Oude bekende van Peter Bosz moet Sergiño Dest bij PSV doen vergeten | OneFootball

Oude bekende van Peter Bosz moet Sergiño Dest bij PSV doen vergeten | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·26 June 2024

Oude bekende van Peter Bosz moet Sergiño Dest bij PSV doen vergeten

Article image:Oude bekende van Peter Bosz moet Sergiño Dest bij PSV doen vergeten
Article image:Oude bekende van Peter Bosz moet Sergiño Dest bij PSV doen vergeten

© IMAGO

PSV besloot recentelijk om de koopoptie van Sergiño Dest niet te lichten nadat de 23-jarige vleugelverdediger ernstig geblesseerd raakte. In de zoektocht naar een nieuwe linksback doen de Eindhovenaren er verstandig aan om aan te kloppen bij een oude bekende van Peter Bosz. Volgens de data van SciSports is Wendell van FC Porto namelijk een geschikte vervanger voor Dest.


OneFootball Videos


Dest werd afgelopen zomer door PSV op huurbasis overgenomen van Barcelona. De Eindhovenaren hadden een optie tot koop van tien miljoen euro bedongen en na een uitstekend seizoen met 37 duels (2 goals, 7 assists) leek deze clausule gelicht te worden. Een ernstige kruisbandblessure zorgde er echter voor dat Dest tot volgend jaar is uitgeschakeld en PSV om die reden afzag van zijn definitieve komst.

Naast dat PSV afscheid neemt van Dest, ziet directeur voetbalzaken Earnest Stewart ook Patrick van Aanholt vertrekken. Hierdoor blijft alleen Mauro Júnior over als optie voor de linksbackpositie. De Braziliaan heeft echter nog een contract tot medio 2025, waardoor PSV voor de keuze staat: verlengen of verkopen.

PSV komt bij oude bekende Peter Bosz uit voor linksback

In zijn zoektocht naar een nieuwe linksback is volgens de data van SciSports de komst van Wendell een goede optie. De dertigjarige linksback van Porto heeft volgens de Career Advice Tool een Club Fit van 74. De speelstijl van Wendell past perfect in de speelwijze van Bosz en door het vertrek van Dest zal het perspectief op speeltijd ook stijgen voor de drievoudig Braziliaans international.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Wendell doet met een Skill van 67,8 onder voor Dest (73,5), maar wordt door het algoritme van FootballTransfers wel hoger ingeschat dan Mauro Júnior (65,3). Hierdoor zou de vleugelverdediger bij een transfer van Porto naar PSV direct eerste keuze worden op de linksbackpositie.

Dest heeft daarnaast ook een similarity van 100% met Wendell volgens de data van SciSports. Beide linksbacks worden aangemerkt als Wing Back. Dit type verdediger is in hoge mate betrokken bij aanvallende acties. Verdedigende acties zoals tackles, overtredingen en het aangaan van veel duels passen minder goed bij dit type speler.

Wendell heeft nog een contract tot medio 2025 bij Porto, dat hem drie jaar geleden voor 4,3 miljoen euro overnam van Bayer Leverkusen. Hier speelde de linkspoot, die ook centraal achterin uit de voeten kan, 72 duels onder Bosz speelde. Momenteel wordt Wendell gewaardeerd op een Estimated Transfer Value (ETV) van 5,8 miljoen euro.

Afgelopen seizoen kwam Wendell 3,001 minuten, verdeeld over 36 duels, in actie voor Porto. Hierin was hij vier keer trefzeker en goed voor drie assists. Wendell miste daarnaast nog twaalf wedstrijden wegens blessureleed en twee duels vanwege schorsingen.

View publisher imprint