Feyenoorders zijn overal: bij de kustwacht op Sint Maarten | OneFootball

Feyenoorders zijn overal: bij de kustwacht op Sint Maarten | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FR12.nl

FR12.nl

·10 luglio 2025

Feyenoorders zijn overal: bij de kustwacht op Sint Maarten

Immagine dell'articolo:Feyenoorders zijn overal: bij de kustwacht op Sint Maarten

In deze rubriek gaan we langs bij Feyenoorders in het buitenland. Mensen die supporter zijn van Feyenoord, maar op grote afstand de liefde voor hun club moeten onderhouden. Hoe is de liefde voor Feyenoord ontstaan? Hoe volg je Feyenoord vanuit het buitenland? Van het Caraïbisch gebied tot Sydney en van Toronto tot Lissabon. Feyenoorders zijn overal en allemaal hebben ze hetzelfde gemeen: de liefde voor de club. Voor deze dertiende aflevering spraken we met Barry, woonachtig op Sint Maarten.

"Ik werk bij de kustwacht in het Caribisch gebied. Ik ben voor werk daar ook terecht gekomen zo'n twintig jaar geleden. Ik zit daar prima", vertelt Barry, geboren in Hoek van Holland. "Ik ben eerst verhuisd naar Aruba, maar nu woon ik op Sint Maarten. In Nederland werkte ik bij de marine, maar dat werd mij iets te koud. Toen ben ik in deze functie gerold bij de kustwacht."


OneFootball Video


"Mijn eerste wedstrijd was de bekerfinale tegen Den Bosch in 1991", gaat de inwoner van Sint Maarten verder. "Het tijdperk van Wim Jansen en dan kom je één keer De Kuip binnen en ben je natuurlijk direct verkocht. De liefde voor Feyenoord nam ik eerst over van mijn oom, maar daarna ben ik een jaar of acht met mijn vader naar het stadion gegaan, waarvan zes jaar met een seizoenskaart."

Barry had zijn seizoenkaart in de jaren negentig en het moment van opzeggen blijft nog altijd extra pijnlijk voor de geboren Hoekenees. "Ik heb hem tot 2001 behouden. Toen zat ik bij de marine en ging ik veel varen, dus had ik hem niet meer nodig. In 2002 kreeg ik daar wel spijt van. De winst hebben we toen gevierd op het Stadhuisplein. Eigenlijk kon ik van de chef toen de dag erna geen vrij krijgen, maar ik wist wel dat ik dolgelukkig zou zijn, of me heel rot zou voelen. Uiteindelijk werd ik met koppijn van het feesten wakker."

Immagine dell'articolo:Feyenoorders zijn overal: bij de kustwacht op Sint Maarten

Het was een gelukje dat Barry op de dag van de Europese finale in Nederland was, want met de marine was het destijds onmogelijk om wedstrijden te volgen. "Toen gingen we nog een maand of zes weg. Het internet was niet goed, dus in de havens moest je telkens enig naslagwerk doen om de uitslagen te volgen. Toch zaten er veel Feyenoorders aan boord, dus dan zoek je elkaar wel op."

Feyenoord kijken op Sint Maarten

Sinds Barry is geëmigreerd probeert hij zeker iedere wedstrijd van Feyenoord te volgen. "In het begin ging ik nog wel regelmatig naar de kroeg, maar dan kom je allemaal 020ers tegen die dan zeggen 'het is maar een spelletje'. Dan ga ik wel lekker thuis in mijn eentje kijken. Europees wil ik nog wel naar de kroeg gaan omdat de wedstrijden 's middags beginnen. Mijn huidige chef begrijpt dat ook, dus dat scheelt wel. Op Sint Maarten heb je nog wel aardig wat Feyenoorders, dat zijn dan Nederlanders die hier wonen."

"Ik heb ooit stickers besteld uit Nederland, dus dat plakken we dan bij elkaar op de auto. Zo herkent iedereen elkaar een beetje. Er rijden nu zeker tien auto's rond met die stickers", vertelt hij vrolijk verder. "En zodra ik naar Nederland kom probeer ik altijd wel een wedstrijd in het stadion te kijken. Bij het laatste kampioenschap was ik erbij en recentelijk ook tegen PEC Zwolle."

Mooiste herinnering

Iedere supporter heeft weer een ander uniek verhaal over de club en zo ook Barry. "Dan moet ik denken aan de Feyenoord-PSV met regen in 1994. Met mijn vader ben ik toen naar Varkenoord gegaan en kon ik ruim een half uur met Van Hanegem praten. Dat was wel erg mooi. We hadden het over wat hij van plan was met het elftal en aankopen die er gedaan werden. Het nieuwe stadion was ook nog in aanbouw, dus dan vertelde hij hoe hij daarover dacht."

Een ander mooi verhaal vond plaats op Aruba toen Feyenoord in 2017 kampioen werd. "Toen hebben we een partybus gehuurd en hebben we een tour gedaan over Aruba. We zijn toen nog in de fontein gedoken voor een supermarkt. Dat was wel geweldig om mee te maken. Op Aruba leeft het voetbal zeker meer, want op Sint Maarten gaat het meer over American Football en Baseball. Het EK en WK leeft veel meer op Aruba en is ook meer Nederlands gericht dan."

Visualizza l' imprint del creator