Ajax-basisspeler dacht aan vertrek: 'Dan kan het een moeilijk verhaal worden' | OneFootball

Ajax-basisspeler dacht aan vertrek: 'Dan kan het een moeilijk verhaal worden' | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·11 September 2024

Ajax-basisspeler dacht aan vertrek: 'Dan kan het een moeilijk verhaal worden'

Gambar artikel:Ajax-basisspeler dacht aan vertrek: 'Dan kan het een moeilijk verhaal worden'
Gambar artikel:Ajax-basisspeler dacht aan vertrek: 'Dan kan het een moeilijk verhaal worden'

© IMAGO

Het had niet veel gescheeld of Youri Baas was deze zomer vertrokken bij Ajax. De 21-jarige verdediger keerde na een verhuur aan NEC terug bij de Amsterdamse club, waar de concurrentie op zijn positie moordend was. Baas twijfelde over zijn toekomst bij Ajax, maar is inmiddels uitgegroeid tot basisspeler onder Francesco Farioli.


Video OneFootball


Baas voegde zich zes jaar geleden bij de jeugdopleiding van Ajax, daar hij eerste van 2012 tot 2018 bij Excelsior in de jeugd speelde. In het seizoen 2022/23 debuteerde de Nederlands jeugdinternational in de hoofdmacht van de Amsterdammers, maar vorig jaar werd besloten om hem te verhuren aan NEC. In Nijmegen werd Baas voornamelijk gebruikt als multifunctionele invaller.

Deze zomer keerde Baas terug bij Ajax zonder al te hoge verwachtingen. Dit had mede te maken door zijn minimale rol vorig seizoen bij NEC. "Dan weet je dat het weleens een moeilijk verhaal zou kunnen gaan worden", aldus Baas in een interview met Voetbal International. "Ook door de vele linksbacks die al bij Ajax in de selectie zaten. Ik stond daardoor ook wel open voor een vertrek in deze zomer."

Tot een vertrek kwam het niet deze zomer. Baas bewees zich onder Francesco Farioli en groeide zelfs uit tot basisspeler. Waar hij van origine linksback is, stelde de Italiaan hem links centraal op. "Opeens werd ik tijdens een training links centraal in de verdediging gezet, met Jorrel Hato naast me op de flank", herinnert Baas zich. "We keken elkaar nog vragend aan: moeten wij niet van plek wisselen?"

Baas kwam dit seizoen al zeven duels in actie en stond in Europees verband iedere keer de volledige wedstrijd binnen de lijnen. Volgens Farioli is dit niet vanzelfsprekend. "Baas kwam samen met Kian Fitz-Jim niet in de plannen voor en zaten op de grens van wel of niet in de selectie", aldus de 35-jarige coach. "Maar alle credits naar ze, want ze hebben vanaf het begin elke kleine kans gepakt en alle stukjes bij elkaar gebracht. Uiteindelijk moest je of blind zijn of ze geven wat ze verdienden."

Lihat jejak penerbit