Komst van Davy Klaassen gaat Ajax miljoenen euro’s kosten | OneFootball

Komst van Davy Klaassen gaat Ajax miljoenen euro’s kosten | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·16 September 2024

Komst van Davy Klaassen gaat Ajax miljoenen euro’s kosten

Article image:Komst van Davy Klaassen gaat Ajax miljoenen euro’s kosten
Article image:Komst van Davy Klaassen gaat Ajax miljoenen euro’s kosten

© IMAGO

Ajax gaat zich spoedig versterken met de transfervrije Davy Klaassen. De aanvallende middenvelder was transfervrij na zijn vertrek bij Inter en trainde sinds afgelopen week al mee met het team van Francesco Farioli. Ondanks dat Klaassen met zijn ervaring zeker van meerwaarde kan zijn voor Ajax, kleven er ook nadelen aan zijn komst. Onder meer de ontwikkeling van Kristian Hlynsson staat bijvoorbeeld op het spel.


OneFootball Videos


Dat de 31-jarige aanvallende middenvelder zijn meerwaarde gaat hebben in de kleedkamer, staat totaal niet ter discussie bij Ajax. Ronald de Boer denkt dan ook dat de mentaliteit van Klaassen de belangrijkste reden is dat Ajax de Oranje-international voor de tweede keer terughaalt naar de Johan Cruijff ArenA. "Davy is een bekende van de club", begon De Boer zijn betoog zondag bij Ziggo Sport. "Hij heeft bovendien meegetraind en op de training heeft hij dus een goede indruk achtergelaten. Het is ook geen jongen die stampij maakt als hij op de bank terechtkomt."

Volgens De Boer is Klaassen een speler die ideaal is voor zijn trainer: "Hij gaat gewoon zijn stinkende best doen. Natuurlijk is hij topsporter en wil hij zoveel mogelijk spelen, maar hij beseft ook dat voetbal zijn passie is en nu een nieuwe kans krijgt. De trainer gaat hem gewoon een eerlijke kans geven, al weet hij nu ook dat hij waarschijnlijk nu eerst even de tweede viool gaat spelen. Het is wel een type dat nooit door de ondergrens gaat."

Klaassen, die volgens het algoritme van FootballTransfers een Skill van 66,3 heeft, zal met dat gemiddelde direct aanspraak moeten maken op een basisplaats onder Farioli. Zeker gezien het feit dat concurrenten als Hlynsson (57,5) en Kian Fitz-Jim (52,7) met hun Skill niet kunnen tippen aan het gemiddelde van Klaassen, die in het verleden uitkwam voor Everton, Werder Bremen en Inter. Met name voor Hlynsson zal dat een hard gelag zijn, aangezien de IJslander de afgelopen maanden een degelijke indruk heeft achtergelaten en daarmee heeft aangetoond voldoende talent te hebben om op termijn een belangrijke speler voor Ajax te worden.

De twintigjarige Hlynsson brak afgelopen seizoen definitief door bij Ajax. De aanvallende middenvelder kwam tot 34 wedstrijden in het eerste van Ajax en kan ook onder Farioli al regelmatig op een basisplaats rekenen. Toch is de kans groot dat daar verandering in gaat komen, nu Klaassen bijna aan boord is. De Oranje-international heeft een hogere Skill dan de IJslander, waardoor het aannemelijker is dat Farioli voor zekerheid kiest met Klaassen.

De ontwikkeling in Skill van Kristian Hlynsson, Kian Fitz-Jim en Davy Klaassen.

Toch is voor de langere termijn beter dat Farioli kiest voor Hlynsson. De aanvallende middenvelder heeft namelijk een Potential van 73,7, waarmee hij het huidige niveau van Klaassen ver kan overstijgen en kan uitgroeien tot een smaakmaker voor Ajax-begrippen. Het belangrijkste is dan wel dat Hlynsson aan spelen blijft toekomen. Aangezien bovenstaande grafiek aantoont dan Klaassen zijn beste tijd als voetballer al heeft gehad, zou een basisplaats voor Hlynsson financieel een betere keuze kunnen zijn voor Ajax.

Hlynsson beschikt op dit moment al over een Estimated Transfer Value van 6,6 miljoen euro, waarbij de kans groot is dat zijn waarde zal dalen zodra hij niet meer aan spelen toekomt. Kiest Farioli wél voor Hlynsson, is de kans groot dat de IJslander op termijn een veelvoud van zijn huidige waarde zal vertegenwoordigen. Om een vergelijking te maken: Hlynsson kan op termijn doorgroeien naar het niveau van Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach, 71,1) en Ruben Loftus-Cheek (AC Milan, 71,5). Beide middenvelders vertegenwoordigen een Estimated Transfer Value van respectievelijk 11,5 miljoen euro en 11,8 miljoen euro. Een bedrag dat Ajax mogelijk laat liggen door Hlynsson op de bank te zetten.

View publisher imprint