PSV moet transfermarkt op na pensioen Luuk de Jong na dit seizoen | OneFootball

PSV moet transfermarkt op na pensioen Luuk de Jong na dit seizoen | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·27 October 2024

PSV moet transfermarkt op na pensioen Luuk de Jong na dit seizoen

Article image:PSV moet transfermarkt op na pensioen Luuk de Jong na dit seizoen
Article image:PSV moet transfermarkt op na pensioen Luuk de Jong na dit seizoen

© IMAGO

Ricardo Pepi maakte zaterdagavond een uitstekende indruk als centrumspits van PSV. De Amerikaan was tweemaal trefzeker tegen PEC Zwolle (6-0) en zou volgens Mario Been een uitstekende vervanger zijn van Luuk de Jong, mocht de aanvoerder na dit seizoen besluiten om de schoenen aan de wilgen te hangen. Data van FootballTransfers tonen echter iets anders aan.


OneFootball Videos


Pepi kreeg tegen PEC Zwolle de kans om zich vanaf de aftrap te bewijzen en stelde niet teleur. Zijn tweede doelpunt van de avond, de 4-0, werd door Been zelfs bestempeld als een ‘geweldige goal’. Het optreden van Pepi leidde tot een discussie over zijn rol binnen het team, waarbij Been openlijk zijn bewondering uitsprak voor de jonge spits. "Als hij nog vaker zou spelen - vaker dan Luuk - zou het dan ook zo goed gaan met PSV?" vroeg Been zich af in het programma De Eretribune op ESPN. De analist ging verder: "Ik vind hem wat completer dan De Jong. Hoe hij afwerkt, daar zit zoveel gevoel achter. Kwalitatief vind ik hem echt heel erg goed."

Been gaf aan dat hij er zeker voor zou pleiten om Pepi vaker te laten starten. Volgens hem verdient de Amerikaan meer kansen om zich te laten zien, vooral in het drukke wedstrijdschema van PSV. "Hij mag relatief vaker gaan spelen," stelde Been, die Pepi als een serieuze concurrent ziet voor De Jong. De fysiek sterke De Jong heeft een belangrijke rol binnen het team, maar Been benadrukte dat de fitheid van beide spelers van invloed kan zijn op de keuze van trainer Bosz. "Met het schema dat PSV speelt, lijkt het me logisch. Hij is zeker niet minder dan Luuk de Jong."

Uitstekende cijfers

Pepi maakte in 2022 voor liefst elf miljoen euro de overstap van FC Augsburg naar PSV, dat in hem de ideale opvolger van De Jong in huis dacht te halen. De 21-jarige Amerikaan maakte in dat seizoen daarvoor een prima indruk op huurbasis bij FC Groningen en kon in Eindhoven in de luwte verder werken aan zijn ontwikkeling. Inmiddels staat de teller op 52 wedstrijden (1.027 minuten) in het eerste van PSV, waarin hij goed was voor 14 doelpunten. Een gemiddelde van één doelpunt per 73 minuten. Ter vergelijking: De Jong speelde inmiddels 304 wedstrijden (25.335) voor PSV en was 175 keer trefzeker. De aanvoerder was zodoende iedere 144 minuten goed voor een doelpunt. In dat opzicht is Pepi een stuk effectiever voor het doel dan zijn concurrent.

Het is alleen de vraag of Pepi dit gemiddelde ook kan volhouden zodra hij de eerste spits van PSV is. Nu maakt de 31-voudig international van Amerika (11 goals) voornamelijk zijn doelpunten als invaller, maar als basisspeler was Pepi vooralsnog slechts vijf keer trefzeker in het shirt van PSV. Daarmee lijkt Pepi vooral zijn slag te slaan als invaller, zodra de tegenstander al moegestreden is en de spanning al uit de wedstrijd is.

Verontrustende data

Hoewel Been van mening is dat Pepi de ideale opvolger is zodra De Jong stopt als profvoetballer, tonen data iets anders aan. Volgens het Skill-algoritme van FootballTransfers heeft Pepi op dit moment een gemiddelde van 58,5 en De Jong een Skill van 72,5. Gezien het Potential van 67,6 lijkt Pepi ook op de langere termijn niet in de buurt te kunnen komen van het huidige gemiddelde van De Jong. De aanvoerder van PSV is van dermate onschatbare waarde, dat het voor Pepi niet te doen is om aan zijn Skill te tippen.

De ontwikkeling in Skill van Ricardo Pepi en Luuk de Jong.

In dat geval doet PSV er verstandig aan om alvast op zoek te gaan naar een geschikte opvolger van De Jong. De 34-jarige aanvaller beschikt namelijk over een aflopend contract in Eindhoven en heeft zich nog niet uitgesproken over zijn toekomst. Om niet zonder een kwalitatief Champions League-waardige centrumspits te komen zitten, is het voor Earnest Stewart zaak om alvast de markt te verkennen.

View publisher imprint