FC Twente haalt sensatie in huis met komst van ‘Tunesische Jack Grealish’ | OneFootball

FC Twente haalt sensatie in huis met komst van ‘Tunesische Jack Grealish’ | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·17 Mei 2024

FC Twente haalt sensatie in huis met komst van ‘Tunesische Jack Grealish’

Gambar artikel:FC Twente haalt sensatie in huis met komst van ‘Tunesische Jack Grealish’
Gambar artikel:FC Twente haalt sensatie in huis met komst van ‘Tunesische Jack Grealish’

© IMAGO

FC Twente heeft de tweede aanwinst voor komend seizoen gepresteerd. Sayf Ltaief komt komende zomer over van FC Basel, dat hem dit seizoen verhuurt aan FC Winterthur. De linksbuiten is een van de best presterende aanvallers in de Zwitserse Super League en stond dan ook in de belangstelling van tal van Europese clubs. FC Twente heeft met Ltaief een buitenkansje weten binnen te halen.


Video OneFootball


“Vanaf het eerste contact met Arnold en Jan voelde het goed en wist ik dat ik voor FC Twente wilde spelen”, zegt Ltaief op de clubwebsite. “De Eredivisie is voor mij als aanvaller een heel goede competitie waarin ik mij verder wil ontwikkelen en door kan groeien. Ik kijk er naar uit om hier straks in dit stadion te spelen en de supporters te ontmoeten. De band tussen de spelers en supporters is speciaal, dat heb ik afgelopen zondag wel gezien.”

Ltaief kent een uitstekend seizoen bij Winterthur, dat in de reguliere competitie op een verrassende vijfde plaats eindigde. In 38 duels voor de Noord-Zwitserse club wist hij 9 keer te scoren en 6 assists te leveren. Bij Twente is hij de tweede aanwinst van de zomer: eerder wisten de Tukkers zich al te versterken met Alec van Hoorenbeeck, die voor 600.000 euro overkomt van KV Mechelen.

Hoeveel FC Twente voor Ltaief heeft betaald, is onduidelijk. De linksbuiten lag in principe nog tot medio 2026 vast bij FC Basel, waardoor FC Twente wel met een transfersom over de brug is gekomen. De waarde van Ltaief is de afgelopen maanden sterk toegenomen. De Tunesische aanvaller had voorafgaand aan dit seizoen een Estimated Transfer Value van ongeveer 600.000 euro, terwijl zijn waarde inmiddels is gestegen naar 1,7 miljoen euro.

De stijging in ETV heeft alles te maken met de enorme ontwikkeling die de aanvaller heeft doorgemaakt op huurbasis bij FC Winterthur. Ltaief scoorde er zoals gezegd lustig op los als buitenspeler en heeft dit seizoen dan ook een groot aandeel in de plaatsing van FC Winterthur voor de kampioenspoule. De toenemende interesse en zijn prestaties op huurbasis bij FC Winterthur waren voor FC Twente alle redenen om snel door te schakelen en Ltaief naar Enschede te halen.

Maar wat haalt FC Twente met Ltaief nou precies binnen? De elfvoudig international speelt voornamelijk als een wide playmaker, waardoor hij dus als rechtsbenige voornamelijk naar binnenkomt als linksbuiten zijnde. De speelstijl van Ltaief kan volgens de data van SciSports het beste vergeleken worden met die van Jack Grealish van Manchester City. De Engelsman heeft een Similarity van 99% met de aanwinst van FC Twente en dus weten de Tukkers precies wat men met Ltaief in huis haalt voor komend seizoen.

UITGELICHT

Een wide playmaker is regelmatig betrokken in balbezit en ontvangt de bal vaak in de halfspace. De kansen die deze speler creëert kunnen worden opgezet vanaf de flank, maar in meer gevallen vanuit het centrum. Hoewel deze speler in staat is om kansen te creëren vanuit het centrum, staat hij niet bekend om zijn dribbels vanaf de flank richting het centrum. Veel voorzetten hoef je van dit type speler niet te verwachten.

Ltaief blijkt dit seizoen een regelrechte nachtmerrie voor de verdedigers in Zwitserland en zet gemiddeld genomen meer dan zeventien dribbels per wedstrijd in. Ter vergelijking: Grealish maakt gemiddeld 14,09 dribbels per wedstrijd in de Premier League. Ltaief blijft maar gaan als linksbuiten, waar hij met name de loopactie naar binnen maakt om vervolgens op doel te schieten. De Tunesiër schiet gemiddeld dan ook twee keer zo vaak op doel als de sterspeler van Manchester City. Nadelen aan de impulsieve speelstijl van Ltaief? De aanvaller raakt behoorlijk vaak de bal kwijt, wat simpelweg inherent is aan zijn manier van spelen.

Gambar artikel:FC Twente haalt sensatie in huis met komst van ‘Tunesische Jack Grealish’

© SciSports - Bovenstaande graphic laat heel duidelijk de sterke punten van Ltaief zien. Daarbij wordt ook duidelijk dat de centrumspits van FC Twente weinig voorzetten moet verwachten van Ltaief. De buitenspeler kiest er vaak voor om naar binnen te komen en in de kleine ruimte zijn medespeler op te zoeken.

De Tunesische buitenspeler heeft alle ingrediënten in huis om een regelrechte sensatie te worden in de Eredivisie. Niet voor niets behoort Ltaief dit seizoen tot een van de best presterende buitenspelers in de Super League. Volgens data van SciSports is Ltaief dit seizoen de derde beste buitenspeler van de Zwitserse competitie. Alleen Hicham Mahou (FC Lugano) en Chadrac Akolo (FC St. Gallen) presteerden nog beter. Ltaief is duidelijk toe aan een stap hogerop. FC Twente bleek in het verleden wel vaker een ideale springplank voor buitenspelers richting de top. Denk maar aan Vaclav Cerny, Dusan Tadic en Hakim Ziyech. Wellicht is Ltaief wel de volgende?

Lihat jejak penerbit