Football Memories | 35 jaar geleden versloeg Club Brugge Dortmund met 5-0 | OneFootball

Icon: Club Brugge

Club Brugge

·9 décembre 2022

Football Memories | 35 jaar geleden versloeg Club Brugge Dortmund met 5-0

Image de l'article :Football Memories | 35 jaar geleden versloeg Club Brugge Dortmund met 5-0

Op woensdag 9 december 1987, vandaag exact 35 jaar geleden, moest Club Brugge in de returnwedstrijd van de 1/8 finales van de UEFA Cup een 3-0 achterstand uit de heenwedstrijd goedmaken tegen het Duitse Borussia Dortmund. Blauw-Zwart won die intussen memorabele terugwedstrijd met maar liefst 5-0 na verlengingen! Clubspeler Leo Van der Elst was de matchwinnaar met 3 doelpunten. Herbeleef de wedstrijd hier nog eens.

Clubfans zorgen voor warme sfeer in ijskoud Olympia

Nadat Club in de voorgaande rondes achtereenvolgens Zenit Sint-Petersburg en Rode Ster Belgrado had uitgeschakeld, kwam het in de 1/8ste finales uit tegen het Duitse Borussia Dortmund. In de heenwedstrijd werd Club in het Westfalenstadion van Dortmund met droge 3-0 cijfers naar huis gestuurd, zodat de kansen op een plaatsje in de kwartfinale toen al serieus gehypothekeerd waren.

Ondanks de bittere koude op die fameuze woensdagavond 9 december in 1987, was het Olympiastadion tot in de nok gevuld. De Blauw-Zwarte fans hoopten vurig dat de mannen van trainer Henk Houwaart nog eens voor een Europees mirakel zouden zorgen en net zoals tegen Zenit en Rode Ster in de vorige rondes een nederlaag in de heenwedstrijd thuis konden rechtzetten.

Meteen vol in de aanval

Club Brugge vatte de terugwedstrijd aan vol goede moed. Het trok meteen alle aanvallende registers open. Dat resulteerde al heel vlug in een openingsdoelpunt van kapitein Ceulemans. In de 9de minuut kon hij een voorzet van Ronny Rosenthal met het hoofd in de rechterbovenhoek deviëren.

Club was daarna nog een paar keer dicht bij een tweede treffer, maar kreeg in de eerste helft de bal niet meer voorbij Dortmund-keeper De Beer. Aan de rust stond het nog steeds maar 1-0 en was de kwalificatie nog veraf.

Vlammend uit de kleedkamer

Club kwam het scherpst uit de kleedkamer. Een hoekschop genomen door Marc Degryse werd niet ver genoeg weggekopt door de Duitsers en Leo Van der Elst trapte door een bos van benen overhoeks de 2-0 op het scorebord. Aangemoedigd door het intussen uitzinnig geworden Brugse publiek was het vanaf dan allemaal Blauw-Zwart wat de klok sloeg. Jan Ceulemans scoorde even later zijn tweede doelpunt van de avond, maar die treffer werd afgekeurd na vermeend voorafgaand truitje-trek. Even later kreeg Club een penalty na een lichte duwfout op Ronny Rosenthal. Leo Van der Elst aarzelde niet en bracht, met z'n tweede doelpunt van de avond, zijn ploeg op 3-0. De verlengingen waren in zicht.

Hattrickheld Leo Van der Elst

En nog was het spektakel niet gedaan. Ronny Rosenthal, die net als andere Club-aanvallers een dijk van een wedstrijd speelde, zag zijn doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Zo bleef het 3-0 en kregen we verlengingen. Clubdoelman Philippe ‘Fluppe’ Vande Walle voorkwam de dodelijke tegentreffer met een supersave en niet veel later zorgde Franky Van der Elst met een streep van buiten de 16 voor de 4-0. In de slotminuten kreeg Club nog een penalty na een haakfout op Rosenthal. Leo Van der Elst bleef opnieuw ijzig kalm en zette die feilloos om. Zijn derde treffer van de match! Het Olympiastadion daverde nu werkelijk op zijn grondvesten. Club won uiteindelijk met 5-0 van Borussia Dortmund en stootte, na een ongelooflijk spektakelstuk voetbal, door naar de kwartfinale.

"Deze match zullen heel veel Clubsupporters zich nog lang blijven herinneren"

Tot op de dag van vandaag, exact 35 jaar geleden, blijft deze wedstrijd nog steeds in het collectief voetbalgeheugen van vele Clubfans nazinderen. Ook hoofdrolspeler Leo Van der Elst herinnert het zich nog levendig: “Ik herinner me nog de busrit op weg naar Olympia. De radio stond op in de spelersbus en Jan Wauters sprak: “Dit zou wel eens de wedstrijd van Leo Van der Elst kunnen worden”, en hij had uiteindelijk gelijk. Ik scoorde 3 doelpunten en we wonnen 5-0. Deze match zullen heel veel Clubsupporters zich nog lang blijven herinneren."

Herbeleef deze memorabele wedstrijd nog eens door de ogen van Clubspeler Leo Van der Elst.

Wil jij deze historische wedstrijd en nog veel meer momenten uit de rijke Clubgeschiedenis herbeleven? Boek een Stadion Tour bij Club Brugge en ontdek de vele hoogtepunten uit de Clubgeschiedenis in ons Club Museum. Meer info en reservatie kan je terugvinden via www.clubbrugge.be/stadiontour