Marcel Brands laat zich uit over zaakwaarnemers: 'Hoe kom je aan mijn nummer?' | OneFootball

Marcel Brands laat zich uit over zaakwaarnemers: 'Hoe kom je aan mijn nummer?' | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·9 novembre 2024

Marcel Brands laat zich uit over zaakwaarnemers: 'Hoe kom je aan mijn nummer?'

Image de l'article :Marcel Brands laat zich uit over zaakwaarnemers: 'Hoe kom je aan mijn nummer?'
Image de l'article :Marcel Brands laat zich uit over zaakwaarnemers: 'Hoe kom je aan mijn nummer?'
Image de l'article :Marcel Brands laat zich uit over zaakwaarnemers: 'Hoe kom je aan mijn nummer?'

© IMAGO

Marcel Brands heeft al zijn gehele carrière als bestuurder te maken met zaakwaarnemer en zag hoe de invloed van hen binnen de voetballerij groeide. In gesprek met het Algemeen Dagblad heeft de algemeen directeur van PSV een inkijkje gegeven zijn wereld en zich uitgelaten over de rol van belangenbehartigers. Brands geeft daarbij te kennen dat een zaakwaarnemer voor- en nadelen met zich meebrengt.


Vidéos OneFootball


Tijdens zijn periode als technisch directeur bij PSV, die hij tussen 2010 en 2018 uitvoerde, had Brands veel baat bij zaakwaarnemers. De bestuurder moest 'snijden' in de salarishuishouding en dus spelers verkopen. Hij riep hierbij de hulp in van onder andere 'huismakelaar' Vlado Lemic. "Zeker om van dure of overbodige spelers af te komen, kunnen zaakwaarnemers heel bruikbaar zijn", vertelt Brands. "Ze kennen de markt en de prijzen, hebben vaak een groot netwerk. Aan de uitgaande kant zie ik daar weinig bezwaren tegen, en dat bleek ook wel, want we slaagden die zomer in onze opdracht."

Brands heeft zoals hij zelf zegt weinig problemen met het inschakelen van zaakwaarnemers om spelers te verkopen. De saillante vraag vanuit de ochtendkrant gaat vooral over de invloed en macht men als club geeft aan zaakwaarnemers omtrent het aankoopbeleid. "Ik vind dat je inkomende transfers als club altijd zélf in de hand moet houden", aldus Brands. "Natuurlijk probeer je zoveel mogelijk informatie te verzamelen, ook bij een zaakwaarnemer. Maar als het om scouting gaat, of om de zakelijke kant, hebben we bij PSV meer dan genoeg mensen met kennis in huis."

Om deze uitspraak kracht bij te zetten, haalt Brands de komst van Andrés Guardado aan. De Mexicaanse middenvelder werd bij PSV getipt door toenmalig scout Thomas Schaling. "Ik zei: 'Die kunnen wij nooit halen, want die speelt bij Valencia', maar Thomas had weer via via gehoord dat Andrés in zijn loopbaan nog per se prijzen wilde winnen. Hij had bij mooie clubs gespeeld, maar bijna niets gewonnen", herinnert Brands zich. "Toen ben ik meteen naar Valencia gevlogen."

Ik zei: 'Die kunnen wij nooit halen, want die speelt bij Valencia', maar Thomas had weer via via gehoord dat Andrés (Guardado, red.) in zijn loopbaan nog per se prijzen wilde winnen. Toen ben ik meteen naar Valencia gevlogen.

- Marcel Brands

Met deze anekdote benadrukt Brands nog maar eens het belang van een 'goed geïnformeerde technische afdeling', waardoor PSV onder zijn bewind niet afhankelijk is geworden van informatie van zaakwaarnemers. Brand onthult dat hij alsnog te maken krijgt met een stortvloed aan informatie. "Als je het aantal appjes en mailtjes ziet wat ik per dag krijg van mensen die mij totaal niet kennen...", onthult Brands. "Soms denk je: hoe kom je aan mijn nummer? Iedereen gooit maar zijn spelers over de schutting."

Brands weet uit eigen ervaring dat zaakwaarnemers ook clubs kunnen ondersteunen met hun zoektocht naar aanwinsten. "Spelers zoals Dejan Govedarica kwamen daarom naar ons toe via agenten uit mijn netwerk. Nu zal dat niet altijd anders zijn", herinnert de bestuurder zich uit zijn tijd bij RKC Waalwijk. "Nieuwe spelers die vrijwel niemand kent, zijn echt niet allemaal gescout, althans niet door de wat kleinere clubs. Maar er is wel veel meer informatie beschikbaar."

Kees Vos, eigenaar van zaakwaarnemerskantoor Sports Entertainment Group, benadrukt de verschillen tussen een spelersmakelaar en technisch directeur. "Ze zijn druk met hun eigen selectie en hun eigen wedstrijden, maar weten vaak minder van wat er elders gebeurt", legt de belangenbehartiger uit. "Wij hebben met SEG rond de driehonderd deals gedaan. Dat betekent dat wij 280 keer méér deals zien dan clubs. Met die kennis kunnen wij clubs helpen om spelers te kopen en te verkopen."

Brands benadrukt echter dat PSV zijn 'recruitment' zo veel mogelijk in eigen handen wil houden. "Op zich werken wij graag samen met de grotere managementkantoren, omdat die doorgaans professioneel zijn en veel parate kennis hebben. Dat kan veel tijd en energie schelen", geeft Brands toe. "Maar informatie die je zelf vergaart, is meestal objectiever dan die van een agent. Ik heb weleens van mijn eigen mensen gehoord dat een potentiële nieuwe speler aan allerlei duistere praktijken werd gelinkt. Dat zal zijn zaakwaarnemer je niet vertellen."

À propos de Publisher