Financiële strop dreigt voor Ajax: Kroes moet mogelijk streep zetten door twee aanwinsten | OneFootball

Financiële strop dreigt voor Ajax: Kroes moet mogelijk streep zetten door twee aanwinsten | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·1. August 2024

Financiële strop dreigt voor Ajax: Kroes moet mogelijk streep zetten door twee aanwinsten

Artikelbild:Financiële strop dreigt voor Ajax: Kroes moet mogelijk streep zetten door twee aanwinsten
Artikelbild:Financiële strop dreigt voor Ajax: Kroes moet mogelijk streep zetten door twee aanwinsten

© IMAGO

De wedstrijd tegen FK Vojvodina van donderdagavond is van cruciaal belang voor Ajax, schetst het Algemeen Dagblad. De Amsterdammers wonnen de eerste Europa League-voorrondewedstrijd tegen de club uit Servië met 1-0. Donderdagavond wordt vanaf 20.00 uur bepaald wie naar de volgende voorronde mag en wie wordt teruggezet naar het kwalificatietoernooi voor de Conference League.


OneFootball Videos


De krant schrijft dat de wedstrijd mentaal 'van cruciaal belang' is, maar dat ook financieel veel op het spel staat. Directeur voetbalzaken Alex Kroes kan nog altijd maar moeilijk in actie komen en wist tot nu toe alleen de transfervrije Bertrand Traoré te strikken. "Vorige week schetste hij al dat Ajax voor ongeveer 100 miljoen moet verkopen om 30 miljoen in de selectie te kunnen pompen. En het verschil tussen groepsfase Europa League en Conference League (in beide competities moet Ajax hierna nog twee voorrondes overleven) bedraagt 10 miljoen aan premies en recettes."

Het mislopen van de Europa League kan voor Ajax een versterking of twee minder betekenen

- Johan Inan schetst het belang van de Europa League-kwalificatiewedstrijd tegen FK Vojvodina voor Ajax

"Dat is tegenwoordig heel veel geld voor Ajax, dat de totale omzet de voorbije jaren met ruim vijftig miljoen euro zag kelderen", vervolgt Ajax-watcher Johan Inan. "Daarom ook moest in het voetbalbudget zo’n twintig miljoen worden gesnoeid. Het mislopen van de Europa League kan voor Ajax een versterking of twee minder betekenen."

Dat zou extra pijnlijk zijn omdat Kroes een aantal spelers, onder wie Pablo Rosario en Wout Weghorst, in de wachtkamer heeft zitten. Zowel de middenvelder van OGC Nice als de spits van Burnley worden al weken in verband gebracht met Ajax. "Die doelwitten zijn door hem (Kroes, red.) en Francesco Farioli warm gemaakt met een verhaal over hoe de afgegleden topclub kan en moet herrijzen. En hoe zij daaraan kunnen bijdragen. Om de geloofwaardigheid daarvan overeind te houden, dient Ajax af te rekenen met de nummer 4 van Servië. Een vroege en verrassende uitschakeling betekent dan ook niet alleen de volgende financiële strop, maar ook weer een enorme deuk in de aantrekkingskracht van Ajax."

Kroes legde vorige week in gesprek met Ziggo Sport de precieze situatie bij Ajax uit. "Zoals bekend zal ik een aantal spelers van de hand moeten doen om in aantallen terug te gaan en ook in salarislasten die terug moeten. We zullen eerst daarin onze stappen moeten zetten en de markt komt nog niet helemaal los."

Verslaggeefster Noa Vahle vroeg daarna of Ajax bijvoorbeeld kan korten op de salarishuishouding door de grootverdieners te laten vertrekken, maar de situatie is complexer, schetste Kroes. "Je moet een balans zien te vinden tussen sportieve successen en het halen van de financiële doelstellingen. Dat is puzzelen. Je kunt niet zomaar zeggen: we gooien die drie of vier grootverdieners eruit. Dat gaat ten koste van je sportieve succes. En je kunt ook niet alle kleinverdieners eruit gooien en met drie of vier man starten. Het is een balans die we moeten vinden met elkaar en dat komt wel goed."

Impressum des Publishers ansehen