Ajax kan miskoop Bertrand Traoré voorkomen met komst Daan Rots van FC Twente | OneFootball

Ajax kan miskoop Bertrand Traoré voorkomen met komst Daan Rots van FC Twente | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·12 July 2024

Ajax kan miskoop Bertrand Traoré voorkomen met komst Daan Rots van FC Twente

Article image:Ajax kan miskoop Bertrand Traoré voorkomen met komst Daan Rots van FC Twente
Article image:Ajax kan miskoop Bertrand Traoré voorkomen met komst Daan Rots van FC Twente

© IMAGO

Ajax heeft zijn zinnen gezet op de komst van Bertrand Traoré. De aanvaller is transfervrij na zijn vertrek bij Villarreal, waar hij sinds de winterstop amper indruk wist te maken. De meningen zijn dan ook verdeeld over de mogelijke terugkeer van Traoré, die in het seizoen 2016/17 op huurbasis speelde namens Chelsea bij Ajax. Data van SciSports tonen aan dat Ajax met Daan Rots van FC Twente een vergelijkbare speler kan aantrekken.


OneFootball Videos


In de podcast VI ZSM bespreekt Ajax-watcher Lentin Goodijk van Voetbal International de mogelijke komst van Traoré naar Amsterdam: "Het is een speler die wel goed past bij de speelwijze van Francesco Farioli", denkt Goodijk: "Het is een buitenspeler die echt aan de zijkant het verschil kan maken, maar er zitten ook wat haken en ogen aan", stelt de journalist: 'Hij (Traoré, red.) is niet voor niets op zijn 28e transfervrij. Hij heeft wel heel veel ervaring opgedaan in grote competities, maar de afgelopen drie jaar heeft hij heel erg weinig gespeeld. Die statistieken van het aantal minuten, dat is toch een beetje zorgwekkend, als je dat ziet", vindt Goodijk.

De Ajax-watcher weet dat de Amsterdammers - zeker in aanloop naar de voorrondes van de Europa League - op zoek zijn naar directe versterkingen: "Dat is bij hem natuurlijk een beetje een vraagteken. De laatste drie seizoenen heeft hij volgens mij nog niet kwart van de mogelijke speelminuten gespeeld, maar in het afgelopen half jaar heeft hij wel weer iets meer gespeeld", doelt Goodijk op de minuten die Traoré de laatste periode heeft gemaakt bij Villarreal.

De Spaanse middenmoter nam Traoré afgelopen winterstop transfervrij over van Aston Villa, maar een succes werd zijn komst niet. In elf wedstrijden kwam Traoré slechts tot één doelpunt in dienst van Villarreal, dat besloot om het aflopende contract van de aanvaller niet te lichten. In deze elf wedstrijden kwam Traoré tot slechts zes basisplaatsen en maakte hij één keer de negentig minuten vol.

Bij Ajax hoopt men dan ook dat Traoré zijn vorm van weleer kan terugvinden in de Johan Cruijff ArenA. Namens de Amsterdammers scoorde de aanvaller uit Burkina Faso dertien keer en zorgde hij voor zes assists in 39 wedstrijden. Maar dan praten we over zeven jaar geleden. Sindsdien lijkt de ontwikkeling van Traoré behoorlijk te zijn stilgevallen. Met name de laatste jaren heeft de aanvaller amper meer stappen weten te zetten, laat onderstaande grafiek zien.

De ontwikkeling van Bertrand Traoré in Skill.

Zijn Skill bereikte op 25-jarige leeftijd een piek met een gemiddelde van 76,2. Na een prima eerste seizoen in dienst van Aston Villa, waar hij 36 keer voor in actie kwam in de Premier League, raakte Traoré ernstig geblesseerd en miste hij een groot gedeelte van het seizoen 21/22. Sindsdien is de Skill van de buitenspeler in rap tempo achteruit gegaan, waardoor Traoré op dit moment een gemiddelde van 67,1 vertegenwoordigt.

Het is dan ook de vraag of Ajax er verstandig aan doet om een speler in huis te halen die de afgelopen jaren kampte met blessures, amper tot spelen kwam en zijn Skill drastisch achteruit zag gaan. Traoré, 28 jaar, is niet meer de jongste speler en zal Ajax geen miljoenen meer gaan opleveren in de toekomst. In dat opzicht lijkt zijn komst financieel een behoorlijk risico met zich mee te brengen. De komst van Rots van FC Twente kan mogelijk een oplossing zijn.

