FootballTransfers.com
·11 de janeiro de 2025
In partnership with
Yahoo sportsFootballTransfers.com
·11 de janeiro de 2025
© IMAGO
Door het mislopen van de Champions League-inkomsten en het uitblijven van toptransfers, heeft Ajax financieel gezien een pas op de plaats moeten maken. Desondanks is Ajax nog altijd financieel gezond en kan het rekenen op een eigen vermogen van 226 miljoen euro op jaarbasis, zo stellen voormalig Ajax-directeuren Maarten Fontijn en Jeroen Slop en onderzoeker Job Gulikers in gesprek met de NOS.
Om inkomsten te genereren heeft technisch directeur Alex Kroes deze transferperiode de opdracht meegekregen om afscheid te nemen van overbodige spelers en het salarishuis verder in te krimpen. "De salarissen van álle spelers zijn de pan uitgerezen", zegt Fontein. "Als ik dan ergens lees dat Owen Wijndal op 2,5 miljoen euro salaris per jaar zit, is dat natuurlijk bespottelijk. Als Ajax vervolgens twee jaar geen Champions League voetbalt, kom je jezelf gigantisch tegen."
Door het mislopen van deze miljoenen uit de Champions League, is Ajax genoodzaakt om het geld ergens anders vandaan te halen. "Als je financieel een Champions League-jas blijft dragen, maar je boekt Europa League- of zelfs Conference League-resultaten, dan gaat het fout", luidt de conclusie van Fontein, die van 2005 tot 2008 algemeen directeur was van Ajax.
"De transferinkomsten en uitgaven zijn de afgelopen seizoenen niet goed op elkaar afgestemd", zegt Slop tegenover de NOS. "Als een club erg veel direct betaalt aan transfers en daarnaast pas op termijn bedragen ontvangt voor de verkoop van spelers, dan ontstaat er een mismatch." De voormalig financieel directeur van de club neemt de transfer van Steven Bergwijn naar Al-Ittihad als voorbeeld. Hoewel Bergwijn in totaal 21 miljoen euro zal opleveren voor Ajax, staat het niet direct op de rekening van de club. De kopende clubs maken er vaak gebruik van om in termijnen te betalen: "Je krijgt het nog wel, maar je moet lang wachten. En dan kun je dat geld dus niet gebruiken om vandaag al mee te betalen."
Gulikers, onderzoeker van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), ziet de toekomst van Ajax desondanks rooskleurig in: "Ajax wacht nog op maar liefst 97 miljoen euro aan openstaande transferbonnetjes", luidt zijn conclusie. "In principe is er geen vuiltje aan de lucht, de club is financieel gezond en kan tegen een stootje, getuige het eigen vermogen van 226 miljoen euro."
De onderzoeker zet wel een kanttekening: "Máár Ajax moet moet wel een pas op de plaats maken en flink bezuinigen, want de koers van de afgelopen jaren is zonder Champions League-inkomsten onmogelijk vol te houden. De kosten per jaar, zo'n 191 miljoen, zijn bijna nog net zo hoog als in de jaren dat de club Champions League speelde, blijkt uit het meest recente jaarverslag. Terwijl de omzet ver achterblijft, met zo'n 152 miljoen."
Om Ajax toekomstbestendig te maken, zal de club meer de focus moeten leggen op de eigen jeugd. Slop: "Als het sportief goed gaat, leveren eigen jongens het meeste geld op", zegt de voormalig financieel directeur. "En als het slecht gaat, maak je geen verlies, want ze hebben weinig gekost. Ze staan niet zoals een aankoop met hoge afschrijvingskosten in de boeken." Fontein vult Slop aan: "Geef eigen talent de kans. Dat is de levensader van de club", zegt Fontein. Dan heeft de oud-directeur er vertrouwen in dat het helemaal goedkomt. "Het heeft gewoon tijd nodig, maar het duurt denk ik echt nog wel twee of drie jaar."
Ao vivo