Alireza Jahanbakhsh moet Steven Berghuis tijdelijk vervangen bij Ajax | OneFootball

Alireza Jahanbakhsh moet Steven Berghuis tijdelijk vervangen bij Ajax | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·18 settembre 2024

Alireza Jahanbakhsh moet Steven Berghuis tijdelijk vervangen bij Ajax

Immagine dell'articolo:Alireza Jahanbakhsh moet Steven Berghuis tijdelijk vervangen bij Ajax
Immagine dell'articolo:Alireza Jahanbakhsh moet Steven Berghuis tijdelijk vervangen bij Ajax

© IMAGO

Ajax was afgelopen zomer kort op zoek naar een vervanger van Steven Berghuis, meldde Lentin Goodijk. De aanvaller bleek de afgelopen jaren behoorlijk blessuregevoelig en ligt ook nu weer één tot twee maanden uit de roulatie met een knieblessure. De komst van Alireza Jahanbakhsh kan volgens data van SciSports uitkomst bieden.


OneFootball Video


Liefst zeventien wedstrijden miste Berghuis sinds de start van het afgelopen seizoen voor Ajax. De 32-jarige aanvaller kampte met meerdere blessures, die hem in totaal maanden aan de kant hielden. Voor Ajax is de afwezigheid van Berghuis een hard gelag. Door het vertrek van Steven Bergwijn en Carlos Forbs is Berghuis verreweg de meest creatieve speler in de selectie van Francesco Farioli, wat zijn afwezigheid enorm lastig op te vangen maakt.

Om niet voor verrassingen te staan, overwoog Ajax de komst van een vervanger. De Amsterdammers haalden afgelopen zomer Bertrand Traoré al in huis, maar de aanvaller uit Burkina Faso geldt niet direct als een opvolger van Berghuis, maar meer als concurrent. Dus stond het aantrekken van een nieuwe rechtsbuiten op de verlanglijst van Alex Kroes: “Er was ook wel een plan. Alleen kwam dat op een gegeven moment lager op de prioriteitenlijst te staan”, zegt Goodijk van Voetbal International.

Data van SciSports tonen aan dat de komst van Jahanbakhsh een goede uitkomst kan zijn. De Iraanse aanvaller is transfervrij na zijn vertrek bij Feyenoord deze zomer en wacht nog altijd op een nieuwe club. Jahanbakhsh, inmiddels 31 jaar, heeft volgens het voetbaldatabureau een Similarity van liefst 100% met Berghuis en dus een identieke speelwijze. Beiden worden omschreven als een zogeheten Inside Forward.

UITGELICHT

Een inside forward duikt vaak tussen de linies op om de bal te ontvangen in de halfspace tussen de verdedigers van de tegenstander. Kenmerkend voor dit type speler is dat hij op verschillende manieren kansen probeert te creëren: vanaf de flanken, vanuit de opbouw en door het naar binnen te snijden met de bal aan de voet. Spelers in deze rol zijn vaak betrokken rond het strafschopgebied en geven in vergelijking met andere aanvallers minder voorzetten.

Voorbeelden: Mohamed Salah, Raheem Sterling en Mason Mount

Ondanks dat beide aanvallers een vergelijkbare speelstijl hebben, zijn er op details wel degelijk verschillen te zien. SciSports meldt dat Jahanbakhsh sterke presteerde, vooral bij late voorzetten, schoten van lange afstand, en verdedigende acties bij spelhervattingen in de lucht. Terwijl Berghuis liet zien extreem zuiver te zijn in zijn passing. De Oranje-international scoorde echter minder goed op intercepties op de eigen helft, verloor vaker risicovol de bal op de helft van de tegenstander en had zwakkere prestaties bij korte passes. Over het algemeen liet hij dus zijn kracht zien in het creëren van lange, nauwkeurige passes, maar had moeite met het verdedigen en het balverlies in bepaalde situaties. Jahanbakhsh presteerde minder goed op het gebied van lange passes, het verleggen van het spel, en het vermijden van gevaarlijk balverlies op eigen helft.

Dee ontwikkeling in Skill van Alireza Jahanbakhsh en Steven Berghuis.

Ook het Skill-algoritme van FootballTransfers laat zien dat Jahanbakhsh een prima vervanger kan zijn voor Berghuis. De Iraniër, die al liefst 87 interlands achter zijn naam heeft staan, beschikt over een Skill van 62,3. Dat terwijl Berghuis een gemiddelde van 64,1 heeft. Het verschil tussen beide aanvallers is in dat opzicht duidelijk te overzien. Zeker door de meerdere blessuregevallen van Berghuis, heeft de Oranje-international de afgelopen jaren duidelijk een jasje uitgedaan qua Skill.

Op het eerste oog is een transfer van Jahanbakhsh naar Ajax onrealistisch, gezien zijn verleden bij Feyenoord. De aanvaller speelde in totaal 106 wedstrijden voor de club uit Rotterdam en maakte er geen geheim van dat hij het enorm naar zijn zin heeft gehad bij de club. Echter was een transfer van Berghuis naar Ajax ook op voorhand onrealistisch en maakte de Apeldoorner uiteindelijk ook de controversiële stap. Nu de transferperiode is afgelopen, moet Ajax het hebben van transfervrije spelers en kan de club met Jahanbakhsh een ideale vervanger voor Berghuis aantrekken. Een kans die Ajax niet kan laten liggen.

Visualizza l' imprint del creator