Spaanse rechtbank fileert FIFA en UEFA: ‘misbruikten dominante positie’ rond Super League | OneFootball

Spaanse rechtbank fileert FIFA en UEFA: ‘misbruikten dominante positie’ rond Super League | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FCUpdate

FCUpdate

·27 de maio de 2024

Spaanse rechtbank fileert FIFA en UEFA: ‘misbruikten dominante positie’ rond Super League

Imagem do artigo:Spaanse rechtbank fileert FIFA en UEFA: ‘misbruikten dominante positie’ rond Super League

Voetbalbonden FIFA en UEFA ‘misbruikten hun dominante positie’ en ‘voorkwamen vrije concurrentie’ door in verzet te gaan tegen de oprichting van de Super League, oordeelt de Spaanse rechtbank. Deze uitspraak komt overeen met die van het Europese Hof van Justitie van afgelopen december.

Destijds oordeelde het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dat de UEFA geen monopolie heeft op het organiseren van voetbalcompetities voor clubs uit verschillende landen. De eigen regels die ze daarvoor in stelling brengen en straffen waarmee ze dreigden zijn onwettig.


Vídeos OneFootball


De Super League lanceerde drie jaar geleden het plan voor een besloten competitie voor de rijkste clubs. Dit zorgde voor veel ophef en veel clubs zijn ondertussen afgehaakt, vooral onder druk van supporters. Real Madrid en FC Barcelona zijn nog altijd grote voorstanders van dit project.

Bij de Super League komen er drie niveaus, waarbij de hoogste twee afdelingen (Star League & Gold League) zestien teams behelzen, terwijl het laagste niveau in Europa, de zogenoemde Blue League, 32 teams krijgt. Alle clubs worden ingedeeld in poules van acht en treffen elkaar uit en thuis, waardoor er veertien groepsduels gespeeld worden. Het totale aantal teams gaat omlaag: in de huidige Europese toernooi komen liefst 108 clubs in actie in de hoofdfase van het toernooi.

Saiba mais sobre o veículo