Hele transfersysteem gaat mogelijk op de schop: Ajax kan profiteren | OneFootball

Hele transfersysteem gaat mogelijk op de schop: Ajax kan profiteren | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·22 August 2024

Hele transfersysteem gaat mogelijk op de schop: Ajax kan profiteren

Article image:Hele transfersysteem gaat mogelijk op de schop: Ajax kan profiteren
Article image:Hele transfersysteem gaat mogelijk op de schop: Ajax kan profiteren

© IMAGO

Ajax zou kunnen profiteren van het nieuwe transfersysteem dat mogelijk geïntroduceerd wordt met de rechtszaak van Lassana Diarra. De oud-voetballer is al tien jaar in een juridische strijd verwikkeld met de FIFA, die nu zijn climax nadert. In het najaar staan de partijen tegenover elkaar in het Europees Hof van Justitie.


OneFootball Videos


In de zomer van 2013 maakte Diarra een transfer van Anzhi Makhachkala naar Lokomotiv Moskou, waar hij een contract voor twee seizoenen tekende. Een jaar later besloot hij dat hij weer wilde vertrekken uit Moskou. Hij zegde zijn contract eenzijdig op en wilde transfervrij tekenen bij Charleroi. De Belgische club benaderde de wereldvoetbalbond FIFA en de Belgische voetbalbond (KBVB) om te vragen of dit mogelijk was. Charleroi kreeg te horen dat de Fransman in dat geval zelf een schadevergoeding zou moeten betalen aan de Russische club én dat zijn nieuwe club ook juridisch verantwoordelijk zou zijn. Hierdoor besloot Charleroi de transfer niet door te zetten.

Article image:Hele transfersysteem gaat mogelijk op de schop: Ajax kan profiteren

© IMAGO/FootballTransfers - Lassana Diarra (rechts) als speler van Real Madrid.

Uiteindelijk zat Diarra het hele seizoen 2014/15 zonder club en spande hij een rechtszaak aan. Die wist de ex-speler van onder meer Real Madrid en Chelsea te winnen, waarna een beroep werd gestart. Het Hof van Beroep van Bergen vroeg vervolgens advies aan het Europees Hof van Justitie en dat instituut zal nu later dit jaar uitspraak doen. De advocaat-generaal heeft wel al een advies gegeven en dat is streng: hij vindt de sancties van de FIFA in strijd met het het vrije verkeer van personen en het Europese mededingingsrecht.

Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad voorzag problemen voor Nederlandse clubs als Diarra gelijk krijgt en het transfersysteem op de schop gaat. "Stel je voor dat het er helemaal niet meer zou zijn, hoe moeten Nederlandse clubs dan hun geld verdienen? Dan gaat iedere speler fluitend naar de Premier League voor nul euro, want daar kan hij meer salaris verdienen. Dat staat er nu eigenlijk op het spel.” Hoogleraar Europees recht Stefaan van den Bogaert is minder somber gesteld. "Het gaat om een mogelijk beperkte herziening van een aspect van het transfersysteem: de situatie van een eenzijdige contractbreuk", zegt hij in Het Parool.

Ik kan me voorstellen dat er een fonds in het leven wordt geroepen om opleidingsclubs te compenseren bij het vertrek van talenten. Daar zou Ajax van kunnen profiteren- Econoom Oliver Budzinski over het transfersysteem, dat mogelijk volledig op de schop gaat

"Daar zal in de toekomst een redelijke vergoeding voor moeten worden betaald", vervolgt Van den Bogaert. "Het nationale arbeidsrecht is in mijn ogen de bepalende factor voor de hoogte van een compensatie. In Nederland zal de tuchtcommissie van de KNVB leidend zijn. Als het gaat om jonge voetballers denk ik dat de FIFA-regels blijven bestaan, waarbij clubs compensatie krijgen als een in eigen huis opgeleide speler verkast. Ik verwacht voor Ajax en andere Nederlandse clubs geen grote gevolgen, ook omdat de regels voor transfers tussen clubs bij een onderling akkoord blijven bestaan." Econoom Oliver Budzinski voorziet grotere gevolgen, maar hij denkt dat de schade voor Nederlandse clubs mee zal vallen. "Misschien wordt Ajax er zelfs beter van", zegt hij. "Ik kan me voorstellen dat er een fonds in het leven wordt geroepen om opleidingsclubs te compenseren bij het vertrek van talenten. Daar zou Ajax van kunnen profiteren."

View publisher imprint