Van Persie kan voor opschudding zorgen met controversiële komst ex-Feyenoorder | OneFootball

Van Persie kan voor opschudding zorgen met controversiële komst ex-Feyenoorder | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·12 de setembro de 2024

Van Persie kan voor opschudding zorgen met controversiële komst ex-Feyenoorder

Imagem do artigo:Van Persie kan voor opschudding zorgen met controversiële komst ex-Feyenoorder
Imagem do artigo:Van Persie kan voor opschudding zorgen met controversiële komst ex-Feyenoorder

© IMAGO

SC Heerenveen nam deze zomer afscheid van Sven van Beek en raakte daarmee een stuk ervaring kwijt. Hoewel er drie centrale verdedigers werden aangetrokken, zit de gemiddelde leeftijd van de Friese defensie op 23,1 jaar. Volgens de data van SciSports kan Heerenveen met de transfervrije komst van voormalig Feyenoord-speler Edgar Ié wat ervaring toevoegen aan zijn selectie.


Vídeos OneFootball


Heerenveen haalde met Robin van Persie als trainer een grote naam binnen. De 41-jarige oud-voetballer is aan Friesland begonnen aan zijn eerste klus aan hoofdtrainer nadat hij eerder het hoogste jeugdelftal van Feyenoord onder zijn hoede had. Van Persie zag het met het vertrek van Van Beek, Pelle van Amersfoort en Thom Haye wel de nodige ervaring de deur van het Abe Lenstra Stadion uitlopen.

Van Persie zag daartegenover de komst van centrale verdedigers Sam Kersten, Mateja Milovanovic en Nikolai Hopland gezet worden en daarnaast werden Amara Condé en Levi Smans aangetrokken als versterkingen voor de middelste linie. Een stukje ervaring ontbrak echter nog en werd tot op heden nog niet toegevoegd aan de selectie van Heerenveen.

De transfermarkt in Nederland is inmiddels gesloten dus Heerenveen heeft alleen nog de mogelijkheid om clubloze verdedigers aan te trekken. Volgens de data van SciSports lijkt Edgar Ié een geschikte optie voor de Friese club, die een Club Fit van 70 heeft met de dertigjarige stopper. De rechtsbenige stopper zou volgens de Career Advice Tool onder meer goed tot zijn recht komen in de spelopvatting van Van Persie.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst. Deze uitkomst is gebaseerd op landen waarvan de transfermarkt op dit moment nog open is

Ook op basis van speeltijd lijkt Ié met Heerenveen een goede keuze te maken. Met een Skill van 59,1 wordt de vijfvoudig international van Guinee-Bissau volgens het algoritme van FootballTransfers bij een overstap naar de Friese club direct de beste centrale verdediger in de selectie boven Pawel Bochniewicz (57,8) en Sam Kersten (56,7).

Een andere optie in de Eredivisie voor Ié lijkt NEC te zijn. De Nijmeegse formatie heeft een Club Fit van 79 met de mandekker, die tot voor kort bij Dinamo Boekarest onder contract stond. Net als bij Heerenveen lijkt Ié goed in de speelwijze van NEC te passen. Alleen is de concurrentie met Bram Nuytinck, Philipp Sandler en Ivan Marquez groter bij de Gelderse club.

Ié is geen onbekende in de Eredivisie, daar hij in de zomer van 2019 op huurbasis neerstreek bij Feyenoord. In De Kuip kwam hij, eerst onder Jaap Stam en later onder Dick Advocaat, in totaal negentien wedstrijden in actie alvorens het seizoen abrupt eindigde door de coronapandemie. Feyenoord besloot het daaropvolgende seizoen niet verder te gaan met Ié, die terugkeerde bij Trabzonspor.

In Turkije speelde Ié nog anderhalf seizoen voor Trabzonspor waarna zijn contract ontbonden werd en hij een jaar clubloos was. De verdediger tekende vervolgens bij Istanbulspor Basaksehir, waar hij in januari 2024 wederom vertrok. Vervolgens streek hij neer bij Dinamo Boekarest, waar hij in opspraak kwam nadat hij er van werd beschuldigd zijn tweelingbroer te hebben gestuurd om in plaats van hem te spelen. Dit werd door Ié stellig ontkend.

Saiba mais sobre o veículo