Komst van topspeler van 20 miljoen euro definitief uitgesloten bij Ajax | OneFootball

Komst van topspeler van 20 miljoen euro definitief uitgesloten bij Ajax | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·4 ottobre 2024

Komst van topspeler van 20 miljoen euro definitief uitgesloten bij Ajax

Immagine dell'articolo:Komst van topspeler van 20 miljoen euro definitief uitgesloten bij Ajax
Immagine dell'articolo:Komst van topspeler van 20 miljoen euro definitief uitgesloten bij Ajax

© Videostill ESPN

Tom Knipping liet zich vrijdag in de Pak Schaal Podcast van Voetbal International uit over de financiële problemen bij Ajax. De onderzoeksjournalist geeft de pijnpunten omtrent de Amsterdamse portemonnee specifiek aan en sluit uit dat Ajax komende transferperiode met miljoenen gaat strooien voor nieuwe spelers.


OneFootball Video


Ajax moest het vorige boekjaar genoegen nemen met een verlies van ongeveer tien miljoen euro. Ook dit jaar wordt gezegd dat de Nederlandse recordkampioen een financiële pas op de plaats zal moeten maken. Dat betekent dat de supporters van Ajax geduld moeten hebben wat betreft grote aankopen op de korte termijn.

Knipping geeft tekst en uitleg: “Misschien dat Ajax iets in de huursfeer gaat doen, maar ze zullen geen speler kopen van twintig miljoen euro. Ze hebben verlies gemaakt van tien miljoen euro. Waar je je geen zorgen over hoeft te maken is of ze de rekeningen kunnen betalen. Ze hebben vorig jaar een lening van twintig miljoen euro afgesloten die ze nog niet hebben gebruikt. Dat doorlopende krediet kunnen ze nog gebruiken. Aan het einde van het seizoen stond er nog genoeg geld op de rekening. Ze zullen niet bij de KNVB in de problemen komen, omdat ze verlies lijden.”

Een grote aankoop zal dus nog even op zich doen wachten in Amsterdam. Technisch directeur Alex Kroes gaf eerder al te kennen dat Ajax slechts veertig procent van de inkomende bedragen (door verkoop van spelers) kan herinvesteren in de selectie. “Ajax kan niet meer proactief investeren. Het is natuurlijk wel zonde dat ze de voorsprong die ze hadden op PSV en Feyenoord volledig hebben verspeeld. Je zit nu in een situatie waar PSV twee jaar geleden in zat. Je moet eerst nog even een gat van veertig, vijftig miljoen euro zien te dichten. Daarna kan je pas verder kijken wat je zelf nog kan doen. Kroes zal eerst echt moeten verkopen”, weet Knipping.

Het bereiken van het hoogste Europese podium is voor de Amsterdammers een vereiste met het oog op de financiële huishouding. “Ze hebben natuurlijk twee problemen. Er is een begrotingstekort van een miljoen of tien. Daarnaast heb je je transfersaldo dat je goed moet maken. Dan moet je toch wel tussen de veertig, vijftig miljoen euro verkoopwinsten binnenhalen op de markt. Met alle aandelen die nog naar andere partijen gaan, heb je het al snel over een miljoen of zeventig dat je moet verkopen. Dat is natuurlijk in de zomer helemaal niet gelukt. Als je de inkomsten en uitgaven in balans wil krijgen en weer wil gaan investeren, dan is de Champions League echt een must”, vertelt Knipping, die dus de supporters van Ajax - met hoop op grote inkomende transfers komende winter - teleurstelt.

Visualizza l' imprint del creator