PSV kan bij NEC ideale opvolger van Jerdy Schouten oppikken | OneFootball

PSV kan bij NEC ideale opvolger van Jerdy Schouten oppikken | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·12 September 2024

PSV kan bij NEC ideale opvolger van Jerdy Schouten oppikken

Article image:PSV kan bij NEC ideale opvolger van Jerdy Schouten oppikken
Article image:PSV kan bij NEC ideale opvolger van Jerdy Schouten oppikken

© IMAGO

PSV herstart zaterdag de competitie met een thuiswedstrijd tegen NEC. De Nijmegenaren zijn het seizoen prima begonnen met een zesde plaats na vier speelrondes, maar wachten nu een lastig uitduel tegen de koploper. Data van SciSports tonen echter aan dat NEC met Dirk Proper wel een speler uit de buitencategorie in huis heeft, die zaterdag verrassend genoeg tegen zijn ideale club speelt.


OneFootball Videos


Ondanks zijn 22 jaar is Proper al enkele jaren een dragende speler bij NEC. De jeugdinternational heeft inmiddels al 137 wedstrijden voor de Nijmegenaren achter de rug en miste bijvoorbeeld dit seizoen nog geen enkele minuut. De defensief ingestelde middenvelder vormt samen met Mees Hoedemakers de as van de Nijmeegse formatie en hadden afgelopen seizoen een groot aandeel in de uiterst knappe zesde plek in de competitie.

Proper besloot ondanks interesse van andere clubs om zijn contract afgelopen zomer te verlengen bij NEC tot de zomer van 2026. Met een Estimated Transfer Value van 3,9 miljoen euro en zijn nieuwe contract, kan NEC hoog inzetten bij een mogelijk vertrek van Proper, die eerder al in verband werd gebracht met een overstap naar PSV. De middenvelder werd door Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad al genoemd als potentiële opvolger van Jerdy Schouten, die genoemd werd bij tal van buitenlandse topclubs.

“PSV werd afgelopen week op de voetbalmarkt gelieerd aan Dirk Proper (NEC) voor het geval Schouten zou vertrekken”, schreef de journalist afgelopen transferperiode. Toch kwam het niet van een overstap: “Proper is wel een speler die PSV goed in de gaten houdt en die geliefd is op de transfermarkt.”

De afgelopen maanden werd Proper ook meermaals genoemd als mogelijke versterking bij Ajax. Tegenover Ajax Showtime noemde Henk Spaan de naam van de 22-jarige Oranje-jeugdinternational nog als mogelijke versterking voor de club uit Amsterdam. "Als ik kijk naar Jong Oranje, vind ik Dirk Proper best een goede speler. Het voordeel van hem is dat hij niet veel kost, maar tegelijkertijd blijft het bij een dergelijke speler afwachten hoe hij aanhaakt bij een club als Ajax. Het is toch iets anders dan het spelen voor NEC", aldus de columnist van Het Parool.

Maar wat maakt Proper nou zo goed? Data van SciSports tonen aan dat de speelstijl van Proper het beste vergeleken kan worden met die van Sandro Tonali van Newcastle United. Uiteraard zijn beide middenvelders kwalitatief van een andere orde, maar qua speelstijl is men goed met elkaar te vergelijken. Beiden zijn defensief ingesteld en komen regelmatig in actie als een Box-to-Box middenvelder.

Sandro Tonali en Dirk Proper kunnen in dezelfde rol op het middenveld uit de voeten.

Zoals de naam doet vermoeden draagt dit type speler zowel aanvallend als verdedigend zijn steentje bij. Zowel Proper als Tonali is veelvuldig betrokken bij het afjagen van de tegenstander op de helft van de tegenstander. Beiden staan niet bekend om het lopen met de bal, maar kiest er eerder voor om kansen te creëren door middel van passing. In verdedigend opzicht zijn Proper en Tonali veel betrokken bij het veroveren van de bal en het onder druk zetten van de tegenstander.

Proper blinkt volgens de data uit in het koppen bij aanvallende standaardsituaties, zoals hoekschoppen en vrije trappen. Daarnaast presteert hij goed bij schoten van dichtbij. Aan de andere kant heeft hij minder goede prestaties op het gebied van overtredingen en positionering in het strafschopgebied. Ook zijn zijn passes bij het creëren van kansen aan de zwakkere kant.

De ontwikkeling in Skill van Jerdy Schouten en Dirk Proper.

Om de ideale opvolger van Schouten bij PSV te worden, zal Proper nog wel stappen moeten zetten. De middenvelder heeft volgens de data van FootballTransfers een Skill van 62,2. Dat terwijl Schouten inmiddels een gemiddelde van 70,6 heeft. Gezien de Potential van 72,3 heeft Proper wel voldoende talent om uiteindelijk op het niveau van Schouten uit te komen. Voor de middenvelder van NEC is er dit seizoen alles aan gelegen om die stappen te zetten in de Eredivisie.

View publisher imprint