Daan Rots: het ideale alternatief

Met zeven doelpunten en tien assists had Rots afgelopen seizoen een groot aandeel in het succesverhaal van FC Twente. De aanvaller uit Groenlo kende een aantal moeilijke jaren bij zijn club, waar men wel eens afvroeg of Rots wel goed genoeg was voor FC Twente. Afgelopen seizoen maakte de 22-jarige buitenspeler, die in de voorbereiding op komend seizoen als aanvallende middenvelder speelt, een einde aan alle onzekerheid met zijn snelheid, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen.

Met Rots heeft FC Twente dan eindelijk weer een groeibriljant uit de eigen jeugdopleiding in huis. De aanvaller maakte in het seizoen 2020/21 zijn debuut voor de club uit Enschede en speelde sindsdien al 110 wedstrijden voor FC Twente. Toch kan de teller zomaar tot stilstand gaan komen. Gezien zijn goede prestaties van afgelopen seizoen, zou het niet gek zijn als Rots op de radar zou staan van verschillende clubs uit binnen- en buitenland. Ook zijn contractsituatie maakt Rots een aantrekkelijke speler. De aanvaller ligt nog tot medio 2025 vast, waarbij FC Twente weliswaar over een optie voor nog een seizoen beschikt. De club weet dat het op termijn mee zal moeten werken aan een vertrek, zodra Rots komend jaar niet meewerkt aan een nieuw contract.

Zijn komst zou met name een uitkomst kunnen zijn voor Ajax. De aanvaller heeft volgens data van SciSports een identieke speelstijl als Traoré. Beiden worden beschouwd als een klassieke buitenspeler. Zowel Traoré als Rots creëert veelvuldig kansen vanuit balbezit vanaf de flanken, geeft graag voorzetten en staat er niet om bekend om veelvuldig van buiten het strafschopgebied op doel te schieten. Doordat beiden eenzelfde speelstijl hanteren, is het voor Ajax interessant om het profiel van Rots beter te bestuderen.

Rots was afgelopen seizoen niet alleen met zijn doelpunten en assists van grote waarde voor FC Twente, maar drukte met zijn aanwezigheid een behoorlijke stempel op het spel van Joseph Oosting. De aanvaller telde meer dribbelacties, voorzetten en kenniscreërende passes per wedstrijd dan Traoré bij Villarreal. Daartegenover staat dat Traoré meer schoten op doel loste en daardoor een hoger aantal expected goals per wedstrijd telde dan Rots. Onderstaande grafiek laat dan ook zien dat Rots echt niet veel onderdeed van Traoré afgelopen seizoen.

Article image:Ajax kan miskoop Bertrand Traoré voorkomen met komst Daan Rots van FC Twente

© SciSports - Daan Rots kende een uitstekend seizoen in dienst van FC Twente, waar hij met zijn dribbelacties, voorzetten en doelgerichtheid van onschatbare waarde bleek te zijn.

Bijkomend voordeel aan de mogelijke komst van Rots is dat hij nog maar 22 jaar is en dus nog stappen kan zetten in zijn ontwikkeling. De aanvaller, die op dit moment over een Skill van 68,2 beschikt, is nu al verder in zijn ontwikkeling dan Traoré. Zijn Potential van 75,6 zal er alleen maar voor zorgen dat Rots op termijn een veel betere en completere aanvaller zal worden dan de Ajax-target.

De belangrijkste reden waarom Ajax vermoedelijk bij Traoré is uitgekomen, is simpelweg zijn transfervrije status. Ajax hoeft geen transfersom te betalen om de aanvaller los te weken. De Amsterdammers zitten financieel in een lastige situatie en kunnen niet met miljoenen smijten. Rots vertegenwoordigt op dit moment over een Estimated Transfer Value van 6,8 miljoen euro, wat normaal gesproken financieel haalbaar moet zijn voor Ajax. Echter is het maar de vraag of FC Twente daadwerkelijk een dergelijk bedrag zal aanhouden. Rots is een belangrijke speler en kan de club bij de hand nemen gedurende de Champions League-campagne. Zodra de Tukkers erin slagen om de competitie fase van het miljardenbal te bereiken, is de kans groot dat de ETV van de aanvaller explosief zal stijgen. Voor Ajax is het dan ook nu of nooit wat betreft Rots.

View publisher imprint