Oude bekende moet Olivier Boscagli opvolgen bij PSV | OneFootball

Oude bekende moet Olivier Boscagli opvolgen bij PSV | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·22 September 2024

Oude bekende moet Olivier Boscagli opvolgen bij PSV

Article image:Oude bekende moet Olivier Boscagli opvolgen bij PSV
Article image:Oude bekende moet Olivier Boscagli opvolgen bij PSV

© IMAGO

Olivier Boscagli lijkt PSV komende zomer transfervrij achter zich te gaan laten. De Franse mandekker hoopte afgelopen transferperiode op een overstap naar Brighton & Hove Albion, maar zag PSV een streep zetten door deze transfer. Boscagli beschikt in Eindhoven over een aflopend contract en speelt met de gedachte om de club transfervrij te verlaten. Jayden Oosterwolde van Fenerbahce moet zijn opvolger worden.


OneFootball Videos


In gesprek met De Volkskrant blikt Boscagli terug op een roerige transferzomer. "Het was een moeilijke periode", stelt de linksbenige mandekker met enige teleurstelling. "Ik had bij PSV aangegeven dat ik graag verder wilde kijken, maar dat ik mijn contract zou verlengen als er geen club zou komen waar ik naartoe wilde."

Boscagli zag Brighton als een mooie vervolgstap en daarbij kon PSV nog een transfersom incasseren. "Ik wilde dat de club iets aan mij zou verdienen, omdat zij altijd heel goed voor mij is geweest", aldus Boscagli, die tot zijn verbazing zag dat PSV geen medewerking gaf. "Het handelen van de club kwam voor mijn gevoel niet overeen met het gesprek dat ik daarvoor met ze had gehad. Dat was lastig, maar ook dat is voetbal."

Komende zomer lijken Boscagli en PSV dan alsnog uit elkaar te gaan, waarna de Franse verdediger transfervrij op zoek kan naar een nieuwe club. Voor PSV is het zaak om een geschikte opvolger te vinden voor de 26-jarige mandekker. Data van SciSports tonen aan dat Oosterwolde van Fenerbahce de juiste keuze kan zijn. Hij begon ooit als opkomende linksback bij FC Twente, maar is inmiddels een ijzersterke centrale verdediger geworden in dienst van Fenerbahce. De positiewijziging kwam goed uit, want Oosterwolde kwam in zijn eerste jaar bij Fenerbahce amper in actie en moest het voornamelijk van invalbeurten hebben. Dit jaar is alles anders voor de 23-jarige verdediger. Oosterwolde miste dan ook nog geen enkel minuut in de Süper Lig onder trainer José Mourinho dit seizoen.

UITGELICHT

Dit type verdediger is comfortabel aan de bal en noteert per wedstrijd een hoog aantal korte passes naar ploeggenoten, evenals opbouwende acties in een relatief laag tempo. Deze kenmerken gaan vaak samen met verdedigende acties in de vorm van tackles. De ball playing defender voert zijn acties graag wat hoger op het veld uit, en noteert minder intercepties dan ander type verdedigers.

Voorbeelden: Aymeric Laporte, Virgil van Dijk, Raphaël Varane

Oosterwolde wordt volgens de data omschreven als een voetballende verdediger, die een Similarity van liefst 99% heeft met de speelstijl van Boscagli. Naast het feit dat de Zwollenaar een vergelijkbare speelstijl heeft als zijn mogelijke voorganger, speelt het ook in zijn voordeel dat Oosterwolde van origine een linksback is. Een positie die bij PSV al jaren onderbezet is. Met zijn komst kan PSV dus een dubbelslag slaan.

De Career Advice Tool van SciSports bevestigt het beeld dat Oosterwolde een uitstekende aanwinst voor PSV kan zijn. Met een Club Fit van 81 zou Oosterwolde op dit moment al een meer dan geschikte versterking zijn voor PSV centraal achterin. Laat staan als Boscagli straks is vertrokken en de kansen op speeltijd verder zijn toegenomen. Oosterwolde krijgt vanzelfsprekend vijf sterren op zowel speelstijl als tactiek, gezien Similarity met Boscagli.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

PSV werd eerder ook al in verband gebracht met een transfer van Oosterwolde, die ook op de radar stond van AC Milan. Fenerbahçe vond de geboden zeven miljoen euro echter niet genoeg. Om Oosterwolde los te weken bij Fenerbahce, moet PSV dus flink in de buidel tasten. Het is echter maar de vraag of de verdediger dat waard blijkt te zijn, gezien het feit dat zijn ETV (zeven miljoen euro) momenteel een stuk lager ligt dan de mogelijke vraagprijs van de Turkse topclub.

Ondanks de hoge vraagprijs, kan de komst van Oosterwolde zeker de investering waard zijn. De linksback annex centrale verdediger beschikt over een Skill van 67,3, waarmee hij een hoger gemiddelde heeft dan Boscagli (66,8) op dit moment. Daarnaast kan Oosterwolde, gezien zijn Potential van 73,8, de komende jaren nog stappen zetten én daarmee uitgroeien tot een centrale verdediger van de buitencategorie.

View publisher imprint