AZ moet grootste Ajax-miskoop tweede kans in Eredivisie geven | OneFootball

AZ moet grootste Ajax-miskoop tweede kans in Eredivisie geven | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·17 de junho de 2024

AZ moet grootste Ajax-miskoop tweede kans in Eredivisie geven

Imagem do artigo:AZ moet grootste Ajax-miskoop tweede kans in Eredivisie geven
Imagem do artigo:AZ moet grootste Ajax-miskoop tweede kans in Eredivisie geven
Imagem do artigo:AZ moet grootste Ajax-miskoop tweede kans in Eredivisie geven

© IMAGO

AZ moet in zijn zoektocht naar versterkingen mogelijk de rentree van Răzvan Marin op de Nederlandse velden overwegen. De inmiddels 28-jarige middenvelder stond vier jaar geleden kortstondig onder contract bij Ajax, waar hij geen potten kon breken. Na een verhuurperiode werd Marin definitief overgenomen door Cagliari, waar hij komende zomer alweer mag vertrekken nadat Empoli besloot om de koopoptie in de huurovereenkomst niet te lichten.


Vídeos OneFootball


Marin werd in de zomer van 2019 door Ajax voor 12,5 miljoen euro overgenomen van Standard Luik. In Amsterdam kwam hij slechts 808 minuten, verdeeld over 17 duels, in actie. De Roemeens international werd in 2020/21 verhuurd aan Cagliari, dat hem daarna voor tien miljoen euro na een seizoen definitief overnam. Hier werd hij in 2022 voor twee seizoenen op rij verhuurd aan Empoli, waar hij afgelopen seizoen 31 duels (0 goals, 3 assists) in actie kwam.

Na twee seizoenen op huurbasis bij Empoli gespeeld te hebben, besloot de Italiaanse laagvlieger de koopoptie niet te lichten. Marin kon naar verluidt voor twee miljoen euro de overstap maken, zo meldde journalist Nicolò Schira. De centrale middenvelder heeft nog een contract tot medio 2025, dus Cagliari moet verkopen als het nog iets terug wil zien van de eerder betaalde transfersom.

Razvan Marin moet voor tweede kans in Eredivisie gaan

Volgens de Career Advice Tool van SciSports lijkt een terugkeer naar de Eredivisie een geschikte optie voor Marin. Volgens de gegevens van het data-analysebureau blijkt een transfer naar AZ met een Club Fit van 79 een goede vervolgstap voor de rechtsbenige spelverdeler. Marin zou in Alkmaar goed binnen de speelwijze van Maarten Martens passen.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Dit heeft mede te maken met zijn Skill, die momenteel volgens het algoritme van FootballTransfers wordt geschat op 66,4. Tiago Dantas (58,6), Jordy Clasie (62,3) en Kristijan Belic (58,0) hebben allen een lagere Skill. Eerstgenoemde middenvelder werd daarnaast afgelopen seizoen gehuurd van Benfica en het is nog niet bekend of AZ de koopoptie zal lichten.

Naast AZ heeft Marin volgens de data van SciSports ook nog twee andere goede alternatieven in Nederland om zijn carrière te vervolgen. Volgens de gegevens van het data-analysebureau past de middenvelder met een Club Fit van 75 goed bij NEC en daarnaast zou hij met een Club Fit van 74 ook aardig tot zijn recht komen bij FC Utrecht.

Saiba mais sobre o veículo