"Ik zag dingen bij Ueda die ik bij Gimenez helemaal niet zag" | OneFootball

"Ik zag dingen bij Ueda die ik bij Gimenez helemaal niet zag" | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FR12.nl

FR12.nl

·30 de septiembre de 2024

"Ik zag dingen bij Ueda die ik bij Gimenez helemaal niet zag"

Imagen del artículo:"Ik zag dingen bij Ueda die ik bij Gimenez helemaal niet zag"

Aan tafel bij Studio Voetbal ging het zondagavond uitgebreid over de slechte vorm van Feyenoord. Uit bij NEC werd opnieuw gelijkgespeeld (1-1) en viel ook weer veel op het spel aan te merken. De vraag is daarom waar de ploeg van Brian Priske nu staat en hoe het beter kan.

Allereerst werd de openingstreffer uitgelicht, waarbij Thomas Beelen opzichtig in de fout ging. Ook diens oud-ploeggenoot Bram van Polen draaide er niet omheen. "Hij werd misschien ook niet gecoacht, maar natuurlijk moet hij dit beter inschatten. Hij keek alleen naar links en één keer over z'n schouder en verwachtte z'n tegenstander totaal niet meer. Hij weet zelf ook wel dat hij hier fout zit."


OneFootball Videos


Toch wil Theo Janssen de schuld niet alleen op Beelen schuiven. De bal kwam er immers terecht nadat Feyenoord maar half druk zette, waarna ook Gijs Smal het gevaar niet onschadelijk kon maken. "Als je druk zet, moet je dat vol overtuiging doen. En Smal, wat was hij aan het doen? Hij stond een beetje te kijken en gaf hem alle tijd: 'doe maar wat, ik reageer wel op jou'. Als verdediger moet je het heft in eigen hand nemen en de aanvaller onder druk zetten, zodat hij nog meer haast in z'n hoofd heeft en misschien een verkeerde keuze maakt."

Ueda vervangt Gimenez goed

Voorin stipte Ibrahim Afellay juist een verrassend lichtpuntje aan. "Ik vond Ayase Ueda eigenlijk behoorlijk goed spelen. Ik zag dingen die ik bij Gimenez helemaal niet zag. Hij was heel balvast, waardoor middenvelders konden bijsluiten en Feyenoord door kon voetballen."

Als beste moment noemde hij een kans die de Japanner na 10 minuten zelf creëerde. "Hij loert, duikt in de ruimte en maakt eigenlijk van niets iets. Met veel mensen om zich heen draait hij heel kort weg en schiet hij keihard, waarop de keeper goed redt. Dit is wat we van Gimenez de tweede competitiehelft vorig seizoen niet hebben gezien, en ook aan het begin van dit seizoen niet. Natuurlijk, dit is uit nood geboren en dit was maar één wedstrijd, maar hij deed het behoorlijk", was zijn oordeel over het spel van Ueda.

Verval na rust

Net als heel Feyenoord was het verschil bij Ueda tussen de eerste en de tweede helft groot. "Feyenoord begon best goed, zonder veel te creëren", aldus Afellay. "Maar de tweede keer dat NEC voor het doel kwam, was het al een doelpunt. Na die goal was Feyenoord het helemaal kwijt. Met name in de tweede helft. Het was heel passief, dat zag je onder Slot niet. De afstanden waren te groot, ze werden door de linies heen weggespeeld en sprintten niet terug."

De vraag is in hoeverre de verantwoordelijkheid bij Priske ligt. "Wat je er als trainer in ieder geval in kan en moet krijgen, is intensiteit. Dat is het minste dat een trainer kan leveren. Natuurlijk, deze trainer heeft een selectie gekregen die niet bulkt van de kwaliteit. Daarin moet je hem de tijd geven om het naar zijn hand te zetten. Maar wat me wel zorgen baart, is de intensiteit met en zonder bal."

Geen titelkandidaat

Priske zelf gaf na afloop aan dat Feyenoord geen titelkandidaat is, een uitspraak die niet iedereen kon waarderen. "Ik vond het wel reëel", reageerde Janssen daarop. "Als je kijkt welke spelers er zijn vertrokken, welke kwaliteiten ze kwijt zijn. Geertruida en Wieffer, maar ook Stengs die wegvalt en Hartman die nog steeds geblesseerd is. Ze missen zoveel kwaliteit dat het ook niet eerlijk en reëel zou zijn naar deze trainer toe om te zeggen dat hij even kampioen moet worden. Zeker niet omdat PSV zijn elftal wel redelijk intact heeft gehouden."

De focus wordt bij Feyenoord nu verlegd naar de Champions League, waar woensdag Girona wacht. Hoe de ploeg de Spanjaarden moet bestrijden? "Door met een heel gesloten defensie te gaan spelen", vindt Afellay. "Feyenoord is niet bij machte om een tegenstander zijn wil op te leggen. Ze zijn niet zo goed als de jaren ervoor. Dan moet je gewoon - zeker in Europa - met resultaatvoetbal proberen een goede score weg te halen. We hebben het ook gezien bij FC Twente: met een goed strijdplan ben je absoluut niet kansloos."

Ver detalles de la publicación