FR12.nl

·17 de septiembre de 2024

De Duitse clubs die Bayer Leverkusen voorgingen in De Kuip

Imagen del artículo:De Duitse clubs die Bayer Leverkusen voorgingen in De Kuip

Feyenoord begint donderdagavond aan een nieuw avontuur dat ieder jaar weer bijzonder blijft. De start van de Champions League. Voor de eerste wedstrijd in het vernieuwde format komt Bayer Leverkusen naar De Kuip. Op de Rotterdamse grasmat ligt er meer dan genoeg historie tegen Duitse teams, waaronder de UEFA Cup finale tegen Borussia Dortmund op 8 mei 2002. In totaal speelde Feyenoord achttien wedstrijden tegen clubs uit Duitsland en daar valt genoeg vertrouwen uit te halen. Hieronder een overzicht van de gespeelde (officiële) wedstrijden.

Opvallend is dat verreweg het grootste deel van de wedstrijden werd gewonnen door Feyenoord. Van de achttien wedstrijden bleven de drie punten twaalf keer in de havenstad. Een ander positief feitje voor de liefhebber is dat er nooit een wedstrijd is geëindigd zonder doelpunten. In totaal wisten de Rotterdammers in alle thuiswedstrijden 32 keer te scoren. Het laatste puntenverlies dateert uit 2001, tegen Bayern München. Hieronder een aantal speciale wedstrijden uitgelicht:

Feyenoord - FC Union Berlin (3-1)

De meest recente ontmoeting met een Duitse club in De Kuip was in het tijdperk onder Arne Slot tegen Union Berlin. In de Conference League werd er op 21 oktober 2021 afgetrapt in een belangrijk affiche in de strijd om de koppositie van groep E. Een magisch spandoek gaf Feyenoord het juiste zetje in de rug door de wedstrijd te beginnen met een vliegende start. In de elfde minuut schoot Alireza Jahanbakhsh de Rotterdammers op voorsprong en mede dankzij doelpunten van Bryan Linssen en Luis Sinisterra was het een en al feest in De Kuip en werd er genoten van een overtuigende overwinning.

Feyenoord - Borussia Dortmund (3-2)

Een sprong van bijna twintig jaar terug in de tijd, maar direct een wedstrijd waar iedere Feyenoorder wel iets over kan vertellen. Waar de jongere generatie het moet doen met de video's die op het internet staan, zijn er nog veel meer supporters die er zelf prachtige herinneringen aan hebben. Het elftal van Bert van Marwijk speelde op 8 mei 2002 de finale van de UEFA Cup in de eigen Kuip, een affiche om van te dromen.

Een wedstrijdbeschrijving van slechts één alinea doet deze wedstrijd aan alles te kort, maar we moeten een poging wagen. Na een minuut stilte wegens de moord op Pim Fortuyn moest de focus worden gelegd op het voetbal. De Kuip, verdeelt over Duitse en Rotterdamse supporters, kolkte. Vandaag moest het gebeuren, maar dat gold voor beide ploegen. Uiteindelijk bleek Pierre van Hooijdonk zoals wel vaker de belangrijkste man op het veld. Het was zijn toernooi en dat werd ook die avond bewezen.

Na een half uur spelen scoorde de topspits het eerste doelpunt. De Kuip ontplofte aan Rotterdamse zijde. Het duurde niet lang voordat de echte vreugde, en wellicht ook ongeloof, losbarstte. Van Hooijdonk schoot Feyenoord acht minuten na zijn gescoorde penalty op een 2-0 voorsprong. Direct na rust kwamen de Duitsers terug met de aansluitingstreffer, maar Van Marwijk had met John Dahl Tomasson nog een aanvallende kracht lopen die graag scoorde. Veertig minuten lang moesten de Rotterdammers alles zetten om de voorsprong te behouden, maar het lukte. Feyenoord won met 3-2.

Feyenoord - VfB Stuttgart (2-1)

Nog veel verder terug in de historie vond ook een zeer belangrijke wedstrijd plaats in De Kuip. Tegen het Duitse Stuttgart namen de Rotterdammers het op in de halve finale van de UEFA Cup. Hoe het afliep weet iedereen, want dat jaar won Feyenoord het toernooi door Tottenham Hotspur te verslaan in de finale. De wedstrijd op 10 april 1974 was echter minstens zo belangrijk om een goede uitgangspositie te creëren voor de returnwedstrijd in Duitsland.

De hoofdrol van de thuiswedstrijd was weggelegd voor Lex Schoenmaker. De aanvaller uit Den Haag wist al zes keer te scoren in de eerdere rondes en speelde een erg sterk toernooi. Ook VfB Stuttgart maakte kennis met de recordhouder van Europese doelpunten voor Feyenoord. Nadat de Duitsers op voorsprong kwamen, scoorde Schoenmaker twee keer en schoot hij zijn club naar de finale, zo bleek achteraf toen de return in een gelijkspel eindigde.

Bayer Leverkusen

Hoewel er maar één wedstrijd in het overzicht staat tegen de tegenstander van donderdagavond, namen beide clubs het in het verleden drie keer tegen elkaar op. Het duel waar het meeste vertrouwen uit valt te halen was echter wel die ene officiële wedstrijd. Op 25 november 1987 stond er een ontmoeting in De Kuip op het programma in de UEFA Cup. Dankzij doelpunten van Mario Been en André Hoekstra eindigde het affiche in 2-2 en moest het in de uitwedstrijd beslist worden.

Die eerdergenoemde uitwedstrijd valt helaas minder vertrouwen uit te halen, want daar won Bayer Leverkusen met 1-0 van Feyenoord. Ook de meest recente ontmoeting met de Duitse kampioen van vorig seizoen heeft niet het resultaat waar donderdag op wordt gehoopt. In een oefenwedstrijd op 9 januari 2005 verloor Feyenoord met 2-4.