Financiële problemen bij Sevilla moet Nemanja Gudelj naar PSV leiden | OneFootball

Financiële problemen bij Sevilla moet Nemanja Gudelj naar PSV leiden | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·13 de septiembre de 2024

Financiële problemen bij Sevilla moet Nemanja Gudelj naar PSV leiden

Imagen del artículo:Financiële problemen bij Sevilla moet Nemanja Gudelj naar PSV leiden
Imagen del artículo:Financiële problemen bij Sevilla moet Nemanja Gudelj naar PSV leiden
Imagen del artículo:Financiële problemen bij Sevilla moet Nemanja Gudelj naar PSV leiden

© IMAGO

Sevilla zit in sportief én financieel zwaar weer. De vijfvoudig winnaar van de Europa League hoopte enkele jaren geleden mee te strijden om de landstitel in Spanje, spendeerde enorme bedragen aan topspelers en zal daar nu de rekening voor moeten betalen. De financiële gevolgen zijn zo groot, dat de club in de winterstop vermoedelijk afscheid zal moeten nemen van meerdere grootverdieners. Een van hen is mogelijk Nemanja Gudelj, ex-speler van onder meer NAC Breda, AZ en Ajax. Zijn toekomst kan mogelijk bij PSV liggen.


OneFootball Videos


In Spanje werkt La Liga met salarislimieten voor elke club, gebaseerd op hun inkomsten, om financiële stabiliteit te waarborgen. Clubs die deze limieten overschrijden kunnen sancties verwachten van de competitieorganisatie. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is Barcelona, dat elk jaar moeite heeft om spelers binnen de vastgestelde grenzen in te schrijven. Dit seizoen is echter Sevilla de club die opvalt met een opvallend lage limiet van 2,5 miljoen euro. La Liga stelt dat Sevilla met dit bedrag alle kosten voor spelers en coaches moet dekken, wat in werkelijkheid onhaalbaar lijkt.

De werkelijke uitgaven van Sevilla zijn namelijk veel hoger, met een geschatte jaarlijkse selectie-uitgave van 110 miljoen euro. Dit bedrag is 44 keer hoger dan de door La Liga opgelegde limiet. Als gevolg hiervan mag Sevilla geen nieuwe spelers inschrijven totdat hun kosten onder de vastgestelde limiet vallen. De financiële situatie van de club is aanzienlijk verslechterd; hun salarislimiet is 99% lager dan vorig seizoen, en zelfs lager dan dat van alle clubs in de Spaanse tweede divisie.

Simpel gezegd: er zullen spelers moeten vertrekken. De club nam deze zomer al afscheid van Youssef En-Nesyri (Fenerbahce, 19,5 miljoen euro), Lucas Ocampos (Monterrey, 7,25 miljoen euro) en Marcos Acuña (River Plate, 1,0 miljoen euro). Daarnaast zag de club uit Zuid-Spanje spelers als Ludwig Augustinsson (Anderlecht), Óliver Torres (Monterrey), Thomas Delaney (FC Kopenhagen) en Erik Lamela (AEK Athene) transfervrij de deur uitlopen. Door het vertrek van al deze grootverdieners kon Sevilla flink het salarishuis snijden. Echter is dit nog lang niet voldoende.

Sevilla zal komende winterstop afscheid moeten nemen van meer grootverdieners, waarbij Gudelj een interessant doelwit kan zijn voor clubs uit Nederland. De voormalig aanvallende middenvelder, die met de jaren steeds meer naar achteren schoof, is al enige tijd een vaste waarde bij Sevilla en kent inmiddels de klappen van de zweep. De 32-jarige verdediger kwam in 2019 transfervrij over van het Chinese Guangzhou FC en won met Sevilla twee keer de Europa League. Gudelj, 64-voudig international van Servië, staat in principe nog tot medio 2026 onder contract bij Sevilla. Maar nu de geluiden over financiële problemen steeds harder klinken, is een vertrek niet ondenkbaar.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Hier zal PSV van moeten profiteren. De Career Advice Tool van SciSports laat namelijk zien dat PSV een van de beste bestemmingen voor Gudelj is wereldwijd. De verdediger kan onder Peter Bosz rekenen op een basisplaats en heeft natuurlijk de voetballende kwaliteiten om van waarde te zijn in de speelstijl van Bosz. Echter zal de centrale verdediger wel eerst tijd nodig hebben om de tactiek van Bosz onder de knie te krijgen. Gudelj speelt namelijk onder Xavier García Pimienta in een stuk verdedigender ingestelde 4-3-3, waardoor hij bij PSV zal moeten wennen aan de ruimte in zijn rug.

De ontwikkeling in Skill van Nemanja Gudelj, Olivier Boscagli en Ryan Flamingo.

Gudelj is inmiddels al weer wat jaren uit beeld bij de voetbalvolgers in Nederland, maar heeft desondanks zijn niveau weten te behouden. Het Skill-algoritme van FootballTransfers laat namelijk zien dat de mandekker over een gemiddelde van 65,7 beschikt. Ter vergelijking: Olivier Boscagli heeft op dit moment een gemiddelde van 66,8 en Ryan Flamingo vertegenwoordigt een Skill van 64,7. In dat opzicht zou Gudelj niet veel onder doen voor de huidige centrale verdedigers van PSV. Zeker met zijn ervaring kan de Serviër van grote waarde zijn voor de piepjonge aanwinsten als Flamingo en Adamo Nagalo bij PSV.

Maar hoeveel zal Gudelj moeten kosten? Aangezien Sevilla in financieel zwaar weer zit en een vertrek van Gudelj uitkomst kan bieden, zal de club allang blij zijn als men afscheid heeft genomen van zijn hoge salaris. De verdediger, die opgroeide bij NAC Breda, vertegenwoordigt een Estimated Transfer Value van 9,9 miljoen euro. Zoals gezegd is de kans klein dat Sevilla daadwerkelijk een dergelijk bedrag zal vragen, aangezien de verdediger in 2019 ook nog eens gratis kwam binnen wandelen. Al met al is Gudelj een buitenkansje die PSV niet kan laten liggen.

Alleen is het nog maar de vraag of Gudelj nog onder Bosz zou willen werken, en tevens andersom. Gudelj kon zich in zijn tijd bij Ajax onder Bosz niet vinden in zijn reserverol, waarna Bosz de Serviër uit de selectie zette. Bosz liet zich destijds tegenover Voetbal International uit over Gudelj: “Een speler die zegt: ‘Ik kan het niet meer opbrengen’. Ik had dit nog nooit meegemaakt, en niemand in de staf, ook een ervaren collega als Hennie Spijkerman niet. Mijn eerste reactie was direct: dat kan ik niet accepteren. Lijkt me ook logisch.” Bosz vervolgde: “Als hij nou een etterbak zou zijn die altijd loopt te piepen, zou ik zeggen: ‘Prima, we gaan verder’. We hebben hem ook nog even de kans gegeven om op zijn besluit terug te komen.”

Ver detalles de la publicación