Ajax hangt boven financieel ravijn: 'Dertig miljoen euro of meer' | OneFootball

Ajax hangt boven financieel ravijn: 'Dertig miljoen euro of meer' | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·27 de setembro de 2024

Ajax hangt boven financieel ravijn: 'Dertig miljoen euro of meer'

Imagem do artigo:Ajax hangt boven financieel ravijn: 'Dertig miljoen euro of meer'
Imagem do artigo:Ajax hangt boven financieel ravijn: 'Dertig miljoen euro of meer'

© IMAGO

Ajax gaat een gitzwarte toekomst tegemoet als het zich voor het derde seizoen op rij niet weet te kwalificeren voor de Champions League, zo voorziet Valentijn Driessen. De Amsterdamse club maakte donderdag middels de jaarcijfers bekend een verlies van 9.8 miljoen euro in 2023/24 te hebben geleden. 'Een opgepoetst verlies', zo oordeelt Driessen. “Het zou veel hoger uitgevallen zijn zonder de toptransfers van Jurriën Timber (Arsenal), Mohammed Kudus en Edson Alvarez (beiden West Ham United).”


Vídeos OneFootball


Ajax heeft het verlies inderdaad nog enigszins kunnen beperken door 81.5 miljoen euro op te halen aan uitgaande transfers. Net als andere clubs moet Ajax ook de transfersommen voor gekochte spelers jaarlijks afschrijven. Daardoor kwam de club alsnog op rode cijfers uit. Vorig seizoen boekte Ajax nog een forse winst van 39 miljoen euro. De financiële malaise bij Ajax is vooral ontstaan door het missen van Champions League-voetbal.

“Spelershandel is voor Nederlandse clubs een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering om financieel het hoofd boven water te houden. Ajax gaat voor het lopende seizoen opnieuw uit van een verlies, dat ongetwijfeld veel hoger zal uitvallen tot mogelijk wel dertig miljoen euro of meer”, zo voorziet Driessen vrijdag in zijn column voor De Telegraaf. “Weliswaar leveren de transfers van Calvin Bassey (Fulham), Georges Mikautadze (FC Metz) en Steven Bergwijn (Al-Ittihad) op papier 57 miljoen euro op; nagenoeg eenzelfde bedrag is Ajax kwijt aan de resterende afschrijving op het voor hen betaalde transferbedrag.”

Ajax leeft volgens de chef voetbal van het dagblad gewoonweg op te grote voet en zal in de problemen komen als ook dit seizoen geen toegangsbewijs voor de Champions League wordt afgedwongen. “Op het podium van de Europa League of Conference League zal de waarde van de spelersgroep snel verder afnemen. De huidige waardebepaling in de boeken van 144 miljoen euro voor de relatief oude selectie is al veel te hoog. De restwaarde van veel van de oudere spelers en de diverse miskopen valt te verwaarlozen.”

“Naast Brian Brobbey zullen slechts toptalenten uit eigen jeugd die voor nul euro op de balans staan, significante bedragen kunnen opleveren. Behoudens misschien Kenneth Taylor, Mika Godts en Jorrel Hato heeft Ajax zulke toppers niet onder contract staan. Komt bij dat Sven Mislintat, met goedkeuring van Susan Lenderink, liefst 59 contractjaren heeft uitgedeeld voor middelmatige spelers die Ajax aan de straatstenen niet kwijt kan. Zo ondervond technisch directeur Alex Kroes in de voor Ajax mislukte transferzomer.”

Driessen denkt niet dat er nog ‘een Calvin Bassey’ tussen de miskopen van Ajax zal zitten: een dure miskoop die voor bijna het aankoopbedrag weer van de hand wordt gedaan. Ajax leed betaalde 23.5 miljoen euro voor de verdediger en een jaar later betaalde Fulham 22.5 miljoen euro. “Afgelopen transferzomer leurde Ajax met Chuba Akpom en Carlos Forbs, beiden in bezit van een Engels paspoort. Serieuze interesse voor de spits bleef uit, terwijl de buitenspeler is verhuurd aan Wolverhampton Wanderers.”

Saiba mais sobre o veículo