FootballTransfers.com
·15 de septiembre de 2024
In partnership with
Yahoo sportsFootballTransfers.com
·15 de septiembre de 2024
© IMAGO
Guido Albers beklonk een kleine tien jaar geleden geleden zijn eerste grote deal met de contractverlenging van Wesley Sneijder bij Galatasaray. Inmiddels behartigt de zaakwaarnemer de belangen van onder anderen Kenneth Taylor, Donny van de Beek en Giovanni van Bronckhorst. In gesprek met het Algemeen Dagblad heeft Albers een kijkje gegeven in de wereld van spelersmakelaars en zijn verleden in de voetballerij.
In 2015 werd Albers door Sneijder ingeschakeld om te onderhandelen met Galatasaray over een contractverlenging. De ondernemer zag zichzelf destijds nog niet als zaakwaarnemer, maar ging toch om tafel met Turkse topclub en door adviezen van wijlen Mino Raiola beklonk hij een deal voor Sneijder. Hierdoor was Albers plotseling echt zaakwaarnemer geworden.
Inmiddels is Albers samen met oud-voetballer Rob Witschge directeur van het makelaarskantoor Players United. Bij het kantoor zijn onder anderen Van de Beek, Taylor en Steven Berghuis aangesloten. Ook zitten trainer John van 't Schip, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst en John van den Brom aangesloten.
In vergelijking met 2015 is er het een en ander veranderd in de voetballerij qua zaakwaarnemers. Waar Albers plots de spelersmakelaar werd van Sneijder, is dit vandaag de dag een lastiger verhaal: sinds oktober 2023 is een FIFA-licentie een vereiste. "Vijf van onze zes agenten hebben deze. Daar ben ik heel trots op", vertelt Albers in gesprek met het AD.
"Een club zoals bijvoorbeeld Ajax is daar heel rechtlijnig in. Zonder licentie kom je absoluut niet aan tafel, onder geen enkel beding", aldus Albers, die zelf ook in bezit van het diploma. Er zijn echter wel mazen in de wet. "Je kunt natuurlijk wel een stroman sturen. Veel correspondentie is digitaal, dus in feite heeft een kantoor maar één licentiehouder nodig."
Aalbers vertelt vervolgens ook over het leven van een zaakwaarnemer, waarmee hij over probeert te brengen dat het allemaal niet vanzelf gaat. "Met ons kantoor bezoeken wij zeker 250 clubs per jaar. Gewoon fysiek", vertelt Albers. "Bedenk maar eens wat voor investering dat is. In tijd, in geld. Zoveel spelers hebben we ook niet eens. Ergens lijkt het onzin en toch levert het je op termijn weer wat op. Alleen al aan contacten."
Albers denkt ook dat het naïef is om als spelersmakelaar te denken dat je met een licentie op zak zo maar veel geld zou kunnen gaan verdienen. "Ik heb net als enkele andere kantoren meegewerkt aan een groot onderzoek van de Belastingdienst, waar ik mijn boeken op tafel heb gelegd en gewoon laten zien wat ik elke dag moet doen om dit kantoor draaiende te houden", vertelt Albers. "Vooral om bij te dragen aan transparantie over het vak. Je zag die blikken: wow.”
De voetballerij is echter ook een wereld vol teleurstelling, waarin Albers als zaakwaarnemer ook door spelers de rug wordt toegekeerd. Iets wat volgens de belangenbehartiger ook aan de orde van de dag is. "Mijn spelers worden elke dag gebeld door andere agenten. Vaak agenten zónder licentie, die als loopjongen van een groot kantoor werken", vertelt Albers.