Aanvaller van 70 miljoen moet opvolger van Steven Bergwijn worden bij Ajax | OneFootball

Aanvaller van 70 miljoen moet opvolger van Steven Bergwijn worden bij Ajax | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·19 septembre 2024

Aanvaller van 70 miljoen moet opvolger van Steven Bergwijn worden bij Ajax

Image de l'article :Aanvaller van 70 miljoen moet opvolger van Steven Bergwijn worden bij Ajax
Image de l'article :Aanvaller van 70 miljoen moet opvolger van Steven Bergwijn worden bij Ajax

© IMAGO

Ajax gaat komende transferperiode besteden aan het vinden van een nieuwe linksbuiten. Door het vertrek van Steven Bergwijn en het misgrijpen van Kamaldeen Sulemana, is Mika Godts de enige echte linksbuiten in de selectie van de Amsterdammers. Mykhaylo Mudryk van Chelsea kan daar verandering in brengen.


Vidéos OneFootball


Liefst zeventig miljoen euro telde Chelsea in januari 2023 neer om Mudryk los te weken bij Shakhtar Donetsk. De Oekraïense aanvaller stond in eigen land bekend als misschien wel het grootste talent van zijn generatie en beloonde zijn ontwikkeling met de stap naar de Premier League. Een succes werd dat vooralsnog niet. Mudryk speelde tot op heden 62 wedstrijden voor the Blues en kwam niet verder dan 7 doelpunten en 5 assists.

Waar Mudryk afgelopen seizoen genoegen moest nemen met voornamelijk een reserverol, is dat dit seizoen onder Enzo Maresca niet anders. De 23-jarige aanvaller kwam vooralsnog vier keer in actie, maar wacht nog op zijn eerste basisplaats in de Premier League. Het geduld van Chelsea begint dan ook langzaam maar zeker op te raken met Mudryk. De Londenaren hebben het gevoel dat de aanvaller niet voldoende kwaliteit heeft om op termijn een absolute meerwaarde te worden op Stamford Bridge en overwegen de 24-voudig international te verhuren.

Hier liggen de kansen voor Ajax. De Amsterdammers hopen de selectie te versterken met een linksbuiten, die wedstrijdfit is en direct van waarde kan zijn na de winterstop. Met de tijdelijke komst van Mudryk slaat Ajax zodoende een enorme slag, blijkt ook wel uit de Career Advice Tool van SciSports. Met een Club Fit van 78 is Ajax een uitstekende bestemming voor Mudryk, die in de Johan Cruijff ArenA vrijwel zeker is van een basisplaats. Met Godts als enige concurrent, kan de aanvaller voldoende minuten maken en zich weer in de kijker spelen van Maresca bij Chelsea.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Toch is er één probleem: de speelstijl van Mudryk sluit niet aan bij die van Ajax. De Oekraïense aanvaller fungeert voornamelijk als een Wide Playmaker, die regelmatig betrokken is in balbezit en de bal vaak ontvangt in de halfspace. De kansen die Mudryk creëert kunnen worden opgezet vanaf de flank, maar in meer gevallen vanuit het centrum. Hoewel de aanvaller in staat is om kansen te creëren vanuit het centrum, staat hij niet bekend om zijn dribbels vanaf de flank richting het centrum. De speelstijl van Mudryk is zodoende te vergelijken met die van Steven Bergwijn. Beiden hebben de neiging om naar binnen te komen. Aangezien Bergwijn dezelfde speelstijl heeft, zal Mudryk weinig moeite hebben met zich aan te passen aan de standaarden van Ajax.

Gezien het feit dat Chelsea anderhalf jaar geleden zeventig miljoen euro voor Mudryk neertelde en hem een contract tot medio 2031 voorschotelde, is de kans klein dat Chelsea mee zal werken aan een mogelijke koopoptie. Daarbij is het ook onrealistisch dat Ajax kan voldoen aan de wensen van de Londenaren. Mudryk vertegenwoordigt een Estimated Transfer Value van 39,8 miljoen euro en zou in één klap de meest waardevolle speler in de selectie van Ajax worden.

À propos de Publisher