Reden voor ontbreken Ajax-DNA onder Francesco Farioli aangestipt | OneFootball

Reden voor ontbreken Ajax-DNA onder Francesco Farioli aangestipt | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·5 Oktober 2024

Reden voor ontbreken Ajax-DNA onder Francesco Farioli aangestipt

Gambar artikel:Reden voor ontbreken Ajax-DNA onder Francesco Farioli aangestipt
Gambar artikel:Reden voor ontbreken Ajax-DNA onder Francesco Farioli aangestipt

© IMAGO

Francesco Farioli stapte afgelopen zomer in bij Ajax, dat net het meest dramatische seizoen in de recente geschiedenis had afgesloten. De Italiaanse oefenmeester timmert met de Amsterdamse club hard aan de weg naar herstel, maar Wim Kieft concludeert dat er van 'het typische Ajax-spel' weinig meer te zien is. De oud-voetballer weet ook wat hier ten grondslag aan ligt.


Video OneFootball


Ajax sloeg afgelopen zomer een andere weg in met Farioli als nieuwe hoofdtrainer, Alex Kroes als technisch directeur en een duidelijk plan voor de transferperiode. De Amsterdammers wilden zoveel mogelijk inkomsten genereren met de verkoop van overbodige, ongeschikte spelers en dat geld gebruiken om de selectie te versterken. Ajax slaagde er onvoldoende in om beide doelen te halen.

Van het herkenbare Ajax is volgens Kieft nog maar weinig over. "Farioli heeft veel eigenschappen van het typische Ajax-spel laten varen. Het is vooral degelijk en dan in het bijzonder zonder bal", stelt de oud-international in zijn column voor De Telegraaf. "Aan de bal zit je niet echt meer naar Ajax te kijken."

Kieft suggereert dat dit onder meer te maken heeft met het spelersmateriaal wat Farioli tot zijn beschikking heeft bij Ajax. "Het komt misschien omdat hij weet dat deze spelers dat gewenste Ajax-voetbal nooit onder de knie krijgen", stelt Kieft, die wel vraagtekens zet bij de interviews van Farioli. "Om Branco van den Boomen uitgebreid te complimenteren voor zijn tackles en Mika Godts omdat hij zo goed meeverdedigt, is niet iets waar een spelbepalende middenvelder of buitenspeler van Ajax op moet worden beoordeeld."

Volgens Kieft kan daarnaast wel worden gesteld dat ook de cv van Farioli niet echt laat zien dat hij graag het spelletje speelt wat men de afgelopen jaren bij Ajax zo graag zag. "De clubs waar hij eerder de scepter zwaaide, stonden trouwens niet garant voor aanvallend voetbal", aldus Kieft. "Het is vooral Italiaans degelijk, op basis van een gesloten verdediging."

Farioli kan volgens Kieft ook momenteel weinig creativiteit brengen in zijn basisopstelling bij Ajax, daar de spelers die deze eigenschappen beschikken kwakkelen met hun fysieke gesteld. "De spelers die wel creativiteit kunnen brengen zoals Steven Berghuis en Bertrand Traoré zijn helaas vaak niet beschikbaar", aldus Kieft. "Zoals Ajax nu speelt, zal je ze het hele seizoen gaan zien."

Lihat jejak penerbit