bij FC Nordsjælland, waarvoor hij inmiddels al 107 wedstrijden voor in actie kwam. Dit seizoen staat de teller voor Nagalo al op 39 wedstrijden, waarin hij één keer trefzeker was.

Met Nagalo in de basis is Nordsjælland bezig aan een prima seizoen. De club van trainer Johannes Thorup staat vierde in de kampioenspoule van de Deense competitie en heeft nog een kleine kans op het kampioenschap. Met nog zes wedstrijden te gaan, bedraagt de achterstand op koploper Brøndby IF slechts zes punten. Dat terwijl beide teams elkaar nog twee keer zullen treffen. Een groot deel van dit succes valt toe te schrijven aan Nagalo, die afgelopen zomer nog in beeld was bij Stade Reims. Uiteindelijk besloot de Franse middenmoter niet door te pakken.

Kampioenspoule Superligaen

Uiteindelijk lijkt dat een slechte keuze te zijn geweest voor Stade Reims. Sinds afgelopen zomer is Nagalo namelijk extreem in waarde gestegen. De verdediger had in augustus nog een Estimated Transfer Value van 1,9 miljoen euro, terwijl zijn ETV inmiddels is opgelopen tot een bedrag van 5,1 miljoen euro. Een van de oorzaken is zijn recente contractverlenging, waardoor Nagalo nog tot medio 2027 vastligt bij Nordsjælland. Gezien de huidige stijgende lijn in zijn ETV is het niet ondenkbaar dat Nagalo komende zomer een waarde zal vertegenwoordigen van boven de tien miljoen euro.

De waardestijging van Nagalo is ook te verklaren door zijn ontwikkeling. De Burkinees is zoals gezegd een vaste waarde bij de Deense topclub en lijkt klaar te zijn voor een volgende stap. Dat blijkt ook wel uit de data van FootballTransfers. Ondanks dat Nagalo al sinds 2022 een basisspeler is bij Nordsjælland, stijgt zijn Skill maar minimaal. Dat terwijl zijn Potential ligt op 71,5. Een gemiddelde waarmee Nagalo op termijn de kwaliteiten heeft om van waarde te kunnen zijn voor een club uit de middenmoot van de Premier League. Wil de verdediger stappen blijven zetten in zijn ontwikkeling, moet Nagalo komende zomer een stap gaan maken.

De ontwikkeling van Adamo Nagalo in Skill

De ideale verdediger voor Ajax

Een overstap naar Ajax zou mogelijk uitkomst kunnen bieden. De Amsterdammers kampen met een behoorlijk kwetsbare achterhoede en hielden in de competitie pas zes keer de nul dit seizoen. De komst van een nieuwe centrale verdediger moet daar verandering in gaan brengen. Data van SciSports tonen namelijk aan dat de mandekker na ex-Feyenoorder Jacob Rasmussen van Bröndby IF de beste centrale verdediger is in de Superligaen dit seizoen. Met name met zijn passing maakt Nagalo indruk, die gemiddeld 87,19 opbouwende passes weet te versturen per wedstrijd. Meer dan ieder andere centrale verdediger in de Superligaen.

Adamo Nagalo is na Jacob Rasmussen de beste verdediger in de Superligaen

Met Nagalo zou Ajax een verdediger van 1,85 meter kunnen toevoegen, die aan de bal ijzersterk is. De Burkinees schuwt het duel niet, maar is voetballend sterker. Niet voor niets wordt Nagalo omschreven als een Ball Playing Defender en valt zijn manier van spelen het beste te vergelijken met Rúben Dias en Matthijs de Ligt van respectievelijk Manchester City en Bayern München. Nagalo zit uiteraard nog lang niet op het niveau van de twee verdedigers, maar sluit met zijn speelstijl wel perfect aan bij de filosofie van Ajax.

De Career Advice Tool bevestigt het beeld dat Nagalo een uitstekende aanwinst voor Ajax kan zijn. Niet alleen kan de verdediger ruimschoots aan spelen toekomen bij Ajax, maar past hij ook perfect bij de speelstijl in Amsterdam. Enige kanttekening is de één ster die Nagalo krijgt op Ontwikkeling. Dit heeft alles te maken met de neerwaartse spiraal waarin de Amsterdammers momenteel verkeren. Nu de club voor het tweede jaar op rij niet actief is in de groepsfase van de Champions League, wordt het niveau bij Ajax lager ingeschaald dan bijvoorbeeld bij Feyenoord en PSV.

TEXT WIDGET

Career Advice Tool

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Mede om die reden heeft Feyenoord een extreem hoge Club Fit met Nagalo. De verdediger zou in Rotterdam uitstekend tot ontwikkeling kunnen komen, mede door de speeltijd in de Champions League. In Amsterdam zal dat op korte termijn minder zijn, tenzij Ajax komend jaar zich weet te herpakken. Met Nagalo in de gelederen zou Ajax in ieder geval in verdedigend optie stappen kunnen zetten, daar het niet onwaarschijnlijk is dat bijvoorbeeld Josip Sutalo komende zomer vertrekt.

View publisher imprint