Matthijs de Ligt duwde ploeggenoot naar de uitgang bij Ajax: ‘Zo werkt het ook’ | OneFootball

Matthijs de Ligt duwde ploeggenoot naar de uitgang bij Ajax: ‘Zo werkt het ook’ | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·18 Oktober 2024

Matthijs de Ligt duwde ploeggenoot naar de uitgang bij Ajax: ‘Zo werkt het ook’

Gambar artikel:Matthijs de Ligt duwde ploeggenoot naar de uitgang bij Ajax: ‘Zo werkt het ook’
Gambar artikel:Matthijs de Ligt duwde ploeggenoot naar de uitgang bij Ajax: ‘Zo werkt het ook’

© IMAGO

Damon Mirani speelt zondagmiddag met Heracles Almelo tegen zijn ex-werkgever Ajax. In gesprek met Ajax Showtime blikt de 28-jarige verdediger terug op zijn periode in Amsterdam. Matthijs de Ligt versperde hem uiteindelijk de weg.


Video OneFootball


Mirani speelde in de jeugd van FC Volendam toen hij op zestienjarige leeftijd de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Ajax. De centrumverdediger maakte in 2015 zijn debuut in het betaald voetbal voor Jong Ajax. Na 24 wedstrijden in het beloftenteam van de Amsterdammers moest de rechtspoot naar eigen zeggen ‘plaatsmaken’. “Kijk, je bent natuurlijk wel reëel. Het is nooit leuk om te horen dat je moet vertrekken. Bij Jong Ajax speelde ik niet alles. Soms stond ik wel in de basis, maar was niet consequent zo. In die tijd mochten jongens van het eerste ook nog meedoen, ik dacht maximaal drie. Viergever en Van der Hoorn deden weleens mee en Django Warmerdam en Damien van Bruggen speelden ook vaak. Uiteindelijk kwam Matthijs de Ligt ook naar Jong Ajax. Dan weet je hoe het werkt, hoe vervelend het ook is. Matthijs is gewoon beter dan ik en Ajax zag meer potentie in hem. Hij werd doorgeschoven en dan moet je op een gegeven moment plaatsmaken. Zo werkt het ook”, aldus de stopper, die uiteindelijk zijn carrière vervolgde bij Almere City FC.

De Ligt kwam uiteindelijk na Ajax, Juventus en Bayern München afgelopen zomer bij Manchester United terecht. Ook Mirani vond afgelopen transferperiode een nieuwe club. De mandekker verruilde Volendam transfervrij voor Heracles Almelo. Onder trainer Erwin van de Looi is Mirani een vaste waarde dit seizoen: in acht wedstrijden in de Eredivisie miste hij slechts negen minuten. In de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen maakte hij zijn eerste doelpunt voor de Heraclieden. Volgens het algoritme van FootballTransfers vertegenwoordigt Mirani een Estimated Transfer Value (ETV) van 700.000 euro. Het contract van de centrale verdediger in Almelo loopt tot de zomer van 2027.

Nu speelt Mirani dus zondag weer tegen Ajax. In het verleden deed hij zijn oude club al eens hoogstpersoonlijk pijn. Dat was in het shirt van Volendam. Mirani was in januari 2023 verantwoordelijk voor de 0-1 in de Johan Cruijff ArenA. Het duel eindigde in 1-1 en kort na afloop werd coach Alfred Schreuder ontslagen bij de Amsterdammers. “Dat was een beetje dubbel. Je zorgt niet voor het ontslag, want dat komt niet van de ene op de andere dag. Er speelde al veel meer (Ajax won in totaal zeven keer op rij niet in de Eredivisie, red.). Uiteindelijk is het vervelend voor Schreuder dat jij dan degene bent die het laatste zetje geeft. Bij Volendam zat ik er echter iets minder goed in, dus voor mij persoonlijk was het wel heel lekker dat ik toen scoorde en we een goed resultaat haalden”, vertelt Mirani.

De sportieve malaise van de afgelopen jaren bij de club uit de hoofdstad deed ook pijn bij Mirani, zo geeft hij aan. “Ik vond het ook vervelend om te zien wat er toen gaande was bij Ajax. Als je echter tegen Ajax speelt, geef je alles voor je eigen club en jezelf om een zo goed mogelijk resultaat te halen. Het is heel vervelend voor Ajax. Ajax is gewoon een van de topclubs, waarvan je verwacht dat ze altijd in de top drie meedoen. Als het dan zo ver wegzakt, is dat slecht voor het Nederlandse voetbal en de club”, vindt de Heraclied.

Nu gaat het beter met Ajax onder het bewind van trainer Francesco Farioli, beaamt ook Mirani: “Het is een stuk stabieler dan vorig seizoen. Ze incasseren minder tegengoals en spelers hebben zich ook ontwikkeld. Het was vorig jaar natuurlijk een hele jonge groep. Nu zijn er ook wat meer ervaren spelers die spelen, zoals Remko Pasveer, Jordan Henderson en Wout Weghorst. Zij kunnen de boel wel op sleeptouw nemen en de andere jongens hebben ook weer stappen gemaakt. Het is dan ook niet gek dat het een stukje beter loopt.”

Lihat jejak penerbit