Oud AZ-trainer Hans Eijkenbroek overleden | OneFootball

Oud AZ-trainer Hans Eijkenbroek overleden | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: AZFanpage

AZFanpage

·20. August 2024

Oud AZ-trainer Hans Eijkenbroek overleden

Artikelbild:Oud AZ-trainer Hans Eijkenbroek overleden

Op 84-jarige leeftijd is Hans Eijkenbroek overleden, een man die een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten in de geschiedenis van AZ. Eijkenbroek, een markant figuur in het Nederlandse voetbal, speelde een cruciale rol tijdens de gouden jaren van AZ in de vroege jaren tachtig.

Hans Eijkenbroek trad in 1980 toe tot de technische staf van AZ’67 als assistent van hoofdtrainer Georg Kessler. Het seizoen 1980/81 werd een van de meest memorabele in de clubgeschiedenis: AZ’67 won dat jaar de landstitel, veroverde de KNVB-beker, en bereikte de finale van de UEFA Cup. Als assistent-trainer was Eijkenbroek nauw betrokken bij deze historische successen.


OneFootball Videos


Hans Eijkenbroek: Hoofdtrainer in moeilijke omstandigheden

In 1982 kreeg hij de leiding als hoofdtrainer, een rol waarin hij AZ’67 opnieuw naar bekerwinst leidde. Ondanks het vertrek van belangrijke spelers en financiële problemen, keerde Eijkenbroek in 1986 terug naar Alkmaar voor een tweede termijn als hoofdtrainer. Deze periode werd gekenmerkt door zware omstandigheden, waaronder het vertrek van de gebroeders Molenaar en het verlies van belangrijke spelers zoals Kees Kist en Jan Peters. Onder zijn leiding degradeerde AZ in 1988 naar de Eerste Divisie, na een seizoen waarin assistent Louis van Gaal door gezondheidsproblemen van Eijkenbroek lange tijd ad-interim hoofdtrainer was.

Artikelbild:Oud AZ-trainer Hans Eijkenbroek overleden

Tweede periode van Hans Eijkenbroek bij AZ – foto via Eddie

Clubicoon bij Sparta Rotterdam

Eijkenbroek begon zijn voetbalcarrière als speler bij Hermes DVS en maakte vooral furore bij Sparta Rotterdam, waar hij van 1963 tot 1973 speelde en in 1966 de KNVB-beker won. Zijn leiderschap werd ook erkend in het Nederlands elftal, waarvoor hij tussen 1967 en 1970 achttien keer uitkwam, vaak als aanvoerder. Na zijn spelersloopbaan stapte hij het trainersvak in en bleef hij, vooral bij AZ, een invloedrijke figuur in het Nederlandse voetbal.

Artikelbild:Oud AZ-trainer Hans Eijkenbroek overleden

Hans Eijkenbroek (links) samen met Rinus Michels en Nol de Ruiter – foto via Stanley Gontha | Pro Shots

Langer uit beeld, maar nooit vergeten

Hans Eijkenbroek overleed in zijn woonplaats Dirkshorn. Zijn bijdrage aan de successen van AZ in de jaren tachtig en zijn invloed in het Nederlandse voetbal zullen niet worden vergeten. Zijn nalatenschap leeft voort in de herinnering van alle supporters die de gloriedagen van AZ hebben meegemaakt.

Impressum des Publishers ansehen